Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου 2017 15:27

Όταν η Ενεργειακή Πολιτική καθορίζεται από τις συνήθειες των χρηστών | του Αντώνη Δημητρίου*

όμως η τάση των ενοίκων-χρηστών για περαιτέρω κατανάλωση θερμικής ενέργειας ολοένα και αυξάνεται. Η συγκεκριμένη διαπίστωση είναι το αποτέλεσμα της μεγαλύτερης μελέτης που εκπονήθηκε στη Γερμανία αναφορικά με την κατανάλωση θερμικής ενέργειας σε κατοικίες. Η μελέτη εκπονήθηκε για λογαριασμό του Εuropean Association on Consumption-Related Energy Cost (Europäischer Verein zur verbrauchsabhängigen Energiekostenabrechnung E.V.V.E). Το συμπέρασμα του συγκεκριμένου εγχειρήματος ήταν πως όσο καλύτερη είναι η θερμομονωτική συμπεριφορά και τα μέτρα ενεργειακής εξοικονόμησης, τόσο λιγότερη είναι η ανησυχία των ενοίκων-χρηστών για την κατανάλωση θερμικής ενέργειας.

Στη συγκεκριμένη μελέτη ο καθηγητής Felsmann (Πολυτεχνείο Δρέσδης)  παρουσίασε τις επιπτώσεις της χρέωσης της θερμικής KWh σε σχέση με τις ιδιότητες εξοικονόμησης ενέργειας των κτιρίων.  Επιπλέον τεκμηρίωσε τη μείωση των εκπομπών CO2 μέσω της συστηματικής και περιοδικής χρέωσης θερμικής ενέργειας. Υπολογίζεται ότι από το 1981, όπου και καθιερώθηκε η περιοδική χρέωση, εξοικονομήθηκαν 350 εκατομμύρια τόνοι CO2.  H πολιτική χρέωσης και επιβολής penalties στην κατανάλωση θερμικής ενέργειας αποδείχτηκε πως είναι πιο αποτελεσματική, στο γενικότερο πλαίσιο της εξοικονόμησης, ακόμα και από τους λαμπτήρες φωτισμού χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης.

Από την ανάλυση που πραγματοποιήθηκε προέκυψε πως στα δύο τρίτα των διαμερισμάτων που εξετάστηκαν, η θερμοκρασία δωματίου κυμαινόταν ελάχιστα πιο κάτω από την ονομαστική που είναι 20°C. Στο σημείο αυτό να σημειωθεί πως οι βόρειες ευρωπαϊκές χώρες θεωρούν ιδανική θερμοκρασία δωματίου τους 20°C σε αντίθεση με την Ελλάδα, που αν δεν φθάσει τους 22, υποκειμενικά κριτήρια, δεν καλύπτονται τα επίπεδα θερμικής άνεσης.  Οι μισές τιμές θερμοκρασίας που μετρήθηκαν ήταν κοντά στους 19°C. Μία άλλη σημαντική διαπίστωση που προέκυψε από τη συγκεκριμένη μελέτη ήταν  πως η μέση θερμοκρασία δωματίου, ενδεικτικά αυξάνεται αναλογικά με το επίπεδο ενεργειακής εξοικονόμησης. Παρακάτω φαίνονται τα προαναφερθέντα.

 

 

Η συμπεριφορά του χρήστη είναι ένας αποφασιστικός παράγοντας. Μόνο αν οι χρήστες γνωρίζουν πόση ενέργεια καταναλώνουν μπορούν να επανεξετάσουν τις συνήθειες ενεργειακής κατανάλωσης. Και μόνο αν επανεξετάσουν τις συνήθειές τους θα αλλάξουν τη συμπεριφορά τους.

Για να συνεχίσετε την ανάγνωση εδώ 

* Ο Αντώνης Δημητρίου είναι Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός & Αεροναυπηγός

πηγη: https://energypress.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου 2017 15:36