Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 10 Ιουλίου 2018 09:13

Οι ξενοδόχοι των Γρεβενών απαντούν με αιχμηρό τρόπο στον Ι. Παντελίδη της Πτολεμαϊδας: "Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν πολιτικάντη να κτίσει καριέρα πάνω στις δικές μας περιουσίες και τις αγωνίες"

ΞΕΝΟΔΟΧΟΙ ΤΗΣ ΟΡΕΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝb ΠΡΟΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ

Τις προηγούμενες ημέρες και λόγω του ότι μπήκε πλέον η χώρα σε προεκλογική περίοδο, τόσο για τις Εθνικές όσο και για τις Δημοτικές εκλογές, αυτοανακηρυχθέντες,

όψιμοι, προστάτες του τουριστικού προ-ϊόντος των Γρεβενών, τόσο Γρεβενιώτες όσο και από άλλους όμορους Νομούς !!!!!, με αναρτήσεις τους στο διαδίκτυο θέλησαν με ανακρίβειες και ανευθυνότητα να κατηγορήσουν τόσο τους ξενοδόχους όσο και τον Περιφερειάρχη για τη πιθανή προσέλευση και διαμονή προσφύγων στα ξενοδοχεία της ορεινής περιοχής των Γρεβενών.
Η περιοχή μας είναι από τις ομορφότερες της Ελλάδος αλλά εδώ και δεκαετίες με την αδιαφορία και την αδράνεια όλων των υπευθύνων , παρά τις κραυγές αγωνίας των επιχειρηματιών, έχει απαξιωθεί . Το πρόβλημα δεν δημιουργήθηκε σήμερα αλλά είναι προϊόν μακροχρόνιων δράσεων και παραλήψεων και είναι αδύνατον να αποκατασταθεί άμεσα 
Η οικονομική κρίση κατέστρεψε τον εγχώριο τουρισμό , στον οποίο αποκλειστικά βασιζόταν η τουριστική μας δραστηριότητα .Η μη ύπαρξη απαραίτητων υποδομών, και η εγκατάλειψη των είδη υφιστάμενων (ασφαλείς δρόμοι, οδική σήμανση, λειτουργικό χιονοδρομικό, Εθνικός Δρυμός , φαράγγι Πορτίτσας, Παλαιοντολογικό μουσείο Μηλιάς, μουσείο μανιταριών , χαρτογραφημένα – σεσημασμένα περιπατητικά μονοπάτια, αστρολογικό πάρκο Ορλιακα , Κέντρο Περιβαλλοντολογικής εκπαίδευσης, κατασκηνώσεις Φιλιππαίων ) καθιστά αδύνατη την προσέλευση τουριστών του εξωτερικού , που θα μας έδινε την απαραίτητη τουριστική ώθηση. 
Επί επτά συνεχιζόμενα έτη οι επιχειρήσεις μας ήταν ζημιογόνες , αδυνατώντας να ανταπεξέλθουν ακόμη και στα λειτουργικά τους έξοδα Αρκετές από αυτές μη αντέχοντας έκλεισαν και όσες σε πείσμα των καιρών συνεχίζουν να λειτουργούν είναι πνιγμένες στα χρέη προς Τράπεζες και Δημόσιο. Ολοι οι επιχειρηματίες βρίσκονται μπροστά στο δίλημμα πρόσφυγες ή κατασχέσεις πλειστηριασμοί . 
Οι ξενοδοχειακές μας μονάδες είναι υψηλών προδιαγραφών , όλες πάνω από τα τρία αστέρια Κανένας από εμάς δεν επένδυσε τα όνειρά του , τη ζωή του , το μέλλον των παιδιών του και τέλος τα χρήματά του με σκοπό την φιλοξενία προσφύγων . 
Το 2016 και με δική μας πρωτοβουλία και ενέργειες φιλοξενήσαμε για εξι μήνες πρόσφυγες και μας δόθηκε η ευκαιρία να αποδείξουμε πως οι Ελληνες δεν είναι ξενοφοβικοί , συμπαραστέκονται και συμπάσχουν με τους απελπισμένους ανθρώπους , που ο πόλεμος τους ανάγκασε να ξεριζωθούν .Τους μήνες αυτούς εκτός από τις δικές μας επιχειρήσεις βοηθήθηκε πολύ οικονομικά και η πόλη των Γρεβενών και οι επιχειρηματίες της .Είχαμε εισροή χρημάτων από το εξωτερικό που διοχετεύθηκαν κατά κύριο λόγο στην τοπική οικονομία .
Η τοπική κοινωνία διαπίστωσε πως οι πρόσφυγες παρά τη διαφορετική τους κουλτούρα , είναι άνθρωποι σαν εμάς , αλλά και ταλαιπωρημένοι , φοβισμένοι ,απελπισμένοι και δεν δημιουργήθηκε κανένα απολύτως πρόβλημα . Επιθυμία μας ήταν η επιμήκυνση αυτής της διαμονής αυτής αλλά μετά την λήξη των συμβολαίων μας με την Υπατη Αρμοστεία και την παύση της ανάμειξης της στο θέμα διανομής προσφύγων σε καταλύματα , διεκόπη. 
Προς αποκατάσταση λοιπόν της αλήθειας θα θέλαμε να ενημερώσουμε πως ο Περιφερειάρχης κ.Καρυπίδης εδώ και ένα χρόνο δέχθηκε επανειλημμένες επισκέψεις των ξενοδόχων στο γραφείο του προς αναζήτηση της δικής του βοήθειας λόγω θέσεως . Πριν δεκαπέντε περίπου ημέρες ,τον ευχαριστούμε δημόσια για αυτή του την ενέργεια, μεσολάβησε για τη συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό και μας συνόδευσε στο γραφείο του , όπου καταθέσαμε εμείς το αίτημά μας και υπήρξαν οι ανάλογες συζητήσεις. 
Οι επιχειρήσεις είναι δικές μας , κτισμένες με πολύ αγώνα – κόπο - όνειρα , σήμερα επιδιώκουμε να τις κρατήσουμε ανοιχτές ως την ώρα της πολυπόθητης ανάκαμψης της οικονομίας. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν πολιτικάντη να κτίσει καριέρα πάνω στις δικές μας περιουσίες και τις αγωνίες μας Είχαν πολύ χρόνο, τις προηγούμενες δεκαετίες να αποδείξουν το ενδιαφέρον τους , αλλά ακόμη και σήμερα όσο εμείς προσπαθούμε να ορθοποδήσουμε μπορούν να αποκαταστήσουν τα λάθη του παρελθόντος .

Η αποψη του ξενοδόχου Ι. Παντελίδη που εξόργισε τους επιχειρηατίες των Γρεβενών

Κύριε περιφερειάρχη, με τις ενέργειές σας καταστρέφεται μια περιοχή που πριν από εσάς κάποιοι επένδυσαν στον ορεινό όγκο της Βασιλίτσας (Του Ιάκωβου Παντελίδη)

Διάβασα στον τοπικό τύπο σχετικά με τη συνάντηση του περιφερειάρχη κου Καρυπίδη και του Υπουργού Μεταναστευτική πολιτικής κου Βίτσα, μετά από διαβούλευση που είχε ο περιφερειάρχης με τους ξενοδόχους του ορεινού όγκου των Γρεβενών (Βασιλίτσα).

Θα ήθελα να τοποθετηθώ σαν συνάδελφος ξενοδόχος πάνω από όλα: Κύριοι, κατανοώ την ανάγκη για επιβίωση, ίσως και εγώ να έκανα το ίδιο, όμως προς τι τα χαμόγελα; Τι πετύχατε; Μια πρόσκαιρη λύση στο να γεμίσουν τα ξενοδοχεία σας; Σήμερα στην απόφασή σας αυτή, σας οδήγησε, χωρίς την θέλησή σας η κατάπτυστη συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την υπερφορολόγηση του τουριστικού κλάδου και στην διαμονή και στην εστίαση. Το 6,5% στην διαμονή έγινε 13% και το 13% της εστίασης 24%. Και δεν ξεχνάμε και το νέο Φόρο Διαμονής από 01/01/2018 ανάλογα με την κατηγοριοποίηση των καταλυμάτων . Έτσι θα έρθει η ανάπτυξη; Και σε μια περιοχή που τα ξενοδοχεία χρειάζονται θέρμανση 7 μήνες το χρόνο;

Κύριε περιφερειάρχη, με τις ενέργειές σας καταστρέφεται μια περιοχή που πριν από εσάς κάποιοι επένδυσαν στον ορεινό όγκο της Βασιλίτσας (Περιφέρεια, Δήμοι, Ιδιώτες, σύλλογοι). Κύριε περιφερειάρχη, τουρισμός δεν είναι μόνο τα ξενοδοχεία αλλά και οι επιχειρήσεις εστίασης, τα προϊόντα που παράγουν τα Γρεβενά και οι Μακεδόνες γενικότερα καθώς και οι σύλλογοι που έχουν επενδύσει στο τουριστικό προϊόν της περιοχής. Με τις ενέργειές σας καταστρέφονται όχι μόνο τα Γρεβενά αλλά και η υπόλοιπη Δ. Μακεδονία. Το να δημιουργήσεις ένα Brand Name είναι συνεχής αγώνας και προσπάθεια χρόνων ενώ χρειάζεται λίγο μόνο διάστημα για να το καταστρέψεις. Δυστυχώς το πετύχατε πατώντας στην ανάγκη λίγων ξενοδόχων.

Χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας αλλά με κάποιους φίλους σας, πήρατε μια απόφαση στο πόδι, όπως όλες σας οι αποφάσεις, να φέρετε πρόσφυγες στην περιοχή. Όλα στο πόδι, χωρίς πρόγραμμα, απλά για εντυπωσιασμό και για να εξυπηρετήσετε τους κυβερνητικούς σας φίλους. Και για να εξηγούμαι: Κατανοώ την ανάγκη να δεχτούμε κάποιους πρόσφυγες, όμως με συγκεκριμένες προϋποθέσεις:

Ορισμός χρονικού ορίζοντα και περιόδου φιλοξενίας, δηλαδή τις περιόδους μεγάλης ζήτησης δεν νοείται να μην μπορούν να έρθουν τουρίστες.
Χωροταξικός σχεδιασμός τοποθέτησης μεταναστών και προσφύγων.
Αριθμό μεταναστών που να μπορούν να ενταχθούν σε ένα σύνολο χωρίς επιπτώσεις για την τοπική κοινωνία και οικονομία.
Προϋποθέσεις ενσωμάτωσης σε ακριτικές και απομακρυσμένες περιοχές.
Δυστυχώς κύριε περιφερειάρχη αυτά για εσάς είναι έννοιες άγνωστες. Έτσι δεν εξυπηρετείτε ούτε τους πρόσφυγες, ούτε την περιοχή γενικότερα.

Όταν ερχόταν ένας τουρίστας για την Βασιλίτσα δεν έμενε μόνο εκεί αλλά στα πλαίσια της εκδρομής του επισκεπτόταν και την πόλη των Γρεβενών, της Καστοριάς και την περιοχή γενικότερα. Ο ορεινός όγκος των Γρεβενών ήταν από τις λίγες περιοχές όπου το τουριστικό προϊόν είχε εξελιχθεί και έχει γίνει πόλος έλξης σαν αυτούς που η περιφέρεια προσπαθεί να αναπτύξει διαχρονικά και πολλές φορές αδυνατεί εδώ όμως τα είχε καταφέρει. Δυστυχώς και τα χρήματα αλλά και η δουλειά ετών χάνονται και όταν φύγουν οι πρόσφυγες θα ξεκινήσουμε και πάλι από το μηδέν.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 10 Ιουλίου 2018 09:26