Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 22 Μαϊος 2023 10:03

Μια πρώτη "ανάγνωση" του αποτελέσματος των εκλογών

Γράφτηκε από τον

ΤΟΥ Σπύρου Κουταβά

Η ΝΔ κατέγραψε μια σημαντική νίκη, έχοντας μια κλασική συντηρητική ατζέντα όμοια με πολλά αδελφά της κόμματα στην Ευρώπη, τα οποία καταγράφουν σημαντικές επιτυχίες έναντι των αντιπάλων τους. Σκληρή στάση στο

μεταναστευτικό- προσφυγικό, εθνικιστική ρητορική στα ζητήματα των σχέσεων της χώρας Τουρκίας και Βόρεια Μακεδονία, έξαρση του πολιτικού λόγου σε ζητήματα κινδύνων και ασφάλειας της χώρας, συνοδευόμενα πάντα από την ισχύ της μιντιοκρατίας που της πρόσφεραν απλόχερα οι Έλληνες ολιγάρχες ήταν στην αιχμή της ατζέντας της ΝΔ.

Η ΝΔ κατάφερε κι αξιοποίησε προς όφελός της την πολιτική πλατφόρμα των συνεργασιών προοδευτικών δυνάμεων που έθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ δημιουργώντας διλλήματα στην κοινωνία που στην κάλπη λειτούργησαν υπέρ της.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη ήττα όχι για τις επιμέρους προτάσεις που διατύπωσε στο πρόγραμμα του, αλλά για τις μάχες που έδωσε σε προβλήματα που η κοινή γνώμη και οι πολίτες τα σταχυολογούν διαφορετικά. Δύο παραδείγματα. Το προσφυγικό και οι υποκλοπές. Αν και τα δύο θέματα αγγίζουν τον πυρήνα των κανόνων που πρέπει να διέπει ένα σύγχρονο Κράτος δικαίου ωστόσο έχουν διαφορετική επίδραση στην συμπεριφορά της κοινής γνώμης. Στο μεν πρώτο δυστυχώς και οι Έλληνες ακολουθούν τα βήματα των ευρωπαίων πολιτών, συντηρητικοποιούνται ταχέως στα θέματα της ανεκτικότητας και στα δικαιώματα του «άλλου» του διαφορετικού  και από την άλλη στο θέμα των υποκλοπών με την βοήθεια της μιντιοκρατίας δεν μπόρεσε να καταδειχθεί στους πολίτες ότι αποτελεί  υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα Δημοκρατίας σεβασμού των δικαιωμάτων και των ελευθεριών.

Μιντιοκρατία

Εκτός των εσωτερικών αδυναμιών στην δομή του κόμματος και στην σχέση του στην κοινωνία, η εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ εμφανιζόταν στα μάτια της κοινής γνώμης πάντα με την προβληματικό τρόπο. Η μιντιοκρατία δημιουργούσε υπέρμετρες μεγεθύνσεις στα αδύνατα η λάθος στοιχεία μιας πολιτικής του, με αποτέλεσμα οι πολίτες να τα νοιώθουν ως εφιάλτες ενώ σε άλλες περιπτώσεις προχωρούσε σε τέτοιες σμικρύνσεις του προγραμματικού του λόγου, με αποτέλεσμα να είναι δυσανάγνωστος  σε μια σειρά θέμα της καθημερινότητας του πολίτη.

Η νίκη της ΝΔ είναι ευρεία και στο μέλλον θα καταστεί επικίνδυνη για βασικά δικαιώματα και αγαθά που αποτελούν προνόμια για τους πολλούς, όπως της δωρεάν παιδείας και υγείας που έχουν κατοχυρωθεί ως δεδομένα για την χώρα. Ο προοδευτικός πολιτικός κόσμος και οι άνθρωποι της εργασίας ας μην εφησυχάζουν. Εάν μελετήσει κανείς τα αποτελέσματα των συντηρητικών, ακραίων κομμάτων που αθροίζονται εκτός βουλής μαζί με την ΝΔ αποτελούν ένα ισχυρό συντηρητικό πυλώνα έναντι ενός εμφανώς κατώτερου κι αδύναμου προοδευτικού πυλώνα.   

Τέλος, να επισημάνω ότι ο Γ. Παπανδρέου (ΠΑΣΟΚ) το 2009 έλαβε 44,5% και σε δύο χρόνια το κόμμα του έχασε σχεδόν τα πάντα. Δεν εικάζω ότι κάτι αντίστοιχο θα συμβεί με την διακυβέρνηση της ΝΔ, που παρεμπιπτόντως το εκλογικό της σώμα έχει μια εντελώς διαφορετική νοοτροπία από τον προοδευτικό κόσμο της ευρύτερης Αριστεράς .

Πάντως για τον  ΣΥΡΙΖΑ τα δύσκολα είναι μπροστά.  

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 22 Μαϊος 2023 10:25
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο. 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ο αποκλεισμός Μόνο »