Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 04 Μαρτίου 2024 07:31

"Τηλεοπτικές άδειες και σκάνδαλο Novartis", μία αποτίμηση μετά την δημόσια τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα | γράφει ο Γιάννης Θεοφύλακτος

 

Συμμετείχα «στην πρώτη γραμμή» και στις δύο αυτές πολύκροτες υποθέσεις: ήμουν εισηγητής – βουλευτής στην «τροπολογία Παππά» για τις τηλεοπτικές άδειες  και συμμετείχα στην ομάδα των δικηγόρων – βουλευτών

του ΣΥΡΙΖΑ που πρώτοι μελετήσαμε τη δικογραφία για το σκάνδαλο NOVARTIS. Είναι θετικό το ισοζύγιο από τους χειρισμούς μας, συγκεκριμένα:

  1. ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ: 
  • Έπρεπε επιτέλους να βρεθεί μία Κυβέρνηση που να βάλει τάξη στο αχανές τοπίο λειτουργίας των τηλεοπτικών καναλιών; Ναι, έπρεπε.
  • Έπρεπε επιτέλους να πληρώσουν οι καναλάρχες στο Κράτος για τις άδειές τους και τη λειτουργία τους; Ναι, έπρεπε.
  •  Έπρεπε, επίσης, να διερευνηθεί πώς λάβανε εκατομμύρια € δανεικά (… και ‘αγύριστα’) από τις τράπεζες; Ναι, έπρεπε.  

Ορθώς έγιναν τα παραπάνω από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Διαφορετικά υπάρχει ολοφάνερη διαπλοκή των ΜΜΕ με τις Κυβερνήσεις και με τις Τράπεζες, με αποτέλεσμα η ενημέρωση να είναι κατευθυνόμενη και καθόλου αντικειμενική.

Αυτό που δεν έπρεπε να γίνει ήταν να πάει η κόντρα στα άκρα, να περιοριστεί ο αριθμός των αδειών σε 4, κάτι που αυτομάτως θα οδηγούσε σε κλείσιμο τηλεοπτικών καναλιών. Εκεί ήταν η λάθος πολιτική διαχείριση -που ανέφερε και ο πρώην Πρωθυπουργός- γιατί στο σημείο αυτό απωλέσαμε την στήριξη της κοινωνίας, ενώ συγχρόνως κατέπεσε για τον λόγο αυτό (του περιορισμού του αριθμού των αδειών) η τροπολογία ως αντισυνταγματική.

Το αποτέλεσμα είναι ότι δυστυχώς γυρίσαμε εκεί που ήμασταν, δεν μπήκε τάξη τελικώς στο τηλεοπτικό τοπίο. Άλλο που δεν ήθελαν οι Κυβερνήσεις Μητσοτάκη: πλέον είμαστε στον πάτο της ΕΕ και των Βαλκανίων με την 107η θέση ως προς την ελευθερία του Τύπου, ενώ το ράπισμα από το Ευρωκοινοβούλιο (για πρώτη φορά μετά τη δικτατορία!) ήταν πολύ ηχηρό (εδώ βέβαια δεν ακούστηκε όσο έπρεπε, λόγω ακριβώς των όχι ανεξάρτητων ΜΜΕ).

Β) ΣΚΑΝΔΑΛΟ NOVARTIS:

- Υπάρχει σκάνδαλο Novartis ή μήπως ήταν ‘σκευωρία’; Ε, βέβαια και υπάρχει σκάνδαλο: η ίδια η Novartis πλήρωσε μεγάλο πρόστιμο στις ΗΠΑ για το σκάνδαλο που έλαβε χώρα στην Ελλάδα! Τι πιο αδιάσειστη απόδειξη.

- Έπρεπε να διερευνηθεί το σκάνδαλο αυτό; Βεβαίως και έπρεπε: εξαιτίας της διασπάθισης του δημόσιου χρήματος πτώχευσε η χώρα και επιβλήθηκαν τα μνημόνια από τους δανειστές μας.

Αυτό είναι και το «καμάρι» της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ 2015- 2019, όπως το τόνισε και ο Αλέξης Τσίπρας: κανείς δεν μπορεί να μας προσάψει το παραμικρό για κακή ή ιδιοτελή διαχείριση.

Ορθώς, λοιπόν, το αναδείξαμε και το διερευνήσαμε το σκάνδαλο Novartis, όμως δεν έπρεπε, ενώ η έρευνα ήταν ακόμη στην αρχή της, να κινηθούμε με πομπώδεις δηλώσεις και εμπλοκή προσώπων που δεν έφταιγαν.

Και πάλι, όμως, το ισοζύγιο είναι θετικό: τολμήσαμε να τα βάλουμε με τους ισχυρούς για χάρη της κοινωνίας, τολμήσαμε να διερευνήσουμε τις σκανδαλώδεις υποθέσεις και όχι να συνδιαλλαγούμε με τις μεγάλες εταιρείες. Έπρεπε, όμως, να συγκρουστούμε στοχευμένα και μελετημένα ως προς την επόμενη ημέρα, διατηρώντας πάντοτε τη στήριξη της κοινωνίας.

  • ο Γιάννης Θεοφύλακτος είναι δικηγόρος παρ’ αρείω πάγω, πρώην Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης (2015 – 2019).
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 04 Μαρτίου 2024 07:42