Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 01 Δεκεμβρίου 2021 09:42

Ελληνες αξιωματούχοι ξυλοκόπησαν και απέλασαν στην Τουρκία υπάλληλο -διερμηνέα της ΕΕ για το προσφυγικό στην Εβρο. Το αποκαλυπτικό δημοσίευμα των ΝYT που εκθέτει την Ελλάδα

Επί χρόνια, Έλληνες αξιωματούχοι αρνούνταν τις καταγγελίες των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων ότι οι συνοριακοί πράκτορες της χώρας βάναυσαν μετανάστες και τους απώθησαν βίαια πίσω στην

Τουρκία. Έχουν απορρίψει τους ισχυρισμούς ως ψευδείς ειδήσεις ή τουρκική προπαγάνδα.

Τώρα μια μεμονωμένη περίπτωση μπορεί να αναγκάσει τον υπολογισμό.

Ένας διερμηνέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης λέει ότι τον Σεπτέμβριο, Έλληνες συνοριοφύλακες τον μπέρδεψαν ως αιτούντα άσυλο, του επιτέθηκαν και στη συνέχεια τον ανάγκασαν να περάσει τα σύνορα στην Τουρκία μαζί με δεκάδες μετανάστες.

Ο ισχυρισμός του είναι ιδιαίτερα προβληματικός για τους Έλληνες αξιωματούχους επειδή είναι νόμιμος κάτοικος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και απασχολείται στην υπηρεσία συνόρων της ΕΕ, Frontex. Και παρέδωσε στοιχεία στην υπηρεσία για να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς του για κακοποίηση, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους που ασχολούνται με την υπόθεσή του.

Ο διερμηνέας είπε στους New York Times ότι είχε υποβάλει καταγγελία στη Frontex και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι το επιβεβαίωσαν. Είπαν ότι η καταγγελία αντιμετωπίζεται ως αξιόπιστη λόγω της θέσης του άνδρα και της τεκμηρίωσης που παρείχε, συμπεριλαμβανομένων ηχογραφήσεων και βίντεο.

Ο άνδρας ζήτησε να μην κατονομαστεί λόγω ανησυχίας για την ασφάλειά του και τα προς το ζην. Δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, επειδή δεν είχαν εξουσιοδότηση να συζητήσουν την υπόθεση με δημοσιογράφους, επιβεβαίωσαν την ταυτότητά του.

Είπε ότι ο ίδιος και πολλοί από τους μετανάστες με τους οποίους κρατήθηκε ξυλοκοπήθηκαν και γδύθηκαν και ότι η αστυνομία κατέσχεσε τα τηλέφωνα, τα χρήματα και τα έγγραφά τους. Οι προσπάθειές του να πει στην αστυνομία ποιος ήταν, αντιμετωπίστηκαν με γέλια και ξυλοδαρμούς, είπε. Είπε ότι μεταφέρθηκε σε μια απομακρυσμένη αποθήκη όπου κρατήθηκε μαζί με τουλάχιστον 100 άλλους, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών. Στη συνέχεια τους έβαλαν σε λέμβους και τους έσπρωξαν πέρα ​​από τον ποταμό Έβρο στο τουρκικό έδαφος.

Οι κατηγορίες του ήταν παρόμοιες με εκείνες από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μαζί με ολοένα και αυξανόμενα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από μετανάστες και δημοσιογράφους, που υποστηρίζουν ότι οι ελληνικές αρχές συλλέγουν και απελαύνουν συχνά μετανάστες χωρίς να τους επιτρέπουν να συμπληρώσουν αιτήματα ασύλου — συχνά με αδιάκριτο και βίαιο τρόπο. Οι ελληνικές αρχές έχουν επίσης κατηγορηθεί ότι απωθούσαν μετανάστες σε σαθρές λέμβους στο Αιγαίο Πέλαγος, μερικές φορές απενεργοποιώντας τις μηχανές και αφήνοντας τους μετανάστες να παρασυρθούν πίσω στα τουρκικά ύδατα. Η Ελλάδα αρνήθηκε τις κατηγορίες.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δηλώσεις του αυτόν τον μήνα, απέρριψε τις κατηγορίες για καταχρήσεις μεταναστών από τις ελληνικές αρχές. Χαρακτήρισε τη μεταναστευτική πολιτική του «σκληρή, αλλά δίκαιη».

Η κ. Γιόχανσον είπε ότι μίλησε τη Δευτέρα με τον Έλληνα υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο, και υποσχέθηκε να ερευνήσει τους ισχυρισμούς του διερμηνέα.

«Η ανεξάρτητη Εθνική Αρχή Διαφάνειας θα διεξαγάγει έρευνα και θα είναι ανοιχτή για τα ευρήματά της όπως πάντα, αλλά οι προκαταρκτικές έρευνες σε αυτή την υπόθεση φαίνεται να δείχνουν ότι τα γεγονότα δεν είναι όπως παρουσιάζονται», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο ΜΜΕ του υπουργείου.

για να διαβασετε ολο το αποκαλυπτικο δημσσίευμα της ανταποκρίτριας της εφημερίδας στην Αθηνα