Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2022 11:01

Η νεα γραμμή άμυνας του Μαξίμου μετα τις αποκαλύψεις #Documento με την παρακολούθηση Χατζηδάκη

Γράφτηκε από τον

του Σπύρου Κουταβα

Η αποκάλυψη της εφημερίδας Documento για την παρακολούθηση Χατζηδάκη από την ΕΥΠ, προκαλεί σεισμό. Από το Σάββατο, όταν στο κυβερνητικό στρατόπεδο αντιλήφθηκαν ότι ο Βαξεβάνης

θα δώσει στην δημοσιότητα διαλόγους κορυφαίου υπουργού της κυβέρνησης (Χατζηδάκης) με δημοσιογράφους και επιχειρηματίες, ένοιωσαν ότι η γραμμή άμυνας  που είχαν μέχρι ώρας και που διατύπωσε και ο πρωθυπουργός στην βουλή πριν από δύο ημέρες του "αναξιόπιστου Βαξεβάνη που ρίχνει λάσπη χωρίς στοιχεία" δεν μπορούσε άλλο να εξυπηρετήσει τις νέες ανάγκες του Μαξίμου. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν γρήγορα και για εναν άλλο λόγο. Εμαθαν  ότι η εφημερίδας θα φιλοξενεί την επιβεβαίωση του  παρακολουθούμενου υπουργού ότι  "αυτοί οι διάλογοι είναι πραγματικοί και έχουν διαμειφθεί". Ετσι ο μεν Χατζηδάκης το Σάββατο έκανε δημόσια δήλωση ότι  "το γεγονός της παρακολουθησής του είναι πραγματικότητα ζητώντας την διαλεύκανση της υπόθεσης" και ο δε Οικονόμου επιβεβαίωσε "την επισύνδεση της ΕΥΠ" μιλώντας όμως για ανεξέλεγκτους βραχίονες εντός της υπηρεσίας.  «Να διαλευκανθεί …εάν στο εσωτερικό της ΕΥΠ αναπτύχθηκαν δραστηριότητες εκτός πλαισίου….Κομβικό σκέλος της υπόθεσης αυτής είναι και η ύπαρξη ρυπαρών δικτύων, τα οποία συνεργάζονται με συγκεκριμένα ΜΜΕ, διοχετεύοντάς τους υλικό που μένει να αποδειχθεί ο βαθμός αληθείας του». Συμπερασματικά όσα έως ώρας μας έλεγε η κυβέρνηση για τις παρακολουθήσεις θεωρούνται παρελθόν και τώρα άρον άρον κτίζεται η νέα γραμμή άμυνας του Μαξίμου ότι οι παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ γίνονταν αλλά χωρίς να έχει γνώσει ο Πρωθυπουργός αλλά από ένας εκτελεστικό ανεξάρτητο βραχίονα που έχει σχέσεις με ΜΜΕ

Απο την άλλη, ακόμη κι αν ευσταθεί η γραμμή άμυνας της κυβέρνησης ότι ο πρωθυπουργός δεν γνώριζε τίποτα και οτι όλα προέρχονται από έναν βραχίονα που λειτουργούσε ανεξέλεγκτα εντός της ΕΥΠ προκαλεί θυμηδία το γεγονός ότι ο παρακολουθούμενος κορυφαίος υπουργός, όχι μόνο του Μητσοτάκη αλλά σε πολλές κυβερνήσεις της ΝΔ, να μην αποτολμά την προσφυγή του στην δικαιοσύνη προκειμένου να διαφυλάξει το όποιο πολιτικό κύρος του έχει απομείνει. Αυτό αφορά και άλλους των οποίων τα ονόματα έχουν δει το φως της δημοσιότητας από τις αποκαλύψεις της εφημερίδας #Documento και οι οποίοι σε άλλες περιπτώσεις θα πλάκωναν στις αγωγές και τις μηνύσεις τον Βαξεβάνη, σήμερα σιωπούν ομαδικώς.

Όσοι στην ΝΔ πιστεύουν ότι «μπόρα είναι και θα περάσει» κάνουν λάθος, οι αποκαλύψεις με διαλόγους κορυφαίων υπουργών με επιχειρηματίες και άλλους θα συνεχιστούν και θα πρέπει να πάρουν απόφαση ότι οι υποκλοπές Μητσοτάκη αγγίζουν τον πυρήνα του δημοκρατικού πολιτεύματος αι ότι οι ευθύνες θα ρέπει να αναζητηθούν ακόμη και στο πρόσωπο του πρωθυπουργού

Η δήλωση του Γιάννη Οικονόμου έχει ως εξής:

«H Κυβέρνηση, από τον περασμένο Αύγουστο κιόλας, έχει αναλάβει δραστικές πολιτικές και νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη ριζική αντιμετώπιση τόσο των λογισμικών παρακολούθησης όσο και των συστημικών προβλημάτων στη λειτουργία της ΕΥΠ.

»Η ελληνική Δικαιοσύνη προχωρά τη διερεύνηση, συμπεριλαμβανομένης της περιόδου διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ και των όσων σχετικών αναφέρονται σε αυτήν, με την αμέριστη συνδρομή των κρατικών αρχών, ώστε να διαλευκανθεί κάθε πτυχή, ακόμα και το εάν στο εσωτερικό της ΕΥΠ αναπτύχθηκαν δραστηριότητες εκτός πλαισίου.

»Από τη στιγμή, πάντως, που ο Πρωθυπουργός αντέδρασε, με το γνωστό τρόπο, στην περίπτωση της νόμιμης επισύνδεσης του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη, είναι αδιανόητο να υπονοείται ότι τελούσε σε γνώση του ή, πολύ περισσότερο, ότι είχε δώσει εντολή να παρακολουθούνται άνθρωποι που συμπορεύεται μαζί τους επί δεκαετίες ή και κρατικοί αξιωματούχοι, μαζί με τους οποίους αντιμετώπισε επιτυχώς μείζονα ζητήματα για την Πατρίδα.

Ύπαρξη ρυπαρών δικτύων

»Κομβικό σκέλος της υπόθεσης αυτής είναι και η ύπαρξη ρυπαρών δικτύων, τα οποία συνεργάζονται με συγκεκριμένα ΜΜΕ, διοχετεύοντάς τους υλικό που μένει να αποδειχθεί ο βαθμός αληθείας του. Ο σκοπός αυτών των κυκλωμάτων είναι η μετατροπή της δημόσιας ζωής σε βούρκο και η επιστροφή σε αλήστου μνήμης εποχές, όταν η πολιτική στην Ελλάδα κινούνταν στο ρυθμό «κασετών».

»Η αλλαγή στην ηγεσία της ΕΥΠ και η ψήφιση σύγχρονης νομοθεσίας αποσκοπούν στο να θεραπεύσουν πληγές του παρελθόντος και να ενισχύσουν την Υπηρεσία στην επιτέλεση του κρίσιμου εθνικού της ρόλου. Η Ελληνική Δημοκρατία διαθέτει θεσμούς, νόμους και αρχές που θα φωτίσουν κάθε πτυχή της υπόθεσης αυτής.

»Η Ελλάδα δεν θα γυρίσει πολιτικά στον προηγούμενο αιώνα και δεν θα ανακοπεί η πορεία προόδου και αναβάθμισης της. Το συλλογικό και το πατριωτικό δεν θα υποταχθούν σε καμία επιδίωξη άλλου είδους, από όπου κι αν προέρχεται».

Η δήλωση του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη

«Σε καμία περίπτωση δεν πιστεύω ότι ο Πρωθυπουργός, με τον οποίο έχουμε άριστη συνεργασία και με τιμά με τη φιλία του τόσα χρόνια, υπάρχει έστω και η παραμικρή πιθανότητα να εμπλέκεται σε όλη αυτή την ιστορία. Το υπογραμμίζω για μια ακόμα φορά! Άλλωστε και οι τρεις πρωθυπουργοί με τους οποίους έχω συνεργαστεί ήταν πάντοτε ενήμεροι για όλες τις μείζονες αποφάσεις στα Υπουργεία που κατά καιρούς έχω υπηρετήσει. Οι πολιτικές μου επιλογές ήταν σαφείς και γνωστές τόσο στους ίδιους όσο και στους Έλληνες πολίτες.

Η όλη υπόθεση ωστόσο που απασχολεί τον δημόσιο βίο από τον Αύγουστο δεν παύει να είναι δυσώδης. Η ακατάσχετη σεναριολογία και ονοματολογία, η απίστευτη πολιτική εμπάθεια και οι απροκάλυπτες σκοπιμότητες επιδεινώνουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Γι’ αυτό και πιστεύω ότι, πέρα από τις πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης για ένα νέο σύγχρονο πλαίσιο που να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τα παράνομα λογισμικά και να θέτει σε νέες και χωρίς παθογένειες βάσεις την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, απαιτείται η μεγαλύτερη δυνατή επιτάχυνση των σχετικών ενεργειών της Δικαιοσύνης.

Η Δικαιοσύνη οφείλει να αντιμετωπίσει το όλο αυτό ζήτημα γρήγορα και σφαιρικά, οδηγώντας στην τιμωρία όλους όσους καθ’ οιονδήποτε τρόπο έχουν παρανομήσει στη συγκεκριμένη υπόθεση. Είναι θέμα Δημοκρατίας!».

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2022 11:25
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο.