Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου 2010 14:52

Να ξεκαθαρίσουμε το τοπίο στην ΕΣΗΕΑ – Να εφαρμόσουμε τον Κώδικα Δεοντολογίας των δημοσιογράφων στα ΜΜΕ

altτης Δ. Σωτηριάδου
Απευθύνομαι στο Δ.Σ της ΕΣΗΕΑ
Από την ίδρυση των ιδιωτικών καναλιών μέχρι σήμερα πολλά είδη δελτίων ειδήσεων δοκιμάστηκαν. Κάποιοι μέσα από τα δελτία επέβαλαν απόψεις, διαμόρφωσαν την κοινή γνώμη καταστρατηγώντας συνειδητά τον κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Αλλοι, πάλι, βοηθούμενοι από τις πολιτικές καταστάσεις με άνεση και περισσό θράσος απέκτησαν επιπλέον θέσεις σε γραφεία τύπου, έγιναν σύμβουλοι υπουργών κ.λπ.
Ζούμε σε περιόδους σύγχυσης. Δημοσιογράφοι, δημοσιογράφοι σύμβουλοι, ..
δημοσιογράφοι μάνατζερ, δημοσιογράφοι ιδιοκτήτες εταιρειών, όλοι μαζί κάτω από την ίδια στέγη. Την ίδια ώρα ζητάτε να σας σεβαστεί και να συνομιλήσει μαζί σας για τη συλλογική σύμβαση η ένωση ιδιοκτητών. Πως; Οταν οι ρόλοι δεν είναι διακριτοί όταν τα συμφέροντα των δημοσιογράφων και των δημοσιογράφων ιδιοκτητών διαφέρουν. Δηλαδή δημοσιογράφοι με μισθούς συλλογικών συμβάσεων, δημοσιογράφοι με το “μπλοκάκι” και δημοσιογράφοι πολυθεσίτες, με συμβόλαια συμβούλων και κέρδη ιδιοκτητών πώς θα βρούμε κοινούς στόχους; Η κατάσταση είναι σχιζοφρενική.

Ομως είναι η μοναδική τελευταία ευκαιρία σας. Να ξεκαθαρίσετε το τοπίο, να ελέγξετε ποιοι δεν τηρούν τη δεοντολογία, να παραδώσουν τις ταυτότητες της ΕΣΗΕΑ οι δημοσιογράφοι ιδιοκτήτες. Μην συντηρείτε άλλο αυτήν την σάπια κατάσταση, όταν μάλιστα στο σκηνικό παραλόγου προσθέσουμε τους άνεργους συναδέλφους και όσους πληρώνονται υποχρεωτικά με “μπλοκάκι”.

Το ξεκαθάρισμα του τοπίου θα φέρει την πρώτη μεγάλη οικονομία. Οπως και η επαναφορά στην χρυσή περίοδο – ανάδειξης – των πραγματικών ειδήσεων. Στόχος μας: οι δημοσιογράφοι που τιμούν τη σύμβαση απορρίπτοντας συνειδητά τον κώδικα της “απληστίας” ακούγοντας και αναλύοντας πρόσωπα, χαρακτήρες και ψυχολογία της κοινής γνώμης, με εμμονή στην αλήθεια και όχι με σκοπιμότητες. Εεπιστροφή δηλαδή στην είδηση - ΤΟ ΝΕΟ, θα επιφέρει καρπούς. Καρπούς στην περίοδο της κρίσης που με σωστή διαχείρηση μπορεί να διασφαλίζεται αξιόπιστο δελτίο ειδήσεων, αλλά και οι θέσεις εργασίας, οι συλλογικές μας συμβάσεις.

Οσους υποστηρίζουν ότι ο κύκλος αυτών των δελτίων έφθασε στο τέλμα και θα κλείσει βίαια και υπόσχονται λύσεις μέσα από “πρωτοποριακές” προτάσεις, προσωπικά δεν τους εμπιστεύομαι. Είναι οι ίδιοι που έχουν συμβάλλει στο πρόβλημα συντηρώντας και αναδεικνύοντας αυτούς που δημοσιογραφούν με το μισό πόδι και με το άλλο ενάμισυ σπρώχνονται για να ενταχθούν στους κόλπους της ιδιοκτησίας, υπηρετώντας αποκλειστικά τα συμφέροντά της. Δικαίωμά τους να διεκδικούν όλο και υψηλότερα εισοδήματα από τις επιχειρήσεις. Αρκεί να υπηρετούν τον κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας, κάτι που θα μπορούσε να ελεγχθεί πολύ εύκολα αν υπάρχει η σχετική βούληση μέσα και έξω από τα ΜΜΕ.

Εύχομαι η ΕΣΗΕΑ στην περίοδο κρίσης να σταθεί στο ύψος της, να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να υποστηρίξει την ελευθερία της είδησης και τους πραγματικούς δημοσιογράφους.


Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου 2010 15:04