Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 29 Απριλίου 2021 20:54

Με οριακή πλειοψηφία στο ΣτΕ ξηλώνονται τα αρχαία στον σταθμό Βενιζέλου

Με μόλις μία ψήφο διαφορά, 13 έναντι 12, η Ολομέλεια του ΣτΕ αποφάσισε την απόσπαση και επανατοποθέτηση  των αρχαίων που αποκαλύφθηκαν στο σταθμό μετρό της Βενιζέλου, απορρίπτοντας τις προσφυγές των επτά φορέων για

την διατήρηση των αρχαιοτήτων στο φυσικό τους χώρο.

Για την ακύρωση της υπουργικής απόφασης της νυν υπουργού Πολιτισμού με την οποία είχε εγκριθεί το αίτημα της Αττικό Μετρό για την απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων είχαν προσφύγει στο ΣτΕ επτά φορείς, η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, η Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, η Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία,  ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων, ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟΑ, η Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων καθώς και επτά καθηγητές από τη Θεσσαλονίκη.

Ερωτήματα ωστόσο προκαλεί τόσο η συγκεκριμένη διαρροή μέσα από το δικαστήριο, χωρίς να έχει εκδοθεί η απόφαση  και να έχει ανακοινωθεί επίσημα από το ΣτΕ, όσο και το γεγονός της επίσκεψης της υπουργού Πολιτισμού στο γραφείο της Προέδρου του ΣτΕ Μαίρης Σαρπ, μία εβδομάδα πριν την εκδίκαση της υπόθεσης. Η επίσκεψη είχε χαρακτηριστεί τότε παραθεσμική ενέργεια καθώς αποδόθηκε στην υπουργό πρόθεση να επηρεάσει τη δικαιοσύνη για τη σημαντική αυτή υπόθεση που είχε επίσης απασχολήσει τη Βουλή μετά από κοινοβουλευτική ερώτηση. 

 
 

 

Υπενθυμίζεται ότι για τη  διατήρηση του συνόλου στο χώρο που αποκαλύφθηκε συστρατεύτηκαν επιστήμονες και ακαδημαϊκοί από όλο τον κόσμο, διεθνείς ενώσεις και φορείς όπως η Europa Nostra, η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας, πολίτες, συνδικαλιστικοί και επαγγελματικοί φορείς από όλη τη χώρα και κυρίως η ίδια η κοινωνία της Θεσσαλονίκης.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 29 Απριλίου 2021 20:58