Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2021 16:08

Αυτή είναι η επιτροπή των υπηρεσιακών και οχι λοιμοξολόγων που εισηγηθηκε την απαγόρευση των συναθροίσεων λογω covid

Το όλο ζήτημα προέκυψε από την απόφαση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ για απαγόρευση συγκεντρώσεων άνω των 99 ατόμων, στην οποία αναφερόταν ότι βασιζόταν σε εισήγηση της “Εθνικής Επιτροπής

Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19”. Ωστόσο οι επιστήμονες που ρωτήθηκαν από την ειδική επιτροπή όχι μόνο δεν γνώριζαν την απόφαση αλλά υποστήριζαν ότι δεν είχαν υποβάλλει τέτοια εισήγηση.

Έτσι αποκαλύφθηκε ότι υπάρχει μια δεύτερη, υπηρεσιακή και όχι επιστημονική επιτροπή, από την κυβέρνηση προκειμένου ως φαίνεται να νομιμοποιεί επιλογές και αποφάσεις της που άπτονται των συνταγματικών δικαιωμάτων και θεωρούνται νομικά αμφιλεγόμενες. Αυτός είναι και ο λόγος που μέλη της Επιτροπής Επιστημόνων δηλώνουν άγνοια για αποφάσεις της κυβέρνησης, τις οποίες φέρονται να έχουν εισηγηθεί οι «επιστήμονες», όπως συνέβη και με την απόφαση για απαγόρευση συναθροίσεων έως την 1η Φεβρουαρίου.

Όπως «αποκαλύπτει» το ΦΕΚ στο οποίο δημοσιεύθηκε η απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας για τον περιορισμό των συναθροίσεων άνω των 99 ατόμων, η απόφαση αυτή ελήφθη μετά από εισήγηση της «Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19».

Δεν πρόκειται βέβαια για την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων, που φέρει επισήμως το όνομα «Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας» και συμμετέχουν επιστήμονες γιατροί για την καταπολέμηση του κοροναϊού και της πανδημίας αλλά για μια άλλη, υπηρεσιακή επιτροπή.

Η «Εθνική Επιτροπή Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19» αποτελείται από 11 μέλη, 9 εκ των οποίων είναι Γενικοί Γραμματείς υπουργείων, επικεφαλής οργανισμών και φορέων. Μόνο δύο μέλη της είναι γιατροί (Σωτήρης Τσιόδρας και Αθανάσιος Τσάκρης), ενώ έχει αρμοδιότητα να εισηγείται αποφάσεις, την ώρα που οι λοιμωξιολόγοι μόνον γνωμοδοτούν.

Η σύνθεση που ανακοινώθηκε τον Φεβρουάριο του 2020 ήταν η ακόλουθη:

 • ΠΡΕΖΕΡΑΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, ως Πρόεδρος.
 • ΚΩΤΣΙΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας.
 • ΚΑΡΑΟΥΛΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Ποιότητας Ζωής του Υπουργείου Υγείας.
 • ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.).
 • ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.).
 • ΠΑΠΑΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.).
 • ΓΚΟΓΚΟΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Επιχειρησιακής Ετοιμότητας Εκτάκτων Καταστάσεων Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας.
 • ΤΣΙΟΔΡΑΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ, Καθηγητής Ιατρικής ΕΚΠΑ – ΓΝΑ ΑΤΤΙΚΟΝ, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος.
 • ΤΣΑΚΡΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ, Καθηγητής Μικροβιολογίας, Διευθυντής Εργαστηρίου Μικροβιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Αντιπρύτανης ΕΚΠΑ.
 • ΤΟΛΟΥΜΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, Υποπτέραρχος, Διευθυντής Υγειονομικού ΓΕΕΘΑ.
 • ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, Υποπτέραρχος, Λοιμωξιολόγος, Διευθυντής Υγειονομικού Πολιτικής Αεροπορίας.
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2021 16:14