Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 02 Σεπτεμβρίου 2020 08:47

Επιστολή της Ενωσης Βιοεπιστημόνων στην Υπουργό Παιδείας σχετικά με την Πανδημία COVID-19

Η ανθρωπότητα ζει, για άλλη μια φορά στην ιστορία της, μία πανδημία. Το διαφορετικό στην τρέχουσα πανδημία είναι ότι, χάρη στην πρόοδο της Επιστήμης γενικότερα και των Βιολογικών Επιστημών ειδικότερα,

υπάρχουν βάσιμες ελπίδες ότι η παρούσα απειλή θα αντιμετωπιστεί με επιτυχία. Η εποχή αυτή χαρακτηρίζεται, όμως, και από μία μεγάλη αντίφαση: από τη μια η ραγδαία επιστημονική εξέλιξη και ταυτόχρονα η άνθηση αντιεπιστημονικών πεποιθήσεων, οι οποίες διαδίδονται ευρέως και ταχύτατα λόγω των δυνατοτήτων που τους παρέχουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το κύμα της ψευδοεπιστήμης είναι παγκόσμιο φαινόμενο και όχι αποκλειστικά ελληνικό, γεγονός που καθιστά την αντιμετώπισή του άμεση και αδήριτη ανάγκη.

Στα Γυμνάσια και στα Γενικά Λύκεια της χώρας μας, αυτή τη στιγμή, υπηρετούν ως μόνιμοι εκπαιδευτικοί περίπου 980 Βιολόγοι, πολλοί από τους οποίους διαθέτουν μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς τίτλους σπουδών. Ο αριθμός αυτός ενισχύεται από τους διορισμούς μερικών εκατοντάδων επιπλέον αναπληρωτών. Οι εκπαιδευτικοί αυτοί (όπως και οι εκπαιδευτικοί του Τομέα Υγείας των ΕΠΑΛ) έχουν διδαχθεί και γνωρίζουν τις έννοιες των μικροοργανισμών, των λοιμωδών νοσημάτων, των μέτρων ατομικής και δημόσιας υγιεινής, των αμυντικών μηχανισμών του ανθρώπινου σώματος, της ανοσίας, των εμβολίων κλπ. Τα παραπάνω γνωστικά αντικείμενα, άλλωστε, αποτελούν μέρος της ύλης του μαθήματος της Βιολογίας σε διάφορες τάξεις του Γυμνασίου και του Λυκείου. 

Ως Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων, σας καλούμε να αξιοποιήσετε (όπως ήδη γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες) αυτό το επιστημονικό προσωπικό και να το χρησιμοποιήσετε για την εκπαίδευση των μαθητών και της ευρύτερης εκπαιδευτικής κοινότητας κάθε σχολικής μονάδας στις οδηγίες κατανόησης και πρόληψης μετάδοσης του κορωνοϊού. Η εκπαίδευση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για κάθε σχολική μονάδα και οι Βιολόγοι των σχολείων έχουν όλες τις δυνατότητες υλοποίησης. 

Η ΠΕΒ είναι στη διάθεσή σας για να συμβάλει στην εκπαιδευτική αυτή δραστηριότητα για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19 με οποιοδήποτε τρόπο κρίνετε εσείς ως τον πιο κατάλληλο.

 

Με τιμή,

 

Για το ΔΣ της ΠΕΒ

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 02 Σεπτεμβρίου 2020 08:50