Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 22 Δεκεμβρίου 2020 11:51

Καμπανάκι του Δ. Κουρέτα για ενδεχόμενο τρίτο κύμα της πανδημίας: «Φοβάμαι ότι θα βρεθούμε μπροστά σε πολύ δυσκολότερες καταστάσεις…»

Καμπανακι ενόψει τρίτου κύματος της πανδημίας κρούει ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας ο οποίος  καταθέτει προτάσεις στο πλαίσιο μιας νέας στρατηγικής που απαιτείται.

Αναλυτικά, η δήλωση του κ. Κουρέτα:

«Ενόψει του ενδεχόμενου τρίτου κύματος τον Φεβρουάριο θα ήθελα να διατυπώσω πάλι κάποιες σκέψεις και να καλέσω να γίνει έκτακτο περ. συμβούλιο με μόνο θέμα την ανταλλαγή απόψεων και προβληματισμό για αυτό που έρχεται. Φοβάμαι ότι θα βρεθούμε μπροστά σε πολύ δυσκολότερες καταστάσεις.

Λαμβάνοντας υπόψη τις διεθνείς πρακτικές και στρατηγικές που εφαρμόζονται για την επιδημιολογική παρατήρηση και επίλυση των προβλημάτων της πανδημίας, έχει σημασία η υιοθέτηση κάποιων προτάσεων.

Τα εμβόλια και μάλιστα στο ρυθμό, την ποσότητα αλλά και το εύρος στο οποίο θα γίνονται για το επόμενο τουλάχιστον τρίμηνο, δύσκολα θα καταφέρουν να επαναφέρουν την κανονικότητα.

Με δεδομένο ότι οι πολίτες και η κοινωνία, βρίσκονται ήδη σε δύο μήνες καραντίνα, την οικονομική και κοινωνική κατάρρευση που μπορεί να επέλθει τους επόμενους μήνες, όλα αυτά θα πρέπει να αποτελέσουν σημεία αναφοράς μιας νέας στρατηγικής.

Η ενεργοποίηση, επέκταση και υποστήριξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας του δημοσίου τομέα αποτελεί ίσως το σημαντικότερο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει αποδέσμευση των νοσοκομείων από τις ευθύνες της δειγματοληψίας, των διαγνωστικών ελέγχων όπως επίσης και της απομόνωσης των ασθενών που πάσχουν αλλά δεν χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη ( δράση για σωστή περίθαλψη στο σπίτι).

Αυτό αποτελεί το σημαντικότερο βήμα ώστε επιτέλους τα νοσοκομεία να βοηθήσουν απερίσπαστα αυτούς που το έχουν ανάγκη.

Ταυτόχρονα θα πρέπει να εφαρμοστεί νομοθεσία για πλήρη αποζημίωση του κόστους των διαγνωστικών εξετάσεων του ιού ώστε να είναι πλέον δυνατή η μαζική ιχνηλάτηση σε μεγάλη κλίμακα.

Με τη σημερινή τεχνολογία έχουν ήδη βρεθεί τα όπλα για τον γρήγορο και αποτελεσματικό εντοπισμό του ιού ακόμα και από εταιρείες της χώρας μας που ωστόσο ακόμα δεν έχουν αξιοποιηθεί.

Αυτά τα τεστ μπορούν να εφαρμοστούν πολύ εύκολα και ταχύτατα εάν δημιουργηθεί ένα δίκτυο εργαστηρίων και ομάδων ιχνηλάτησης επαφών σε περιφερειακό επίπεδο.

Η χώρα είναι γεμάτη από νέους επιστήμονες που είναι έτοιμοι να κάνουν αυτό που ξέρουν πολύ καλά. Η εμπλοκή των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων σε αυτό τον πόλεμο της μαζικής ιχνηλάτησης ,μπορεί να μας κάνει να κερδίσουμε την μάχη ενόψει του τρίτου κύματος που αναμένεται τον Φλεβάρη.

Μόνο μετά την εφαρμογή ανάλογων πρακτικών θα είμαστε σε θέση να μιλάμε για μια σταδιακή άρση του οριζόντιου Lockdown  εστιάζοντας πλέον την προσοχή σε μεγαλύτερο βαθμό μόνο στις ευπαθείς ομάδες και εφαρμόζοντας επιλεκτικά μέτρα κοινωνικής απόστασης που δεν θα «γονατίζουν» μια ολόκληρη χώρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 22 Δεκεμβρίου 2020 11:57