Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυριακή, 14 Αυγούστου 2022 12:49

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΚΑΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ στην δυτ. Μακεδονία μόνο με αντιπαροχή | Γράφει ο Μιχάλης Ραμπίδης

Ως μοναδικός κληρονόμος η ΔΕΗ της ιστορίας εξόρυξης και καύσης λιγνίτη, για την θέρμανση αρχικά και την παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας (Η/Ε) μετέπειτα στην περιοχή μας, αποφασίζει και διατάζει την αποψίλωση μηχανημάτων,

εξαρτημάτων & υλικών σήμερα και το γκρέμισμα πιθανότατα αύριο, των εγκαταστάσεων του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας. Και ως λογικό επακόλουθο αυτής της μεταλιγνιτικής πολιτικής προφανώς η ίδια συνέχεια και με τους άλλους εγκαταλελειμμένους Σταθμούς Παραγωγής Η/Ε & Ορυχεία. Πουλάει τα πάντα, τα γκρεμίζει όλα και αφήνει στην περιοχή μας το απόλυτο τίποτα! 

Παράλληλα η «αφέντρα» επί δεκαετίες του λεκανοπέδιου Κοζάνης-Πτολεμαΐδας-Αμυνταίου-Φλώρινας διοίκηση της Επιχείρησης προκηρύσσει διαγωνισμό για την εγκατάσταση του μεγαλύτερου ΦΒ Πάρκου στην Πτολεμαΐδα ονομαστικής ισχύος 550 MW στο χώρο των πρώην ορυχείων, τον οποίον απαλλοτρίωσε υποχρεωτικά από τους αγρότες των χωριών μας Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΟΧΙ Η ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΣΗΜΕΡΑ (Δ)ΕΗ. ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΘΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ – ΔΙΧΩΣ ΚΑΝΕΝΑ ΩΦΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ!

Τους χώρους των πρώην ορυχείων που θα μπορούσαν να υπηρετήσουν τον πρωτογενή τομέα ή άλλες μορφές αξιοποίησης και δράσεων προς όφελος και των κατοίκων, η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ (Δ)ΕΗ κρατάει στην κυριότητά τους και τους εκμεταλλεύεται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΣ ΩΦΕΛΟΣ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΗΣ! 

Όμως η απάντηση στο ερώτημα γιατί προτιμούν την περιοχή μας οι «επενδυτές» για την εγκατάσταση Φωτοβολταικών και Ανεμογεννητριών δεν είναι μόνον οι τσάμπα χώροι των πρώην ορυχείων και οι βουνοκορφές μας, αλλά κυρίως τα Δίκτυα Μεταφοράς Υψηλής Τάσης προς τα μεγάλα Αστικά Κέντρα. Τα πανάκριβα δίκτυα που επίσης χάρισαν αντί πινακίου φακής στους ιδιώτες και που πληρώθηκαν από τα χρήματα των Ασφαλισμένων στην ΔΕΗ και από τους Έλληνες φορολογούμενους. 

Για όσους δεν θυμούνται ή για τους νεότερους που δεν γνωρίζουν, όλοι οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ ήταν ασφαλισμένη στην ασφάλεια της ΔΕΗ (Ν. 4491/1966). Με την ασφάλιση αυτή στον εργοδότη αναλογιστικές μελέτες (PWC) την κοστολόγησαν αρκετά δις ΕΥΡΩ οφειλές προς ασφαλισμένους. H Δημόσια Επιχείρηση έκανε επενδύσεις με πάμφθηνο χρήμα 0% επιτόκιο όταν εκείνες τις εποχές οι τόκοι καταθέσεων ξεπερνούσαν και το 20%.  Έτσι πήγε και στο τελευταίο απόμακρο χωριό το ρεύμα, χωρίς καμία ανταπόδοση της ακριβής αυτής κοινωνικής επένδυσης!

Σε λίγα χρόνια με την απολιγνιτοποίηση και την μετάβαση στην εποχή της «πράσινης ενέργειας» είναι βέβαιο ότι οι νεότεροι δεν θα θυμούνται ή δεν θα γνωρίζουν τίποτα από την 70ετή προσφορά της περιοχής μας στον εξηλεκτρισμό, στην εθνική οικονομία και την ανάπτυξη της πατρίδας μας, μετά τους πολέμους το  1950. Πιθανότατα θα λένε γιατί η Δυτική Μακεδονία να δικαιούται την έκπτωση του 30%  στην Η/Ε και σαν λουλούδι κάποιο χέρι ….. θα την ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ!

Σύμφωνα με την πρόσφατη απογραφή (2021) η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (Π.Δ.Μ.) έχει τη μεγαλύτερη μείωση πληθυσμού (10,1%) στην Ελλάδα. Μετά από έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστήμιου Αθηνών και επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η  Π.Δ.Μ. είναι επίσης πρωταθλήτρια στην ανεργία, με ποσοστά κοντά στο 20% το 2021 και λίγο παρακάτω αρχές του 2022! 

Η ελαχίστη απαίτηση της Περιφερειακής Αρχής, της ΠΕΔ, των φορέων και όλων των κατοίκων της Π.Δ.Μ. πρέπει να είναι, η όποια εγκατάσταση ΦΒ & Ανεμογεννητριών στην Π.Δ.Μ. να έχει ως βασική προϋπόθεση τη συνέχεια  παροχής της έκπτωσης του 30% στην Η/Ε για όσο χρόνο τουλάχιστον  υφίστανται οι εγκαταστάσεις τους. ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΙ ΕΡΧΕΤΑΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΣΟΥΜΕ ΑΜΑΧΗΤΙ!

Σημ.: Σήμερα που η ανάγκη για την παραγωγή Η/Ε είναι άκρως πιεστική και η τιμή του Ηλεκτρικού Ρεύματος ανέβηκε στον ουρανό, δεν υπάρχει πιο εύλογο αίτημα από τις άδειες των ΦΒ ΣΤΕΓΗΣ (καταπράσινη ενέργεια!),  αναπροσαρμοζόμενες στις τρέχουσες, τιμές ανάλογα με την ζήτηση και με περιθώρια κέρδους για την μεταφορά της παραγόμενης Η/Ε και τους παρόχους της. Έχουν και οι κάτοικοι της Π.Δ.Μ. δικαίωμα χρήσης των Δικτύων Υψηλής Τάσης!

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 14 Αυγούστου 2022 12:56