Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου 2021 08:50

“Αδιανόητη η φίμωση αλά …Ερντογάν μεγάλων μέσων ενημερώσης” | γράφει ο Γιώργος Χαρβαλιάς

Δεν θυμάμαι ειλικρινά, στις τρεις και πλέον δεκαετίες δημοσιογραφικής μου προϋπηρεσίας, «αποκλεισμούς» εφημερίδων μεγάλης κυκλοφορίας και πανελλαδικής εμβέλειας από την συνέντευξη της ΔΕΘ, όπου υποβάλει ερώτηση και το

τελευταίο επαρχιακό μέσο. Αν δεν έπαιρνε ερώτηση το «Σερραικόν Θάρρος» γινόταν χαμός. 

Μου φαίνεται λοιπόν εντελώς αδιανόητο. Ούτε στις πιο σκληρές περιόδους του ΠΑΣΟΚ, όταν κυριαρχούσε το «πνεύμα Μαρούδα», διανοείτο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να μην «δώσει ερώτηση» στον Ελεύθερο Τύπο. Κι ας έβγαινε η συγκεκριμένη εφημερίδα, στην οποία εκείνη την περίοδο εργαζόμουν, με τίτλους πρωτοφανούς σκληρότητας για το τότε πρωθυπουργικό ζεύγος όπως : «Ο Απατεώνας και το Τσόκαρο».

Κόντρες υπήρχαν και σκληρές θα σας έλεγα. Εγω προσωπικά που κάλυπτα το υπουργείο εξωτερικών είδα κι έπαθα με τον Πάγκαλο που με κυνηγούσε  στους διαδρόμους έξαλλος γιατί δημοσίευα τηλεγραφήματα που πρόδιδαν τις υποχωρήσεις στο Σκοπιανό. Αλλά δεν είχε τολμήσει ποτέ να μου αφαιρέσει τον λόγο.

  • Εσπευδε πάντα να δεχτεί τις ενοχλητικές ερωτήσεις μου απολαμβάνοντας να μου απαντάει με το γνωστό μειωτικό στυλάκι. Ανταπαντούσα κι εγώ για να μην αφήσω το γάντι να πέσει κάτω και οι απολαυστικές, υπό μία έννοια, στιχομυθίες μας, καταγράφονταν από την υπηρεσία ενημέρωσης του υπουργείου εξωτερικών στο τέλος του μπρίφιγκ αυτούσιες. Χωρίς να λείπει ούτε «και».

Θύμωναν λοιπόν οι κυβερνητικοί και είχαμε γερές κόντρες, αλλά δεν τους περνούσε από το μυαλό η εκδοχή της φίμωσης. Θα γινόταν σεισμός αν δεν έπαιρνε το λόγο η μεγάλη εφημερίδα της δεξιάς παράταξης.

Χθες ο μοναδικός σεισμός που συνέβη ήταν όταν ανέβηκε στο βήμα της συνέντευξης ο πρωθυπουργός. Και είχε-φαντάζομαι-φυσικά, όχι πολιτικά ούτε…μεταφυσικά αίτια.

Επί τρία συναπτά έτη «φιμώνεται» η «Δημοκρατία» και ουδείς συγκινείται. Μόνο που αυτή είναι κατ’ αναλογίαν σήμερα το μεγάλο ταμπλόιντ της δεξιάς παράταξης. Απλά αναφέρεται στον κόσμο και όχι στο κόμμα.

Δεξιά(κατ΄όνομα) είναι επίσης η κυβέρνηση που αρνείται να  δώσει στη «Δημοκρατία» τον λόγο. Τον οποίο ούτε η Σύριζα της είχε στερήσει.

Φανταστείτε να γράφαμε «Ο Απατεώνας και το Τσόκαρο» ή τα αντίστοιχα που εκστομίζονται σήμερα στους δρόμους για τον Κυριάκο και τη Μαρέβα, τι ακριβώς θα είχε γίνει. Φυλακή θα είχαμε μπει, το λιγότερο

Αλλά το σημερινό σύστημα εξουσίας, φαίνεται πως ούτε την κόσμια αντιπολιτευτική κριτική αντέχει. Οσοι δεν «αγοράζονται» για να λιβανίζουν τον Μωυσή, φιμώνονται. Αν μπορούσαν να εξαφανιστούν και από προσώπου γης, αλά Λουκασένκο, ακόμη καλύτερα…

  • Δεν θα σχολιάσω την χθεσινή συνέντευξη τύπου γιατί, πιστέψτε με, ντρέπομαι. Ο κύριος Μητσοτάκης συνοδευόταν στη Θεσσαλονίκη, όπως αποκαλύφθηκε, από έναν διαπρεπή Αμερικανό επικοινωνιολόγο διεθνούς κλάσης, από αυτούς που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους κόβοντας τιμολόγιο …με την ώρα.

Ουδείς συνάδελφος διανοήθηκε να ρωτήσει το απλούστατο: «με ποια ιδιότητα, για ποιες ακριβώς υπηρεσίες και από ποιον αμείβεται ο εν λόγω κύριος»; Αυτό θα είχαμε ρωτήσει, μεταξύ άλλων, εμείς ως «Δημοκρατία». Και για αυτό δεν πήραμε ποτέ τον λόγο.

Εξαιρετική αντίληψη κυβερνητισμού, διερωτώμαι όμως αν οι δημοσιογράφοι αυτής της χώρας διαθέτουν πλέον συνδικαλιστικό όργανο για να τους υπερασπιστεί. Πρώτη η Ενωση Συντακτών οφείλει να καταγγείλει αυτή την απαράδεκτη πρακτική. Διεθνώς. Γιατί στο εσωτερικό τα συστήματα είναι…αγκαζέ.

Αν δεν το πράξει σημαίνει όχι μόνο ότι αποδέχεται, αλλά και ότι συμπράττει στην φίμωση ενός μεγάλου δημοσιογραφικού ομίλου με καθεστωτικές πρακτικές τύπου Ερντογάν. Το θεωρώ κι αυτό αδιανόητο…

πηγη: https://hellasjournal.com/

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου 2021 08:54