Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 15 Μαρτίου 2010 09:39

ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΞΕΦΑΝΤΩΜΑ ΜΕ… ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ Ο «ΥΠΟΒΟΣΚΩΝ ΠΟΛΕΜΟΣ» ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ

ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΗΣ ΜΑΡΓΩΜΕΝΟΥ

altΗ επανάσταση ξεκίνησε χωρίς σημαίες, αλλά με ταμπούρλα. Και συγκεκριμένα, τα ταμπούρλα του Δημήτρη Μητροπάνου και της Πέγκυς Ζήνα στην Ιερά Οδό. Ήταν πριν από είκοσι μέρες που ο παλαιότερος των παλαιών πασόκων, ο Γ. Παναγιωτακόπουλος, χόρεψε τον επαναστατικό χορό «Με προδώσαν οι φίλοι μου» και πέταξε γαρύφαλλα και σπόντες. Δυόμισι χιλιάδες συγκεντρωμένοι στο εκκλησίασμα του παλαιού συγκεντρωσιάρχη και η εικόνα, απολύτως αναγνωρίσιμη. Αν δεν έκοβαν τη θέα οι λουλουδούδες, αν στα σακάκια δεν είχαν κολλήσει σέπαλα και κυρίως αν ακουγόταν η φωνή του Ανδρέα Παπανδρέου αντί του Μητροπάνου, οι αιώνιες φυσιογνωμίες του Α. Τσοχατζόπουλου, του Γ. Αρσένη, του Κ. Σκανδαλίδη θα παρέπεμπαν σε υπουργικό συμβούλιο που λαμβάνει χώρα κρυφίως μες στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας.

Αλλά ο κ. Παναγιωτακόπουλος είχε ξεθάψει το τσεκούρι του παλαιοπασοκικού πολέμου πολύ πριν καλέσει το παλαιό ΠΑΣΟΚ σε επαναστατικό ξεφάντωμα. Με αιώνιο τοτέμ τη μορφή του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, ξεκίνησε τον υπέρ πάντων αγώνα απ' το αντάρτικο στην εκλογή γραμματέα. Έκτοτε, αντιμετωπίζει τον κ. Ξυνίδη σαν «τρυφερό πόδι», όπως θα έλεγαν και οι Ινδιάνοι του Λούκυ Λουκ. Η εναρκτήρια παναγιωτακοπουλική ατάκα «απ' το σπίτι μου θα με διώξει ο κύριος Ξυνίδης;» συνοδεύθηκε από το «εγώ είμαι ιδιοκτήτης στο ΠΑΣΟΚ. Θα φύγουν οι ενοικιαστές και οι περαστικοί» και συνέχισε με γενική απαξίωση του νέου ΠΑΣΟΚ, που «σαν αμμόλοφο το πάει και το φέρνει ο αέρας». «Το μόνο που μας μένει είναι να καταφύγουμε στις μικροχαρές», κατέληξε ο κ. Παναγιωτακόπουλος. Δηλαδή, στα μπουζούκια.

Πού διαφέρει

Στο οποίο συμφώνησε και ο επόμενος παλαιοπασόκος επαναστάτης, ο Κ. Σκανδαλίδης. Εκείνος ως εμβατήριο χόρεψε τη «Ρόζα». Διόλου αταίριαστο με το προφίλ του στελέχους - είναι, άλλωστε, ο ίδιος Κ. Σκανδαλίδης που τον παλιό εκείνο τον καιρό έπαιζε μπάλα στην Κω με τον Νότη Σφακιανάκη κι επειδή του φαινόταν ελαφρύ το ρεπερτόριο, τον έβαζε να του τραγουδάει Βοσκόπουλο!

Προσπαθήστε να φανταστείτε τον Π. Γερουλάνο να έχει τις ίδιες νεανικές αναμνήσεις και θα καταλάβετε πού ακριβώς διαφέρει ο νεοπασόκος απ' τον παλαιοπασόκο. Ο οποίος ακόμη και τώρα, που το «βαθύ ΠΑΣΟΚ» αντιμετωπίζεται ως… ίζημα, διατηρεί την ικανότητα να συνδυάζει το γλέντι με τον πόλεμο. Ο Κ. Σκανδαλίδης, ας πούμε, την περασμένη εβδομάδα γνώρισε μέρες δόξας με δύο εντελώς διαφορετικές αφορμές. Η πρώτη ήταν όταν σε μια ζωντανή μετάδοση της ΝΕΤ η μορφή του εμφανίστηκε αιφνιδίως στο φόντο. Ο κ. Σκανδαλίδης χωρίς να έχει καταλάβει πως η νεαρή ρεπόρτερ Λίνα Μπεθάνη είναι στον αέρα του δελτίου, έχωσε το τεράστιο χέρι του ανάμεσα σ' αυτήν και το μικρόφωνο και, σε ζωντανή μετάδοση, της τσιμπολόγησε τρυφερά το μάγουλο! Περιττό να πει κανείς πόσα χρώματα άλλαξε η ρεπόρτερ καθώς το χέρι του κ. Σκανδαλίδη αποσυρόταν σαν το φίδι απ' το πλάνο. Η δεύτερη αφορμή ήταν όταν κάλεσε τον Γ. Παπανδρέου να λειτουργήσει «επειγόντως!» ως πρωθυπουργός και ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ύστερα, πάλι σαν το φίδι αναδιπλώθηκε, κυρίως γιατί ο Γ. Παπανδρέου στο τηλέφωνο λειτούργησε σαν θηριοδαμαστής και του εξήγησε πως αν συνεχίσει έτσι, σύντομα θα σταματήσει να αποτελεί προστατευόμενο είδος της πράσινης πανίδας.

Αλλά κι αν πατάχθηκε ο κ. Σκανδαλίδης, παραμένει όρθιος με το λάβαρο του παλαιοπασοκικού αγώνα ο Χρ. Παπουτσής. Ο οποίος από το 2002 μέχρι σήμερα πέρασε πολύ καιρό στην πολυθρόνα δίπλα στην πόρτα της βεράντας ν' αγναντεύει τη θέα. Το γοητευτικό μουσάκι του προέδρου της ΕΦΕΕ, που στρατολόγησε ορδές σοσιαλιστριών, γκριζάρισε και τα πιο αγαπημένα του αντικείμενα, το κουτί που του χάρισε ο Αραφάτ και οι επιστολές του Α. Παπανδρέου, σκονίζονται δίπλα δίπλα στο προσωπικό χρονοντούλαπο του παλαιού επιτρόπου. Ο Αραφάτ πέθανε, ο Παπανδρέου μάς άφησε νωρίς κι ο κ. Παπουτσής οσονούπω θα πατήσει τα 58.

Οπότε, τι κι αν ευτύχησε να γίνει κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος; Ηδη από τον Νοέμβριο που άκουσε πως παγώνουν οι μισθοί των 2.000 ευρώ, ο κ. Παπουτσής ακόνισε τα κοινοβουλευτικά του νύχια λοξοκοιτώντας σαν τη γάτα το μπαρμπούνι τον ανυποψίαστο Γ. Παπακωνσταντίνου. Κι επειδή οι γάτες βλέπουν καλύτερα στο σκοτάδι, εφόρμησε πάνω στον κυβερνητικό σχεδιασμό εκείνο το βράδυ που πήγε να περάσει μεταμφιεσμένη σε δέντρο η τροπολογία περί γονικής παροχής. Το «οι βουλευτές δεν θα ξαναδεχθούν τροπολογία νύχτα σε άσχετο νομοσχέδιο» που εκστόμισε οδήγησε σε μια λαμπρή στιγμή τη δημοκρατία μας: μάθαμε τη γνώμη της βουλευτού Σούλας Μερεντίτη, που βγήκε να διαμαρτυρηθεί γιατί ο κ. Παπουτσής δεν την εκφράζει!

«Φίλιον» και «Jimmy's»

Κι ενώ μετά τα τελευταία αντι-σαχινιδικά κατορθώματα του κ. Παπουτσή στο νέο ΠΑΣΟΚ μιλούν για το βασανιστικό φαινόμενο της πολιτικής εμμηνόπαυσης, με φράση-κλειδί το «εγώ πότε θα (ξανα)γίνω υπουργός;», το παλαιό ΠΑΣΟΚ καιροφυλακτεί στο «Φίλιον» της Σκουφά και στο «Jimmy's» της Βαλαωρίτου. Χωρίς γυμναστήριο, χωρίς Blackberry, χωρίς υπουργικό θώκο. Αλλά με πολύ χρόνο για να σχεδιάσει το επόμενό του χτύπημα στη νέα τάξη πραγμάτων. Βεβαίως, ανάμεσα στο παλαιό ΠΑΣΟΚ που επαναστατεί και το νέο ΠΑΣΟΚ που κυβερνά υπάρχει και το σιωπηλό ΠΑΣΟΚ: οι λοιποί βουλευτές, που λουφάζουν μέχρι να περάσει ή η κρίση ή η επανάσταση ή η θητεία τους. Που θα πει πως για μία ακόμη φορά καταλήγουμε στο κεφαλαιώδες ερώτημα: Τι γνώμη, άραγε, να έχει για όλα αυτά η Σούλα Μερεντίτη;
ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 27 Απριλίου 2013 01:01