Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 22 Δεκεμβρίου 2020 10:52

Προσφυγικό : Καταγγελία για βίαιο pushback – Τους έσπασαν στο ξύλο και τους γύρισαν πίσω στην Τουρκία

Λίγο πριν το τέλος του 2020, και αφού ο φετινός Δεκέμβριος έχει ήδη «αμαυρωθεί» από δύο ναυάγια με νεκρούς, έρχεται στο φως μια απίστευτη καταγγελία για την ίσως πιο βίαιη επαναπροώθηση (pushback) βάρκας με πρόσφυγες των τελευταίων χρόνων.

Η ελληνική κυβέρνηση, το ελληνικό Λιμενικό, αλλά και η Frontex έχουν αρνηθεί επανειλημμένα τις πολλαπλές καταγγελίες ότι γυρνάνε πίσω τις βάρκες με τους πρόσφυγες, κάτι που αποτελεί παραβίαση του ανθρώπινου δικαιώματος στο άσυλο. Η ΕΕ, μάλιστα, πρόσφατα έκανε τα στραβά μάτια σε δημοσιεύματα που ενέπλεκαν τη Frontex στη συνεχόμενη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που γίνεται στο Αιγαίο, δίνοντας ουσιαστικά το «ελεύθερο» για τη συνέχιση κάθε είδους αυθαιρεσίας.

Κάποιες από αυτές τις καταγγελίες πράγματι προέρχονται από πλευρές που δεν έχουν και πάντα τις καλύτερες προθέσεις για τη χώρα μας, φερ’ ειπείν από τον τουρκικό Τύπο και το τουρκικό Λιμενικό, αλλά και τα γερμανικά ΜΜΕ που εύκολα κατηγορούν για την κατάσταση, αλλά όταν έρχεται η ώρα για ανάληψη ευθυνών σιωπούν.

Βίντεο ντοκουμέντα, όμως, υπάρχουν πολλά από αυτά τα περιστατικά και δεν μπορεί κάποιος να αρνηθεί ότι και οι δύο πλευρές (η ελληνική – ευρωπαϊκή και η τουρκική) έχουν προχωρήσει σε εγκλήματα που έχουν αποσιωπηθεί.

Τους βασάνισαν και τους γύρισαν στην Τουρκία

Η τελευταία καταγγελία έρχεται από τη ΜΚΟ Aegean Boat Report, η οποία επικαλείται μαρτυρίες προσφύγων και βίντεο που έδωσαν στο τουρκικό Λιμενικό.

Το περιστατικό έλαβε χώρα στις 5 Δεκεμβρίου, ανοιχτά της Λέρου και της Καλύμνου. Μια βάρκα με 31 πρόσφυγες – ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά – έστειλε σήμα κινδύνου προς το ελληνικό λιμενικό για να τους βοηθήσει, καθώς έπλεε χωρίς μηχανή για πέντε ώρες.

Πράγματι, το ελληνικό Λιμενικό συνόδεψε τη βάρκα μέχρι απομακρυσμένη περιοχή στα βόρεια της Καλύμνου. Εκεί, η ιστορία αυτή παίρνει μια πολύ πιο σκοτεινή τροπή.

Σύμφωνα, λοιπόν, με μία από τις μαρτυρίες οι πρόσφυγες περπάτησαν για πολλή ώρα σε λοφώδη περιοχή. Όταν έφτασαν σε κάποιο φυλάκιο, οι άνδρες των αρχών τους ζήτησαν τα χαρτιά τους και μετά τους είπαν ότι θα τους πάνε σε κάποιο καμπ φιλοξενίας.

Όταν έφτασαν όμως στη θάλασσα, οι άνδρες του Λιμενικού έβαλαν τα γυναικόπαιδα σε μια γκρι-άσπρη φουσκωτή βάρκα και τους ανάγκασαν να γυρίσουν πίσω στην Τουρκία. Η βάρκα με τις 17 γυναίκες και παιδιά ξεφούσκωσε στα μισά της διαδρομής και τελικά διασώθηκε από το τουρκικό Λιμενικό.

Οι άνδρες διαμαρτυρήθηκαν και αρνήθηκαν να μπουν στις βάρκες. Τότε, τους έπιασαν κάποιοι «μασκοφόροι άνδρες» και άρχισαν να τους χτυπάνε άγρια, σύμφωνα με μαρτυρία μιας γυναίκας.

Όπως ομολόγησαν αργότερα, αφού τους ξυλοκόπησαν, οι άνδρες του Λιμενικού τους μετέφεραν στο ΕΦ Καλόλιμνου (σσ. το νησάκι απέναντι από την Κάλυμνο) και τους κράτησαν εκεί για δύο μέρες χωρίς φαγητό και νερό.

Στη συνέχεια, έβαλαν 17 από αυτούς σε δύο φουσκωτές βάρκες. Μόνο τρεις καταγράφηκαν επίσημα στην Κάλυμνο.

Οι 17, που βρέθηκαν από το τουρκικό λιμενικό ανοιχτά της Αλικαρνασσού, έφεραν σοβαρά κατάγματα και τραύματα στο κεφάλι, μελανιές σε όλο τους το σώμα και άλλους είδους κατάγματα. Ήταν εντελώς αποπροσανατολισμένοι και μετά βίας μπορούσαν να περπατήσουν.

Για το περιστατικό αυτό, υπάρχουν βίντεο (που δεν έχουν έρθει ακόμα στο φως της δημοσιότητας, πέρα από screenshots) που δείχνουν: α) τους περίπου 30 πρόσφυγες όταν έφτασαν αρχικά στην Κάλυμνο, β) άνθρωποι σε μια πλαστική βάρκα και δίπλα σκάφος του ελληνικού Λιμενικού και γ) στιγμιότυπα μέσα από τη βάρκα με τα γυναικόπαιδα.

Εφόσον είναι αληθινή, η καταγγελία αυτή είναι σοβαρότατη και φέρνει για άλλη μια φορά στην επιφάνεια τα συνεχή εγκλήματα που λαμβάνουν χώρα σε εκείνη την περιοχή του Αιγαίου.

πηγη:https://www.in.gr/

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 22 Δεκεμβρίου 2020 10:56