Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 03 Μαρτίου 2023 08:57

Ο Κ. Μουσουρούλης μετά το ΣΔΑΜ θέλει να εισέλθει και στην διοίκηση του ΠΔΜ

Γράφτηκε από τον
Μουσουρούλης Κωστής φωτ ΒΑΪΟΣ ΧΑΣΙΑΛΗΣ | © 2021 ΑΘΗΝΑΙΚΟ-ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Μουσουρούλης Κωστής φωτ ΒΑΪΟΣ ΧΑΣΙΑΛΗΣ | © 2021 ΑΘΗΝΑΙΚΟ-ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

του Σπύρου Κουταβά

Το ΠΔΜ βρίσκεται στην χρονική στιγμή όπου τα εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης που έχουν εκλεγεί τις προηγούμενες ημέρες στο πλαίσιο της εφαρμογής του νέου νόμου Κεραμέως για τα ΑΕΙ, θα πρέπει να επιλέξουν τους

πέντε από τα 15 υποψήφια εξωτερικά μέλη που έχουν δηλώσει συμμετοχή  στις διαδικασίες. Στην συνέχεια όλοι μαζί θα αποτελέσουν το νέο Συμβούλιο διοίκησης του ιδρύματος όπου με την σειρά του θα εκλέξει τον νέο Πρύτανη.

Από την ανακοίνωση του ΠΔΜ έγινε γνωστό ότι ανάμεσα στα υποψήφια εξωτερικά μέλη που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση είναι και ο Συντονιστής του ΣΔΑΜ Κωστής Μουσουρούλης.

Ποιος είναι ο κ. Μουσουρούλης που ξαφνικά μετά το ΣΔΑΜ θέλει να «χωθεί» στο ΠΔΜ;

Ο κ. Μουσουρούλης επί πολλά έτη  από το 2004 Κυβέρνησης Καραμανλή έως το 2014 κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου, είχε διατελέσει, βουλευτής της ΝΔ, υπουργός, γενικός γραμματέας υπουργείου. Το 2014 απέτυχε να εκλεγεί  ευρωβουλευτής με την ΝΔ και αναγκάστηκε να επιστρέψει στις Βρυξέλλες στη θέση υπηρεσιακού στελέχους της Κομισιόν για να εμφανιστεί στην συνέχεια στην δυτική Μακεδονία ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση Μητσοτάκη.

Ο κ. Μουσουρούλης είναι ένα αναγνωρισμένο πολιτικό στέλεχος της ΝΔ και της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ο τελευταίος τον διόρισε ως επικεφαλή του ΣΔΑΜ της δυτικής Μακεδονίας. Οι αποφάσεις του κ. Μουσουρούλη από την θέση ευθύνης που είχε για το σχέδιο της μετάβασης με αφορμή την εμπροσθοβαρή απολιγνιτοποίηση που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, έχουν καταγραφεί στην συνείδηση της κοινής γνώμης  ως αμφιλεγόμενες, έχουν κατακριθεί με σφοδρότητα σε όλες τις δημόσιες συναντήσεις από τις παρατάξεις τόσο στο Περιφερειακό συμβούλιο όσο και στα δημοτικά συμβούλια των δήμων κι οι συνέπειές τους θα δεσμεύουν το μέλλον της περιοχής για τα επόμενα τουλάχιστον 30 χρόνια.

Εκτός των άλλων ο κ. Μουσουρούλης πήρε "κάτω από την βάση" από την Παγκόσμια τράπεζα στο πιο σημαντικό κομμάτι της διαδικασίας σύνταξης του ΣΔΑΜ αυτό της συμμετοχής της κοινωνίας των πολιτών. «Δεν υπάρχει δίκαιη  μετάβαση χωρίς την συμμετοχή της κοινωνίας» έλεγαν εξαρχής τα στελέχη της τράπεζας, για να διαπιστώσουν με εκθέσεις τους στην συνέχεια ότι «η κοινωνία ήταν απούσα από την σύνταξη του σχεδίου» και αυτό εκτός των άλλων βαραίνει περισσότερο τον φιλόδοξο Νεοδημοκράτη. Αν και δεν είναι της ώρας να απαριθμήσουμε τα έργα και τις ημέρες του συγκεκριμένου ανδρός, δεν γίνεται να παραλείψουμε ότι με δική του ευθύνη και αυτών που τον διόρισαν, ο πρωτόγεννής τομέας της δυτικής Μακεδονίας στον οποίο όλοι λένε ότι μαζί με το πανεπιστήμιο μπορεί να αποτελέσει έναν από τους διακριτούς πυλώνες ανάπτυξης στην μετά λιγνίτη εποχή, δεν συμμετέχει σε καμιά από τις υποτιθέμενες ευεργετικές επιδοτήσεις του Αναπτυξιακού νόμου.

Με βάση το πολιτικό και κομματικό εκτόπισμα του ανδρός, εικάζουμε ότι δήλωσε συμμετοχή στην διαδικασία, έχοντας προφανώς διαβεβαιώσεις ότι η παρουσία του είναι επιθυμητή, διότι δεν θα ήθελε να «τσαλακωθεί» από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Εξάλλου στις 19 Δεκεμβρίου 2021, σε μια τελετή που θύμιζε περισσότερο κομματική εκδήλωση αναγορεύτηκε σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής της Σχολής Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονία.  

Η στενή κομματική εξάρτηση που φέρει ο συγκεκριμένος από την ΝΔ, και το αμφιλεγόμενο αποτύπωμα από τα έργα και τις ημέρες του στην περιοχή της δυτικής Μακεδονίας, διχάζουν ήδη την τοπικη κοινωνία κι είναι πιθανόν να αποτελέσουν «βαρίδι» στην λειτουργία του μικρού πανεπιστημίου της περιοχής. Εξάλλου, των διαχειριστικών προσόντων Μουσουρούλη, έχουν πλήθος πολιτικών – κομματικών στελεχών σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ κι ένα γρήγορο ψάξιμο θα ήταν χρήσιμο σε όλους τους αρμόδιους.

Η τοπική κοινωνία, οι θεσμοί της, οι ενεργοί πολίτες έχoυν εναποθέσει ελπίδες στην αναβάθμιση και τον ενεργό ρόλο του Πανεπιστημίου στην νέα εποχή. Στο παρελθόν έχουν επιδείξει εμπιστοσύνη στα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας,  αγκάλιασαν  με θέρμη το νέα εγχείρημα, την απορρόφηση του ΤΕΙ από το Πανεπιστήμιο στο όνομα ενός μεγάλου αυτόφωτου και δυνατού περιφερειακού ιδρύματος, αλλά η εμπιστοσύνη δεν είναι λευκή επιταγή.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 03 Μαρτίου 2023 10:03
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο.