Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου 2022 10:00

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΕ ΑΞΙΕΣ;

Γράφτηκε από την

της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

  Απο τις αρχές Ιανουαρίου 2021( που ανέλαβα μέχρι σήμερα), έχουν εκδοθεί 442.000 κύριες συντάξεις». Η ανεργία, έφερε έσοδα στα ταμεία του ΕΦΚΑ,και το πρόγραμμα «Σπίτι Μου» για τη στεγαστική πολιτική που αφορά τους νέους,

 θα τεθεί σε εφαρμογή από την αρχές του 2023. Οι αυξήσεις στις συντάξεις που «ξεπαγώνουν» μετά από 12 χρόνια έχουν αποδέκτες 1,3 εκατ. συνταξιούχους που θα δουν διπλές αυξήσεις, ενώ ένας στους δύο θα δει μία επιπλέον σύνταξη. Πρόκειται για ρεκόρ όλων των εποχών! Και αυτή τη στιγμή μένουν να εκδοθούν 8.900 από το 2021 και 17.000 από το 2022. Φτάσαμε, δηλαδή, ουσιαστικά στο τέλος διαδρομής. μέχρι και το 2018 είμαστε στο 100% των συντάξεων ως προς την έκδοσή τους, το 2019 έχει εκδοθεί στο 98,9% των συντάξεων και μέχρι το τέλος Ιουλίου θα έχει γίνει 100%. Το 2020 έχει εκδοθεί στο 94,7%, το 2021 στο 80,6% και το 2022 στο 70%».Αυτό σημαίνει ότι οι συντάξεις πλέον εκδίδονται σε τρεις ή τέσσερις μήνες. Τα συμπεράσματα λοιπόν είναι δικά σας για το αν έχει γίνει δουλειά ή όχι!.είπε ο υπουργός.

       Η αντιπολίτευση επιμένει ότι ο υπουργός «επιχειρεί να πείσει ότι το 94,6% των συνταξιούχων θα δουν άμεσα σημαντικές αυξήσεις στις συντάξεις τους». Τεχνηέντως κρύβει ότι οι αυξήσεις που θα λάβουν οι συνταξιούχοι από το 2023 ήταν νομοθετημένες από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (ν.4475/2017), όπως επίσης αποφεύγει να απολογηθεί για τον κυβερνητικό εμπαιγμό που στέρησε 2.200.000 συνταξιούχους από τα αναδρομικά που δικαιούνται. Προκαλεί ο κυβερνητικός ισχυρισμός ότι οι συνταξιούχοι θα λάβουν μια επιπλέον σύνταξη, ενώ είναι η κυβέρνηση Μητσοτάκη που κατήργησε τη 13η σύνταξη (1 δισ.) της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και με τις πιστώσεις αυτές χρηματοδοτεί το ΤΕΚΑ και την παράδοση της Επικουρικής Ασφάλισης στα ιδιωτικά συμφέροντα». Άντε που:

  • Οι αυξήσεις στις συντάξεις θα προσδιοριστούν  από το ύψος της αύξησης του ΑΕΠ και της αύξησης του τιμαρίθμου ( στο προσχέδιο του προϋπολογισμού). Το άθροισμα αυτών των δύο μεγεθών θα διαιρεθεί δια δυο, και αυτό θα είναι το ύψος της αύξησης. Η απόκλιση είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω, θα έχει αντανάκλαση στις τσέπες των συνταξιούχων μετά την οριστικοποίηση των στοιχείων από την ΕΛΣΤΑΤ του χρόνου το Φθινόπωρο.
  • Οι συνταξιούχοι «χρηματοδοτούν» οι ίδιοι τις αυξήσεις των συντάξεων τους, τις οποίες αν και μεσολαβεί «ο πιο δύσκολος Χειμώνας από το 1942», θα τις λάβουν  σε 6 μήνες από σήμερα. Περίπου 1 εκατομμύριο εξ αυτών, δεν πρόκειται να δουν καμία αύξηση, λόγω της «προσωπικής διαφοράς». Μέχρι τότε, οι συνταξιούχοι, θα συνεχίζουν να  πληρώνουν την «ακρίβεια Μητσοτάκη» σε ενέργεια και τρόφιμα, βλέποντας τις συντάξεις τους καθηλωμένες.
  • Καταργείται μόνο η ειδική «φορολογική» εισφορά αλληλεγγύης (άρθρο 29 του ν. 3986/2011), σε όσους έχουν εισοδήματα, άνω των 12.000 ευρώ ετησίως(όχι μόνο από συντάξεις). Ειδικά οι χαμηλότερες συντάξεις, θα έχουν αύξηση μόλις 22 ευρώ σε ετήσια βάση, ενώ το δημοσιονομικό κόστος, για τους συνταξιούχους, είναι 273 εκατομμύρια ευρώ, ετησίως.
  • Πάνω από 80.000 κύριες συντάξεις εκκρεμούν(μαζί με τις διεθνείς), 124.000 επικουρικές βρίσκονται στοιβαγμένες στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ και άλλα 55.000 εφάπαξ, αναμένουν να εκδοθούν. Ταυτόχρονα, εκκρεμούν 60.000 «παράλληλες» συντάξεις που παραμένει άγνωστο, πότε θα διεκπεραιωθούν. Το «κρυφός χρέος» για τις συνταξιοδοτικές εκκρεμότητες ξεπερνά το 1 δις ευρώ.  

Εμείς, οι συνταξιούχοι παρακολουθούμε και προσέχουμε. Υπάρχουν πολλοί που μετράνε χρόνια για να πάρουν την πολυπόθητη σύνταξη τους, που την ονειρεύονται αξιοπρεπής. Βγαίνουμε σε όλα τα κανάλια και λέμε τον πόνο μας. Δεν είναι έτσι όπως τα λέει ο υπουργός. Αυτός την δουλεία και τις φιλοδοξίες του εξυπηρετεί. Ο κάθε πολιτικός ,με την πολυετή καριέρα του ,κουβαλάει σε μία αποσκευή τα πεπραγμένα του .Θετικά ή αρνητικά ΄΄ γράφει ΄΄ την δική του ιστορία. Δεν έχουμε πάθει αμνησία και δεν ξεχνάμε ότι από όπου πέρασε ο κύριος με τις πολιτικές του  αξίες ΄ έσωσε ΄΄ κυβερνήσεις και  ΄΄ έστρωσε ΄΄ καταστάσεις. Με τις επιδόσεις του κλείσανε πολλά σπίτια και νοικοκυριά. Το ΘΑ  μπορεί να παραμυθιάσει αρκετούς αφελείς  συνταξιούχους .Εμάς όχι!  

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου 2022 10:07
ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

       Γεννήθηκε σε μία πόλη της Ρουμανίας από Έλληνες γονείς. Για πολλά χρόνια στερήθηκε την ελληνική υπηκοότητα επειδή ανήκε στους πολιτικούς πρόσφυγες (sans patrie). Στην Ελλάδα έφτασε το 1980. Από μικρή ονειρευόταν και μοχθούσε να γνωρίσει την Ελλάδα. Σπούδασε την Ιατρική και  απέκτησε μία πλούσια μόρφωση  (λογοτεχνία, τέχνη, ιστορία των λαών ). Για πολλά χρόνια ασχολήθηκε με την μουσική (ερμηνεία, κιθάρα και μαντολίνο) και την φωτογραφική τέχνη. Ταξιδεύει συνέχεια  αναζητώντας καινούργιες εμπειρίες και γνώσεις.  

Εργάζεται ως πλαστικός χειρούργος.  Πιστεύει στις ηθικές αρχές και την αξιοπρέπεια ενός ιατρού. Θεωρεί ότι η ιατρική είναι λειτούργημα και όχι επάγγελμα. Ως εκ τούτου προσφέρει τις υπηρεσίες μου, εδώ και 27 χρόνια., στο ΕΣΥ σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αττικής (ΚΑΤ).

   Οι πρώτες δοκιμές στο γραπτό λόγο ήτανε χρονογραφήματα (σε μορφή αλληλογραφίας) και ελάχιστα ποιήματα. Τα πρώτα βήματα ήταν αρχικά στα ρουμάνικα και μετά στα ελληνικά.. Από το 1984 έως σήμερα δημοσίευσε (αφιλοκερδώς) πάνω από 700 άρθρα σε πολλές εφημερίδες όπως: Κυριακάτικη Απογευματινή, Καθημερινή, Αθηναϊκή, Ακρόπολις, Ελευθεροτυπία. Από το 1999 γράφει μόνιμα στην Αυγή.  Επίσης με την εφημερίδα Έβρου Πολίτης της Θράκης(2006) , την εφημερίδα Χαλανδρίου Φλυαρία.(2004) και το vetonews.gr από το 2010.