Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου 2018 13:59

Η κοινωνία των λόμπι και των χόμπι..η υπόθεση αναγνώρισης πτυχίων και το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος | του Περικλή Αλιφέρη*

Πριν από περίπου 8 χρόνια, με το Προεδρικό Διάταγμα 38/2010 αναγνωρίστηκαν τα επαγγελματικά δικαιώματα για τους αποφοίτους κολλεγίων.

Δύο χρόνια μετά με την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής

Στρατηγικής 2013-2016 στις 7/11/2012 στη Βουλή και μετά από έξι τροποποιήσεις του ιδρυτικού νόμου 3696/2008 των Κολλεγίων, έχουμε ένα νέο νόμο περί Κολλεγίων, ο οποίος, είναι σύμφωνος με το Ενωσιακό Δίκαιο

Το 2014 ο τότε υπουργός κ. Αρβανίτοπουλος με έγγραφο το οποίο το όποιο διαβιβάζει στη βουλή αναφέρει «η σχετική ρύθμιση έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζεται κανονικά...το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ) έχει ήδη εκδώσει και σημαντικό αριθμό θετικών πράξεων αναγνώρισης»

Το 2015 η κυβέρνηση του ΖΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μετά από διάφορες παλινωδίες, ενεργοποιεί με νέα σύνθεση το ΣΑΕΠ και από το 2016 ξεκινάει μια μαζική διαδικασία αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων.

Τον Ιανουάριο του 2016 εκλέγεται στο τιμόνι της ΝΔ ο Kyriakos Mitsotakis, ο οποίος με κάθε ευκαιρία δηλώνει απερίφραστα ότι είναι υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Τον Νοέμβριο του 2016 η παράταξη ΔΗΚΙΟ που πρόσκειται στη ΝΔ κερδίζει το Οικονομικό Επιμελητήριο και εκλέγεται πρόεδρος ο κ. Konstantinos Kollias.

Τον Ιούλιο του 2017 το Οικονομικό Επιμελητήριο με ανακοίνωση του δηλώνει ότι «δεν αποδέχονται την εξομοίωση των Δημοσίων Πανεπιστημίων με τους απόφοιτους κολλεγίων, στο πλαίσιο του Συντάγματος της χώρας μας».

Εν τω μεταξύ, «με την υπ’ αριθμ. 1429/2017 απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών επιβεβαιώθηκε ρητώς η υποχρέωση του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας (ΟΕΕ) άμεσα να εγγράφει ως μέλη του πτυχιούχους που έχουν λάβει αναγνώριση της επαγγελματικής ισοδυναμίας του πτυχίου τους από το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ) του υπουργείου Παιδείας» και καταλήγει «οι αποφάσεις του ΣΑΕΠ δεν είναι δυνατόν, σε καμιά περίπτωση, να ελέγχονται παρεμπιπτόντως από το ΟΕΕ κατά την εξέταση υποβληθέντων ενώπιόν του αιτημάτων εγγραφής στα μητρώα του».

Στις 02/05/2018 οι βουλευτές Niki Kerameus , ο Γιάννης Ανδριανός, η Μαρία ΑντωνίουΧρήστος Κέλλας και ο Ιάσων Φωτήλας, κάνουν ερώτηση στην υπουργό παιδείας για ποιους λόγους μέχρι σήμερα δεν έχουν υλοποιήσει τις δεσμεύσεις τους για σύντμηση της διαδικασίας αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων μέσω του ΣΑΕΠ και αν προτίθεται το Υπουργείο να αναλάβει πρωτοβουλία επίλυσης του προβλήματος και αν ναι, με ποιο σχετικό χρονοδιάγραμμα;

Τον Σεπτέμβριο του 2018 ο Kyriakos Mitsotakis ανεβαίνει στη ΔΕΘ και στην ομιλία του αναφέρει ότι θα η κυβέρνηση του θα προχωρήσει σε «επενδύσεις σε εξωστρεφή ιδιωτικά πανεπιστήμια, που θα φέρουν χιλιάδες φοιτητές από το εξωτερικό».

Μια μέρα μετά, το Οικονομικό Επιμελητήριο δια στόματος του προέδρου κ. Konstantinos Kollias αναφέρει ότι «Τα όσα εξήγγειλε στη Θεσσαλονίκη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, κινούνται αναμφισβήτητα προς τη σωστή κατεύθυνση».

και πάμε στο δια ταύτα...

Το Προεδρικό διάταγμα είναι το θέσπισμα που εκδίδεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως Αρχηγό του Κράτους. 
Το Οικονομικό Επιμελητήριο ως επιστημονικός σύμβουλος της Πολιτείας αρνείται να υπακούσει στο νόμο. 
Χιλιάδες απόφοιτοι με την επίσημη αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων της πολιτείας δεν μπορούν να διεκδικήσουν τις ευκαιρίες που δικαιούνται με βάση το νόμο. 
Και διερωτάσε, ποίο είναι το όριο που μπορεί κάθε επιστημονικός, φοιτητικός συνδικαλιστικός κτλ φορέας να δημιουργεί αναχώματα προκειμένου να εξυπηρετεί συντεχνιακά συμφέροντα; 
Ποια είναι η επίσημη θέση της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στη στάση του Οικονομικού Επιμελητηρίου, το οποίο διοικεί η παράταξη που πρόσκειται σε αυτή; 
Ο κ Κόλλιας συμφωνεί τελικά με όσα είπε ο κ Μητσοτάκης στη ΔΕΘ ή όχι;

Για ακόμα μια φορά καταλήγω στο ίδιο συμπέρασμα. Η νοοτροπία του κλειστού δεν έχει κομματική ταυτότητα, δεν έχει ηλικία, δεν σχετίζεται με το μορφωτικό επίπεδο. Η επίκληση στον πολιτικό φιλελευθερισμό πρέπει να συνοδεύεται και με αντίστοιχες πράξεις. Η επικράτηση του Ανοιχτού απέναντί στο Κλειστό είναι μια πολιτική μάχη που πρέπει να δοθεί σε όλους τους χώρους, με στόχο να ξεπατώσουμε το καρκίνωμα που μας κρατάει σαν κοινωνία προσηλωμένη στον χειρότερο εαυτό μας.

*Ο Περικλής Αλιφέρης είναι Οικονομολόγος

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου 2018 14:04