Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 23 Ιουνίου 2020 15:18

Έφυγε απο την ζωή ο ομότιμος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ Κώστας Παππάς- Ήταν ο πρώτος Πρόεδρος του Περιφερειακού Συστήματος Υγείας

Με μια σεμνή και λιτή τελετή, όπως άλλωστε ήταν και όλη του η ζωή (αλλά και όπως άρμοζε στις περιστάσεις λόγω της πανδημίας), κηδέψαμε χθες 20/6/2020 στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Κοπάνων στα Γιάννενα τον αγαπημένο μας καθηγητή και μέντορα Κωνσταντίνο Παππά.

Ο καθηγητής Κώστας Παππάς, γεννήθηκε στα Γιάννενα τα Χριστούγεννα του 1945. Έζησε τα παιδικά κ εφηβικά του χρόνια στη γενέτειρά του, με μνήμες που θα αποτυπωθούν έντονα στην ψυχή του και θα διαμορφώσουν στη συνέχεια τον ακέραιο και γνήσιο χαρακτήρα του. Φοίτησε στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ.
Από την αρχή της θητείας του, το 1964, συνεπικουρούσε στη διδασκαλία και την έρευνα του Εργαστηρίου Πειραματικής Φυσιολογίας, ενώ από το 1971 άρχισε να εργάζεται αυτόνομα στην έρευνα της Νευροφυσιολογίας, χρησιμοποιώντας υπολογιστικές μεθόδους, πρόδρομες της Ιατρικής Πληροφορικής, με τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Κατά τη διετία 1977-1979 εργάστηκε στο Eργαστήριο Νευροφυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, σαν μεταδιδακτορικός υπότροφος, όπου εκπαιδεύτηκε στην Ιατρική Πληροφορική και τη Βιοϊατρική Τεχνολογία, ενώ στη συνέχεια εκπόνησε τη διατριβή της υφηγεσίας του. Το 1985 δημιούργησε το πρωτοποριακό μάθημα της Ιατρικής Πληροφορικής και το 1990 ίδρυσε το, επίσης, πρωτοποριακό Εργαστήριο Η/Υ και Ιατρικής Πληροφορικής στην Ιατρική Σχολή του Α.Π.Θ.
Το 1990 έγινε Διευθυντής του Εργαστηρίου Ιατρικής Πληροφορικής, θέση από την οποία οργάνωσε δύο μαθήματα Ιατρικής Πληροφορικής στην Ιατρική Σχολή και δύο στην Οδοντιατρική Σχολή του Α.Π.Θ.
Ήταν πρωτοπόρος στην ελληνική και διεθνή αρένα σχετικά με την ίδρυση των τομέων Ιατρικής Πληροφορικής και Ηλεκτρονικής Υγείας.
Το διάστημα 1995-1998 πρωταγωνίστησε στο σχεδιασμό και την υλοποίηση, στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΠΕΑΕΚ, δύο προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών στην Ιατρική Σχολή, το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Ιατρικής (ΠΡΟΜΕΣΙ), που αφορούσε στο σύνολο της Σχολής και έδινε Δίπλωμα Εξειδίκευσης στην «Ιατρική Ερευνητική Τεχνολογία» και Διδακτορικό Δίπλωμα στην Ιατρική και το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Ιατρικής Πληροφορικής (ΠΡΟΜΕΣΙΠ).
Το 1998 κατάφερε όχι μόνο να δημιουργήσει αυτά τα 2 προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών στην Ιατρική ΑΠΘ (τα πρώτα άλλωστε της Ιατρικής), αλλά και να τα «προικίσει» με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Παιδείας. Το ΜΔΕ στην Ιατρική Πληροφορική και το ΜΔΕ στην Ιατρική Ερευνητική Τεχνολογία, που αναμορφωμένα εξακολουθούν να λειτουργούν μέχρι σήμερα.
Από το 1998 μέχρι τη συνταξιοδότησή του το 2012 ήταν Διευθυντής Μεταπτυχιακών Σπουδών και Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΣΕΜΣ) της Ιατρικής Σχολής, ενώ κατά τη διάρκεια της θητείας του διετέλεσε Διευθυντής Εργαστηρίου, μέλος της Γ.Σ., της Γ.Σ.Ε.Σ. και του ΔΣ της Σχολής, καθώς και Διευθυντής του Τομέα Ακτινολογίας - Ιατρικής Φυσικής και Ιατρικής Πληροφορικής.
Το Δεκέμβριο του 2008, με αφορμή την ολοκλήρωση 10 χρόνων του πρώτου Μεταπτυχιακού Προγράμματος της Ιατρικής Πληροφορικής στην Ελλάδα, το Α.Π.Θ. τίμησε το Διευθυντή Μεταπτυχιακών Σπουδών της Ιατρικής Σχολής, Καθηγητή Κωνσταντίνο Παππά για τον πρωταρχικό του ρόλο στο σχεδιασμό, την ανάπτυξη και τη δεκαετή λειτουργία των Π.Μ.Σ. της Σχολής. Η τιμητική διάκριση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εργασιών της Ημερίδας με θέμα: «Υγεία και Πληροφορική: Επιτεύγματα και Προοπτικές» που διοργανώθηκε από το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Ιατρικής Πληροφορικής του Α.Π.Θ. σε συνεργασία με το Τμήμα Πληροφορικής του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου. Η τιμητική διάκριση αποδόθηκε από τον τότε Πρύτανη του Α.Π.Θ., Καθηγητή Αναστάσιο Μάνθο στο Αμφιθέατρο του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου.
Παράλληλα, το 2019, με αφορμή το 8ο Επιστημονικό Συνέριο του Τμ Ιατρικής ΑΠΘ αλλά και τη συμπλήρωση 20 χρόνων των προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών του Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ, του απονεμήθηκε τιμητική διάκριση για την προσφορά του στο σχεδιασμό και την Ίδρυση των Μεταπτυχιακών προγραμμάτων από τον Πρόεδρο του Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ καθηγητή κ Αστέριο Καραγιάννη.
Υπήρξε μέλος διαφόρων επιστημονικών επιτροπών και επιτροπών συνεδρίων, και πρόεδρος σε πολλά συνέδρια παγκοσμίως. Τη δεκαετία 1990, είχε ιδρύσει την Εταιρεία Ελληνικής Ιατρικής Πληροφορικής.
Με το συντονισμό ή τη συμμετοχή του σε πολυάριθμες επιτροπές και ομάδες εργασίας, πρόσφερε σημαντικό έργο στο σχεδιασμό, την οργάνωση και τη λειτουργία της Σχολής, όσον αφορά στον εκπαιδευτικό. ερευνητικό και διοικητικό τομέα της Σχολής. Το χρονικό διάστημα 2001-2004 διετέλεσε Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής του Περιφερειακού Συστήματος Υγείας και Πρόνοιας (ΠΕΣΥΠ) της Δυτικής Μακεδονίας.
Οι ερευνητικοί τομείς που θεράπευσε εμπίπτουν στη Νευροφυσιολογία (Ανάλυση βιοηλεκτρικών σημάτων, Ανάλυση νευρωνικών δικτύων, Προσομοίωση βιολογικών συστημάτων), Ιατρική Πληροφορική (Συστήματα Πληροφοριών Υγείας, Επεξεργασία Σήματος / Εικόνας, Συστήματα Εμπειρογνωμόνων, Εκπαιδευτικά Πληροφοριακά Συστήματα) και Ιατρική Εκπαίδευση (Διαπίστευση e- Μάθηση, Συνεχής Ιατρική Εκπαίδευση).
Το 2013 έγινε ομότιμος καθηγητής Ιατρικής Πληροφορικής.
Σε όλη του τη θητεία, υπήρξε άνθρωπος ακέραιος. Δίδασκε με το παράδειγμά του, ενώ τα λόγια του και οι φράσεις του είχαν τη χαρακτηριστική εκείνη αίσθηση της γνήσιας γνώσης, της αυθεντικής γνώμης, της σοφίας. Δεν πέρασε από το μυαλό του ποτέ η εγωκεντρική διάθεση εκδίκησης ή αδικίας, ακόμη και για άτομα που αποδεδειγμένα τον είχαν αδικήσει ή συκοφαντήσει. Στο τέλος της καριέρας του μου είχε αφηγηθεί χαρακτηριστικά: «… παρότι έχω τη δύναμη να κάνω διαφορετικά απ’ ότι θέλει η επιτροπή, δεν θα σπιλώσω το όνομά μου και την πορεία 45+ χρόνων για λόγους εγωισμού ή για να κάνω απλά ζημιά…»
Απέκτησε και μεγάλωσε 2 εκλεκτά παιδιά, το Νικόλα και τη Λένια, τα οποία και υπεραγαπούσε και καμάρωνε πάντα!
Ήταν λάτρης του καλού και του γνήσιου, του αυθεντικού. Οι γνώσεις του ξέφευγαν με θαυμαστό τρόπο πέραν του ακαδημαϊκού χώρου, σε θέματα αγροτικών καλλιεργειών, κτηνοτροφίας, παραδοσιακής οικοτεχνίας, μαγειρικής και αλιείας. Λάτρευε τη θάλασσα και η αγαπημένη του ενασχόληση ήταν το καΐκι του, το τρεχαντήρι του. Πάντοτε ήταν, αλλά κυρίως μετά τη συνταξιοδότησή του έγινε ο Καπετάν Κώστας. Με το καΐκι αραγμένο στο λιμάνι της Πρέβεζας απόλαυσε τις μικρές χαρές της ζωής μέσα στην ηρεμία της θάλασσας και την όμορφη φύση, ενώ σε συνεργασία με φίλους σχεδίασε και ανέπτυξε νέες δραστηριότητες. Αφηγείται ο φίλος και συνάδελφος καθηγητής Ιατρικής Στέφανος Τριαρίδης: «…να έρθεις να πάμε ημερήσια κρουαζιέρα στον Αμβρακικό με το τρεχαντήρι μου είπε και φυσικά τον άκουσα. Καπετάνιε ευχαριστώ, μια από τις καλύτερες εμπειρίες μου, να πλέεις στα ήρεμα νερά του Αμβρακικού και γύρω σου ένα κοπάδι από δελφίνια να χορεύει και να παίζει μαζί σου με τις ώρες και να ομορφαίνει την ψυχή σου. Οι νεροχελώνες να αναδύονται ξαφνικά και τα γλαροπούλια και οι ερωδιοί να πετάνε από τα βράχια προς τα κοπάδια από σαρδέλες. Μετά … φρεσκομαγειρεμένοι ψαρομεζέδες στο τρεχαντήρι σε οικογενειακή ατμόσφαιρα. Όποιος βρεθεί προς την Πρέβεζα, το συνιστώ ανεπιφύλακτα. Ο Γιάννης, ο Δημήτρης και ο καπετάν Κώστας θα σας κάνουν να νιώσετε μέλη της οικογένειας ενώ τα δελφίνια είναι πραγματικά μαγεία...»
Και ήταν πραγματικά έτσι. Η πρόσκληση ανοικτή σε όλους πάντα. Με χαρά και χαμόγελο παρείχε γνήσια και απλόχερα τη φιλοξενία του. Ήταν αγαπητός σε όλους και όλες, και ιδιαίτερα στους συνεργάτες του. Χαιρόταν πραγματικά να βλέπει την πρόοδο της ομάδας μας και κατά καιρούς επικοινωνούσε μαζί μας μόνο και μόνο για να εκφράσει τη χαρά του για τις επιτυχίες μας. Όπως αναφέρει και το ολοσέλιδο αφιέρωμα του ένθετου «Ζω Θεσσαλονίκη» της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» στο φύλλο της 7ης Φλεβάρη 2009, «ήταν ένας άνθρωπος με ευρείς ορίζοντες, βαθύ κοινωνικοπολιτικό στοχασμό, ανήσυχο πνεύμα… Όραμά του για τη Θεσσαλονίκη ήταν να επενδύσει στην καινοτομία για να εξελιχθεί η πόλη σε τεχνολογικό-επιστημονικό κόμβο, αλλά και να γίνει ανθρώπινη!».
Αυτό το τελευταίο το σημειώνω με συγκίνηση. Αν είναι ένα πράγμα που θα ήθελε ο Κώστας Παππάς να κρατήσουμε ως παρακαταθήκη, όλοι μας, αλλά και εγώ προσωπικά, από τον καθηγητή και μέντορά μου, είναι να φροντίσουμε να είμαστε άνθρωποι πάνω απ’ όλα.
Αγαπητέ μας καθηγητή, αγαπημένε μας Κώστα Παππά, να είναι ελαφρύ το χώμα που σε σκεπάζει, Καλό Παράδεισο! Η μνήμη σου αιώνια!

πηγη: https://www.facebook.com/panagiotis.bamidis/posts/10222598912504336

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 23 Ιουνίου 2020 15:24