Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 15 Απριλίου 2020 17:56

Ε.Ε.: Πρώτη μετεγκατάσταση ασυνόδευτων παιδιών από την Ελλάδα στο Λουξεμβούργο

Σήμερα πραγματοποιήθηκε η πρώτη μετεγκατάσταση ασυνόδευτων παιδιών-μεταναστών από τα ελληνικά νησιά. 12 παιδιά μετεγκαθίστανται

στο Λουξεμβούργο ως μέρος προγράμματος που οργανώνεται από την Επιτροπή και τις ελληνικές αρχές, με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO), με στόχο τη συνδρομή στην αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού στα κέντρα υποδοχής στην Ελλάδα. Πρόκειται για την πρώτη από αρκετές επιχειρήσεις μετεγκατάστασης που βρίσκονται επί του παρόντος σε εξέλιξη. Η επόμενη επιχείρηση θα λάβει χώρα το Σαββατοκύριακο με τη μετεγκατάσταση περίπου 50 ατόμων στη Γερμανία.

Ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, Αντιπρόεδρος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας, δήλωσε τα εξής: «Το πρόγραμμα αυτό αντιπροσωπεύει την Ευρώπη στην καλύτερη μορφή της. Σε καιρούς που ο κορονοϊός πλήττει την καθημερινή ζωή, είναι αξιέπαινο το γεγονός ότι τα κράτη μέλη τηρούν τις δεσμεύσεις τους και συνεργάζονται για να βοηθήσουν τους ευάλωτους μετανάστες στα ελληνικά νησιά. Είμαι ευγνώμων στα κράτη μέλη που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και ευελπιστώ ότι περισσότερα κράτη μέλη θα συνεχίσουν να προστίθενται σ' αυτά.»

Η κα Ίλβα Γιούανσον, Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, δήλωσε: «Σήμερα 12 παιδιά-μετανάστες θα ξεκινήσουν μια καινούργια ζωή στο Λουξεμβούργο. Αυτό είναι απλώς ένα πρώτο βήμα. Η κατάσταση στα ελληνικά νησιά υπήρξε κρίσιμη για υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα. Είμαι ευτυχής που συνεργαζόμαστε ως Ευρωπαίοι για να την αντιμετωπίσουμε και να βρούμε ένα ασφαλές μέρος τουλάχιστον για τους πιο ευάλωτους. Οι προσπάθειές μας συνεχίζονται με περισσότερες μετεγκαταστάσεις να έχουν προγραμματιστεί για τις προσεχείς ημέρες και εβδομάδες.»

Ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, δήλωσε: «Σήμερα 12 ασυνόδευτοι ανήλικοι, τους οποίους έφεραν στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου τα μεταναστευτικά κύματα, αποχωρούν για να μετεγκατασταθούν στην καρδιά της Ευρώπης. Το Λουξεμβούργο —σταθερός φίλος της Ελλάδας και ένθερμος υποστηρικτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης— είναι η πρώτη χώρα που ανταποκρίνεται ενεργά στην πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης να καλέσει τους Ευρωπαίους εταίρους της να δεχτούν ασυνόδευτους ανηλίκους από την Ελλάδα. Οι Βρυξέλλες και το Λουξεμβούργο εργάστηκαν πολύ σκληρά. Ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου προς την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα μία από τις κινητήριες δυνάμεις της, την επίτροπο κα Ίλβα Γιούανσον».

Ιστορικό

Τον Μάρτιο η Επιτροπή ανακοίνωσε ειδική πρωτοβουλία για τη μετεγκατάσταση ασυνόδευτων παιδιών και εφήβων από την Ελλάδα σε άλλα κράτη μέλη. Μέχρι σήμερα, τα κράτη μέλη έχουν δεσμευτεί για 1.600 θέσεις. Η πρωτοβουλία επικεντρώνεται κατά κύριο λόγο στους ασυνόδευτους ανηλίκους, αλλά μπορεί επίσης να περιλαμβάνει και ιδιαίτερα ευάλωτα παιδιά με τις οικογένειές τους.

Μέχρι σήμερα δέκα κράτη μέλη: το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Γαλλία, η Κροατία, η Φινλανδία, η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, το Λουξεμβούργο και η Λιθουανία, καθώς και η Ελβετία αποτελούν μέρος της πρωτοβουλίας.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 15 Απριλίου 2020 18:00