Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021 09:43

ΑΠΟΛΙΓΝΙΤΟΠΟΙΗΣΗ ΝΑΙ – ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΛΟΓΙΚΗ ΔΕ |Γράφει ο Μιχάλης Ραμπίδης

ίναι εύλογο το ερώτημα: τι κοινό μπορούν να έχουν η Μήδεια με την απολιγνιτοποίηση;

«Μήδεια» ονομάστηκε η τελευταία κακοκαιρία που έπληξε τη χώρα μας από 15 Φεβρουαρίου και για μια εβδομάδα.

Μεγάλες ζημιές προκλήθηκαν κυρίως στην Αττική και στα Βόρεια Προάστια, όπου η χιονόπτωση προκάλεσε πτώση δέντρων-κλαδιών, με τεράστιες βλάβες στο δίκτυο τροφοδοσίας Ηλεκτρικής Ενέργειας (Η/Ε). Η διακοπή ρεύματος διήρκησε μέχρι και επτά ημέρες, προκάλεσε ζημιές και έβαλε σε κίνδυνο τη ζωή των κατοίκων. Το ένοιωσαν κυριολεκτικά στο πετσί τους οι χιονόπληκτοι-απροστάτευτοι  Στ. Μάνος και οι συντοπίτες του, τι σημαίνει ασφάλεια τροφοδοσίας του συστήματος Η/Ε και ποιους κινδύνους ενέχει!

Απολιγνιτοποίηση εμείς λέμε την χωρίς λόγο και αιτία βιαστική απόφαση του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη, να τερματίσει την παραγωγή Η/Ε που παράγεται σε Δυτ. Μακεδονία & Μεγαλούπολη, από το ντόπιο-φτηνό καύσιμο τον λιγνίτη, το έτος 2023. Αντικειμενικά η αντικατάστασή του θα γίνει με εισαγόμενο Φυσικό Αέριο (Φ.Α.) ορυκτό επίσης ρυπογόνο κατά 50% σε σχέση με τον λιγνίτη. Το Φ.Α. θα απορροφήσει και τα μεγάλα κέρδη των διάφορων προγραμμάτων στην πορεία για την πράσινη ενέργεια, μια και δεν υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις (ύψος επενδύσεων), συνθήκες (αποθήκευση Η/Ε) κ.α. για τις ΑΠΕ. Μια απόφαση της κυβέρνησης που είναι εντελώς αντίθετη με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα (Πολωνία, Γερμανία, Τσεχία κ.α.) που επιχειρούν σε βάθος χρόνου έως και το 2050 και βλέπουμε. Επιπλέον χωρίς καμιά προηγούμενη αξίωση για ευρωπαϊκές αποζημιώσεις και το σπουδαιότερο χωρίς καμιά εξασφάλιση της επαρκούς, αδιάλειπτης και απρόσκοπτης τροφοδοσίας της Ελλάδας με Η/Ε.

Στο χρονικό διάστημα από 15/2/21 έως 19/2/2021 που διήρκεσαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα (χειμώνας γαρ) οκτώ λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ έβαλαν μπροστά και λειτούργησαν ως μονάδες βάσης, ανεβάζοντας την παραγωγή Η/Ε από το 11% σε πάνω από 15%. Μονάδες παραγωγής Η/Ε με καύσιμο το Φ.Α. μετατράπηκαν σε εφεδρικές, βοηθώντας το σύστημα κατά τη ζήτηση υψηλών φορτίων στις ώρες αιχμής. Η παραγωγή από ΑΠΕ βυθίστηκε, είχε κατά 36% χαμηλότερη απόκλιση από την αναμενόμενη. Οι εισαγωγές Η/Ε μηδενίστηκαν την πρώτη ημέρα (15/2), ανέβηκαν ελάχιστα τη δεύτερη ημέρα (16/2)  στις μεγάλες ανάγκες των καταναλωτών, γιατί η κακοκαιρία έπληξε και τις γειτονικές χώρες που μας πωλούν Η/Ε. Και όλα αυτά όταν ταυτόχρονα η ζήτηση εξαιτίας της αποκοπής καταναλωτών από το σύστημα, υποχώρησε κατά 14,4%!

Ελπίδα όλων μας είναι τα μαγικά φίλτρα της Μήδειας να λειτούργησαν αποτελεσματικά και να μεταφέρουν  την απολιγνιτοποίηση σε βάθος χρόνου. Προς τούτο επιχειρήματα και επιχειρηματολογούντες πολλοί! 

   -Η Εφ. «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» φιλοξενεί άρθρο του πρώην Προέδρου & Δ/ντα Συμβούλου της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη (το προαναγγέλλει μάλιστα στην πρώτη σελίδα 23/2/21) όπου με ακλόνητα επιχειρήματα, αποδεικνύει την ανάγκη ομαλής και σε βάθος χρόνου-σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, μετάβασης στην απολιγνιτοποίηση, καθώς και την ανάγκη φροντίδας για προετοιμασία των δυο περιοχών. πηγή 

   -Είναι καταγεγραμμένες επίσης και οι απόψεις του Ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιώργου Κύρτσου στην ίδια περίπου κατεύθυνση και με συγκεκριμένες ανησυχίες, τόσο για τις δυνατότητες των Βρυξελλών στην εφαρμογή προγραμμάτων τις οποίες αμφισβητεί, όσο και κατά πόσο η βιασύνη αυτή μπορεί να έχει σχέση με τους  αγωγούς Φ.Α. Εκφράζει ακόμα την αγωνία του για το μέλλον της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλούπολης. Και καταλήγει με τη φράσει: «ίσως δεν πρέπει να πάμε να σπάσουμε το ρεκόρ ταχύτητας».

   -Τα Βόρεια Προάστια το βρήκαν μπροστά τους, η Αττική το ένοιωσε, ελπίζουμε και η «πλατεία συντάγματος»  να το καταλάβει, ότι δεν χωρούν βιασύνες σε θέματα υψίστης ασφάλειας, γιατί κρύβουν σοβαρούς κινδύνους. Οι κοινωνικές επιπτώσεις και το μέλλον δυο περιοχών της χώρας μας αφορά όλους! 

   -Στο τέλος Φλεβάρη 2021 «θεραπεύεται» και τη δεσπόζουσα θέση της ΔΕΗ στην αγορά λιγνίτη με ενισχυμένη μετα-εποπτεία, υποχρεώνοντάς την στη διάθεση πακέτων ίσης με το 50% της λιγνιτικής παραγωγής (σε τιμές κάτω του κόστους!), μέσω διμερών προνομιακών συμβολαίων σε ιδιώτες.

Ο φόβος των κατοίκων Μεγαλόπολης και Δυτικής Μακεδονίας για ερημοποίηση των περιοχών τους και για δυσοίωνο μέλλον με απροσδιόριστες κοινωνικές επιπτώσεις, είναι καθαρά ορατός. Δεν υπάρχει κ πρωθυπουργέ ούτε ένας φορέας ή κάτοικος ή αντικειμενικός παρατηρητής, που να συμφωνεί με τη ακατανόητη βιαστική απόφασής σας για την απολιγνιτοποίηση. Όσο είναι καιρός σας ζητάμε να αλλάξετε την απόφασή σας και να εναρμονίσετε τον Εθνικό Ενεργειακό Σχεδιασμό στα Ευρωπαϊκά πρότυπα.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021 09:45