Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 15 Μαϊος 2023 06:51

Η κουβέρτα | Του Βασίλη Μαρκόπουλου

 Σε παλιότερες εκλογές , Εθνικές και Δημοτικές , τα παραβάν στα εκλογικά τμήματα τα έκλειναν με κουβέρτα κι όχι όπως τα σημερινά , τα μοντέρνα , που είναι αισθητικά  ωραία.

 Οταν κάποιος δεν ψήφιζε φανερά και ήθελε να ψηφίσει στο παραβάν , όπως προέβλεπε η νόμιμη εκλογική διαδικασία  , έλεγε ότι ψήφισε στην κουβέρτα. Μου το΄ λεγε η Μάνα και φανταζόμουν κρεββάτι στο εκλογικό τμήμα με κουβέρτα κι εκεί ψήφιζαν.

  Φυσικά οι παρατρεχάμενοι παράγοντες των υποψηφίων Βουλευτών και Κομμάτων , ( βλέπε ΕΡΕ προ του 1967) είχαν εύκολο έργο να σταμπάρουν όσους τολμούσαν να ψηφίσουν στην ‘’ κουβέρτα ‘’ ( καθώς ήταν και λίγοι ) και στη συνέχεια οι διορισμένοι της Εφορευτικής αντικαθιστούσαν με άνεση τα ψηφοδέλτια της κουβέρτας με αυτά του Κόμματος της ΕΡΕ ( πρόγονος της ΝΔ ) και της Χούντας αργότερα στα δύο δημοψηφίσματα του 1968 και 1973.Είναι γνωστή η βία και η νοθεία στις εκλογές του 1961 και 1963 που αναγκάστηκε ο τότε Πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής και αποκαλούμενος απο τος ημετέρους ‘’ Εθνάρχης ‘’ να φύγει στη Γαλλία με το όνομα Τριανταφυλλίδης.

  Οι ίδιοι παράγοντες τις νύχτες είχαν υπερωρίες επισκεπτόμενοι τα σπίτια των αμφίβολων ψηφοφόρων μοιράζοντας σημαδεμένα ψηφοδέλτια και ασκούσαν τις ανάλογες πιέσεις και εκβιασμούς με τη χρησιμοποίηση των πιστοποιητικών κοινωνικών φρονημάτων , των απολύσεων και των μεταθέσεων των δημοσίων υπαλλήλων.

 Στις εκλογές του 1974 μια γερόντισσα αγράμματη ψηφοφόρος απαίτησε να της δώσουν μόνο το ψηφοδέλτιο με το κεφάλι κι εννοούσε το ψηφοδέλτιο της ΝΔ που είχε τη φωτογραφία του Κ. Καραμανλή , έτσι της είχαν δασκαλέψει οι παράγοντες για να μη κάνει λάθος και ψηφίσει κάτι άλλο. Σίγουρες δουλειές , χώρια από τα εντέχνως σταυρωμένα ψηφοδέλτια για να μπορούν να ελέγξουν τους αμφίβολους ψηφοφόρους.

  Η αυτοδυναμία του 54% στις εκλογές του 1974 της ΝΔ και του ‘’ Εθνάρχη ‘’ δεν ήταν αρκετή να εξαντλήσει την τετραετία και το 1977 ξανάγιναν κι όταν εξάντλησε την τετραετία ‘’ έχασε ‘’ κατά κράτος ’’ το 1981 με το 48% του ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου.

  Σήμερα στην εκλογική διαδικασία είναι δύσκολη η νοθεία , γιατί υπάρχουν εγγυήσεις με τους Δικαστικούς Αντιπροσώπους , τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών με κλήρωση , τους εκλογικούς αντιπροσώπους των υποψηφίων βουλευτών και των κομμάτων,  της δυνατότητας επανακαταμέτρησης των σταυρών στα Πρωτοδικεία και τέλος του Εκλογοδικείου,

 Η επικοινωνία σήμερα μέσω των ΜΜΕ , έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου , είναι το μέσο και το ‘’όπλο ‘’ προ της διαδικασίας της ψηφοφορίας , που στοχεύει τη συνείδηση του ψηφοφόρου ,  παρουσιάζει το μαύρο άσπρο , αποκρύπτει ειδήσεις , παραποιεί άλλες , δημιουργώντας το κατάλληλο κλίμα φοβίας , τρομοκρατίας , αμφιβολίας στο μέσο ψηφοφόρο με σκοπό να του υφαρπάσει την ψήφο και να την κατευθύνει στο Κόμμα εκείνο που με το πρόσχημα τη πανδημίας χρηματοδότησε τα ΜΜΕ με αδιαφανή κριτήρια με τα χρήματα των φορολογουμένων.

  Οι δημοσκοπήσεις είναι ένα άλλο ‘’ όπλο ‘’ του συστήματος επικοινωνίας. Δεν είναι τυχαίο ότι όλες οι δημοσκοπήσεις από το 2019 μέχρι σήμερα παρουσιάζουν πρώτο κόμμα τη ΝΔ με μεγάλη διαφορά από το δεύτερο και τον Πρωθυπουργό πρώτο σε δημοφιλία, λές και  κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ κι όχι η Ν.Δ. Να μη ξεχνάμε πόσο έξω έπεσαν οι ίδιες δημοσκοπήσεις στις μεγάλες δημοφιλίες του Κώστα Καραμανλή και του Κ. Σημίτη , που και οι δύο έχασαν στη συνέχεια τις εκλογές αντίστοιχα , το ίδιο συνέβη στο δημοψήφισμα του 2015 και στις δύο αναμετρήσεις επίσης του 2015.

  Τα ερωτήματα των δημοσκοπήσεων είναι ανάλογα με το πόρισμα που επιθυμεί αυτός που   παραγγέλλει και πληρώνει. Και σε άλλες Χώρες οι δημοσκοπήσεις έπεσαν εξω π.χ στην Πορτογαλία που εκλέχτηκε το Σοσιαλιστικό Κόμμα αυτοδύναμο και μάλιστα με απλή αναλογική πιο γνήσια απ’ τη δική μας. Αρα σε κάθε δημοσκόπηση πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι. Σίγουρα τα όποια ευρήματά τους χρειάζονται μελέτη και αξιολόγηση,

  Στη διαμόρφωση της όποιας μας γνώμης ( και της ψήφου ) οφείλουμε να λαμβάνουμε υπόψη το ατομικό και κοινωνικό μας συμφέρον , την ταξική μας θέση και το μακροπρόθεσμο συμφέρον της Χώρας. Είναι αδιανόητο να ψωνίζουμε  το Σάββατο της 20 Μαϊου με την ακρίβεια στα ύψη και στις 21 Μαϊου να ψηφίζουμε το Κόμμα τα ΝΔ που τη δημιούργησε και τη συντηρεί ξεγελώντας μας με τις κάποιες επιδοτήσεις δίκην ελεημοσύνης και να τις κατευθύνει σε μια χούφτα ολιγαρχών που ελέγχουν την ενέργεια και τη διατροφική αλυσίδα.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 15 Μαϊος 2023 06:54