Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 17 Αυγούστου 2022 14:02

Η Γιατρός Βάσω Γκάσταρη μιλά για την αιφνιδιαστική ανακοίνωση καθηκοντολογίου για τους βοηθούς νοσηλευτές των μονΆδων του ΕΣΥ

Περί Βοηθών Νοσηλευτών ο λόγος…
Αρχές Αυγούστου αποφασίζει η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας να εκδώσει κι εφαρμόσει καθηκοντολόγιο για τους βοηθούς νοσηλευτών.
Είναι οι λεγόμενοι διετούς φοιτήσεως νοσηλευτές, όπως τους ξέρουμε όσοι δουλεύουμε σε νοσοκομεία ή για μένα απλά νοσηλευτές.
Διαχρονικά, αν και πάντα γνώριζαν ή θα έπρεπε να γνωρίζουν υπουργοί, διοικήσεις και διευθυντές Νοσηλευτικής Υπηρεσίας για τη διαφορά των Βοηθών Νοσηλευτών από τους Νοσηλευτές, οι Βοηθοί Νοσηλευτή ανέλαβαν μεγάλο και ισάξιο φορτίο με τους Νοσηλευτές. Κρατούσαν Τμήματα ολόκληρα μόνοι τους, έμπαιναν κανονικά στη βάρδια και εκτελούσαν όλες τις νοσηλευτικές πράξεις. Προσωπικά συνεργάζομαι εξαιρετικά μαζί τους και πολλοί από τους νοσηλευτές που σέβομαι είναι διετούς φοιτήσεως.
Καταλαβαίνω ότι υπάρχει διαφορά στην εκπαίδευση μεταξύ κάποιου που πήγε για 2 χρόνια σε μια σχολή και αυτού που πήγε 3 ή περισσότερα. Θα το καταλάβαινα αν το ΦΕΚ είχε ισχύ για τους νέους Βοηθούς που εισέρχονται στην εργασία. Τι γίνεται όμως με αυτούς που είναι 20 και 30 χρόνια στην Υπηρεσία; Πολλοί από αυτούς είναι τόσο έμπειροι που δεν τους πιάνει ούτε Νοσηλευτής ΠΕ.
Παλιότερα, ακόμη και σε γιατρούς άνευ ειδικότητας δόθηκε η δυνατότητα να τους αποδοθεί τίτλος. Αναρωτιέμαι, δεν θα μπορούσε να γίνει κάτι ανάλογο και για τους παλιούς Βοηθούς Νοσηλευτή που ανήκουν στο έμπειρο προσωπικό των νοσοκομείων;
Και το άλλο μεγάλο θέμα: αν όλοι αυτοί οι Βοηθοί το εφαρμόσουν το καθηκοντολόγιο και αρνηθούν πλέον να κάνουν οποιαδήποτε πράξη που δεν ανήκει σε αυτό, πώς θα λειτουργήσουν οι κλινικές; Υπάρχει πρόβλεψη από το Υπουργείο να προσληφθούν νέοι; Το προσωπικό ήδη δεν φτάνει. Παροπλίζοντας και τους νυν εργαζόμενους η κατάσταση θα γίνει χειρότερη.
Είναι αυτό άλλο ένα βήμα για τη διάλυση του ΕΣΥ; Αφήνοντας το στη μοίρα του, δεν θα λειτουργεί όπως πρέπει οπότε ορίστε η αφορμή για ιδιωτικοποίηση; Είμαι πονηρή; Δεν ξέρω, αλλά σίγουρα με προβληματίζει η χρονική στιγμή του ΦΕΚ, εν μέσω θέρους και των “μπάνιων του λαού”.
Έχω δουλέψει ως ιδιώτης οπότε δεν έχω τίποτε εναντίον του ιδιωτικού τομέα. Το ΕΣΥ όμως θα πρέπει να παραμείνει με το δημόσιο χαρακτήρα του, ανοικτό σε όλους και να στηριχθεί με προσωπικό. Αυτό πρέπει να το απαιτήσουμε όλοι.
ΥΓ. Σε καμιά περίπτωση αυτό δεν σημαίνει ότι δεν εκτιμώ και τους Νοσηλευτές ΤΕ, ΠΕ. Είναι η ραχοκοκαλιά του συστήματος Υγείας κι έχουν τον απεριόριστο σεβασμό μου. Πρέπει να το αγαπάς πολύ το επάγγελμα του νοσηλευτή για να το κάνεις μια ζωή με τις συνθήκες που το κάνουν οι νοσηλευτές μας και οι βοηθοί τους.
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 17 Αυγούστου 2022 14:10