Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σάββατο, 01 Οκτωβρίου 2022 19:53

Να ζήσουμε ,εμείς της τρίτης ηλικίας!

Γράφτηκε από την

της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

    Σήμερα γιορτάζουμε αλλά δεν θα παραστούμε σε καμία εκδήλωση για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Τρίτης Ηλικίας. Υιοθετήθηκε από την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

το 1990 για να αποτίσει  τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους ηλικιωμένους αλλά και να επισημάνει τα προβλήματα ,που αντιμετωπίζουν. Δεν υπάρχει λόγος για μεγάλες γιορτές,άσχετα αν δεν το κρατάμε μυστικό, που ενταχτήκαμε σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία. Το ξέρουμε εμείς και οι στενοί μας φίλοι και συγγενείς. Και αυτό μας φτάνει.

        Πως ξεχωρίζουμε, εμείς, μέσα στο πλήθος; Εμφανισιακά και ηχητικά. Βογκάμε, αγωνιούμε, ιδρώνουμε, φλυαρούμε και σχολιάζουμε. Τα πάντα. Εξοπλιζόμαστε με μεγάλη υπομονή και δεν τρέχουμε, αλλά περπατάμε  σιγά και με μεγάλη προσοχή. Μην πέσουμε! Ο κίνδυνος καραδοκεί ,εντός και εκτός σπιτιού μας, και το ατύχημα μπορεί να συμβεί ανά πάσα ώρα και στιγμή. Ο κανόνας με το πέσιμο και το χέσιμο ισχύει! Σε μία στιγμή πολλά μπορούν να αλλάξουνε. Προς το κακό συνήθως και σπάνια προς το καλό μας. Μέχρι τώρα ήμασταν τυχεροί αλλά πολλοί γνωστοί μας την πάθανε. Την ζημιά. Μία στιγμή απροσεξίας και εφηβικής αφέλειας μεταφράστηκε σε χειρουργείο και προσωρινή αναπηρία. Ζούμε ζόρικες καταστάσεις. Τίποτα δεν είναι αυτονόητο. Να μας λείπει το βύσσινο!

  Ένα στοιχείο που μας ξεχωρίζει από τους απλούς θνητούς είναι η μερική ,παροδική και γεμάτη χιούμορ, απώλεια μνήμης. Ξεχνάμε που βάζουμε τα κλειδιά μας, τα ρούχα η τα φάρμακα μας. Ανάβουμε το καμινέτο με το νερό για καφέ και το ξεχνάμε μέχρι να το ανακαλύψει κάποιος άλλος. Αρκετά συχνά οι πατάτες που ξεκινάμε για το βράσιμο φτάνουν  ψητές επειδή χάσαμε την όσφρηση μας μετά την τελευταίο γρίπη .Θυμόμαστε συχνά αστείες καταστάσεις της νιότης μας αλλά ξεχνάμε να πληρώσουμε τους λογαριασμούς άσχετα αν έχουμε κρατήσει τα λεφτά για το ταμείο..

     Ένα άλλο στοιχείο, που μας χαρακτηρίζει, είναι ότι έχουμε μία συγκεκριμένη καθημερινότητα που σπάνια αλλάζει. Η ημέρα μας χαρακτηρίζεται από μία μονότονη εναλλαγή επιφανειακών και ασήμαντον υποχρεώσεων. Πρέπει να κάνουμε κάποια πράγματα .Για να ζήσουμε πολλά χρόνια. Παρακολουθούμε τα γεγονότα αλλά πλέον δεν συμμετέχουμε σε πάρα πολλά συλλογικά προτάγματα. Τέρμα οι πολύωρες και εξαντλητικές δημόσιες διαδηλώσεις και οι διαμαρτυρίες. Ενημερωνόμαστε  πολύ αλλά δεν ενώνουμε την φωνή μας .Με το πλήθος. Έχουμε αντίληψη για τις αδικίες ,και το παράνομο αλλά δεν πάμε παρακάτω. Μία δειλία που κάποτε ήταν απαράδεκτη και κατακριτέα την έχουμε στο τσεπάκι μας σαν μπαλαντέρ. Κρυβόμαστε στο καβούκι μας και διατηρούμε απόσταση ασφαλείας. Από τις φασαρίες.

   Σήμερα θα γιορτάσουμε την ημέρα μας με τους φίλους μας γύρω από ένα τραπέζι. Σε ταβέρνα ή στο σπίτι μας θα αναπολήσουμε τα παλιά γλέντια. Θα ευχηθούμε αύριο πάλι, να είναι όλοι τους καλά. Του χρόνου να ξαναβρεθούμε ,με την ίδια παρέα. Θα ευχηθούμε ολόψυχα, να ήμαστε όλοι παρόντες. Στο γλέντι!.

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 01 Οκτωβρίου 2022 19:56
ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

       Γεννήθηκε σε μία πόλη της Ρουμανίας από Έλληνες γονείς. Για πολλά χρόνια στερήθηκε την ελληνική υπηκοότητα επειδή ανήκε στους πολιτικούς πρόσφυγες (sans patrie). Στην Ελλάδα έφτασε το 1980. Από μικρή ονειρευόταν και μοχθούσε να γνωρίσει την Ελλάδα. Σπούδασε την Ιατρική και  απέκτησε μία πλούσια μόρφωση  (λογοτεχνία, τέχνη, ιστορία των λαών ). Για πολλά χρόνια ασχολήθηκε με την μουσική (ερμηνεία, κιθάρα και μαντολίνο) και την φωτογραφική τέχνη. Ταξιδεύει συνέχεια  αναζητώντας καινούργιες εμπειρίες και γνώσεις.  

Εργάζεται ως πλαστικός χειρούργος.  Πιστεύει στις ηθικές αρχές και την αξιοπρέπεια ενός ιατρού. Θεωρεί ότι η ιατρική είναι λειτούργημα και όχι επάγγελμα. Ως εκ τούτου προσφέρει τις υπηρεσίες μου, εδώ και 27 χρόνια., στο ΕΣΥ σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αττικής (ΚΑΤ).

   Οι πρώτες δοκιμές στο γραπτό λόγο ήτανε χρονογραφήματα (σε μορφή αλληλογραφίας) και ελάχιστα ποιήματα. Τα πρώτα βήματα ήταν αρχικά στα ρουμάνικα και μετά στα ελληνικά.. Από το 1984 έως σήμερα δημοσίευσε (αφιλοκερδώς) πάνω από 700 άρθρα σε πολλές εφημερίδες όπως: Κυριακάτικη Απογευματινή, Καθημερινή, Αθηναϊκή, Ακρόπολις, Ελευθεροτυπία. Από το 1999 γράφει μόνιμα στην Αυγή.  Επίσης με την εφημερίδα Έβρου Πολίτης της Θράκης(2006) , την εφημερίδα Χαλανδρίου Φλυαρία.(2004) και το vetonews.gr από το 2010.