Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 07 Ιουλίου 2022 20:41

Το τραίνο Φλώρινα - Μπίτολα (δεν) φεύγει στις οκτώ..

Γράφτηκε από τον
Πανω αριστερά κλιμάκιο με υπουργούς και βουλευτες της ΝΔ στην Φλώρινα. κατω αριστερα και δεξια η νεα σιδηροδρομικη γραμμή κοντα στην kremnica Πανω αριστερά κλιμάκιο με υπουργούς και βουλευτες της ΝΔ στην Φλώρινα. κατω αριστερα και δεξια η νεα σιδηροδρομικη γραμμή κοντα στην kremnica

του Σπύρου Κουταβά

Στην φωτογραφία εικονίζεται μια ανισόπεδη διάβαση της  νέας σιδηροδρομικής γραμμής που ξεκινά από την πόλη Bitola

και καταλήγει 500 μέτρα από το χωριό Kremenica στα σύνορα της Βόρειας Μακεδονίας με την Ελλάδα.  Το σημείο είναι κοντά στο τελευταίο χωριό που βρίσκεται  στην γραμμή των συνόρων. Η νέα σιδηροδρομική γραμμή των γειτόνων μας ολοκληρώθηκε αρχές του 2019 και χρηματοδοτήθηκε από ευρωπαϊκούς πόρους αφού ανήκει στο Ευρωπαϊκό σιδηροδρομικό δίκτυο που ενώνει δύο  χώρες. Από την δική μας πλευρά η σιδηροδρομική γραμμή τελειώνει στον Νέο Καύκασο και μέχρι τα σύνορα για να ενωθεί με την γραμμή του δικτύου της Βόρειας Μακεδονίας χρειάζονται να κατασκευαστούν περίπου 700 μέτρα. Η χρονική διάρκεια της διαδρομής  Bitola Φλώρινα με τραίνο μαζί με τις καθυστερήσεις του ελέγχου συνόρων στο Νέο Καύκασο όπου προβλέπεται να γίνει σημείο τελωνειακού και αστυνομικού ελέγχου δεν θα ξεπερνά τα 45 λεπτά της ώρας. Δεν χρειάζεται να γίνει αναφορά στα πλεονεκτήματα που θα έχει για την Φλώρινα αλλά και για τα Bitola η καθημερινή λειτουργία αυτής της Γραμμής στις μετακινήσεις των απλών ανθρώπων.  Κάνει αχρείαστη την χρήση του ΙΧ ειδικά τον χειμώνα που τα οδικά δίκτυα είναι επικίνδυνα λόγω του παγετού, συμβάλλει στην αύξηση της μετακίνησης για βόλτα στην αγορά  για αναψυχή, φαγητό, περιήγηση στις φυσικές ομορφιές και των δύο πόλεων  ακόμη και ημερήσιες εκδρομές Συλλόγων η μαθητών σχολικών μονάδων. Το τραίνο είναι ένα αγαπημένο μέσο μεταφοράς ακόμη και για τον πιο δύστροπο ταξιδιώτη κα ιη λειτουργία της Γραμμης θα μπορούσε να συμβάλλει στην αύξηση της κίνησης του τραίνου Φλωρινα -Θεσσαλονικη αφού πολλοί κάτοικοι της περιφέρειας Bitola ταξιδεύουν συχνά στην Θεσσαλονίκη.

Δυστυχώς όμως, φαίνεται ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, οι τοπικές αρχές της Φλώρινας που είναι κομματικά στελέχη της ΝΔ (Βλέπε Βασίλης Γιαννάκης Δήμαρχος, Σωτήρης Βόσδου Αντιπεριφερειάρχης, ο βουλευτής Αντωνιάδης αλλά και περιφερειακοί σύμβουλοι της Φλώρινας που ανήκουν στην ΝΔ)  αδιαφορούν για την δυνατότητα της Φλώρινας να συνδεθεί σιδηροδρομικά όχι μόνο με την γειτονική πόλη Bitola  αλλά και με το υπόλοιπο Ευρωπαϊκό δίκτυο μιας και η συγκεκριμένη γραμμή είναι μέρος του διευρωπαϊκού δικτύου.

Σήμερα κλείνουν τρία χρόνια της ΝΔ στην κυβέρνηση και ούτε μια φορά δεν ακούστηκε από αρμόδια κυβερνητικά χείλη ότι θα χρηματοδοτήσουν με κάτι λίγα ευρώ που χρειάζονται την κατασκευή της υπόλοιπης γραμμής μέχρι τα σύνορα. Όχι μόνο δεν ακούστηκε από την κυβέρνηση αλλά δεν είπαν ούτε μια κουβέντα και οι Νεοδημοκράτες επικεφαλής των φορέων της πόλης.

Αλήθεια δεν τους ενδιαφέρει η λειτουργία της γραμμής; Πιστεύουν ότι η λειτουργία της θα κάνει κακό στην Φλώρινα; Η πιστεύουν ότι παίζοντας την χρονοκαθυστερηση θα τιμωρήσουν τους γείτονες που θεωρούν οτι με την Συμφωνία των Πρεσπών μας «έκλεψαν» το όνομα και την ιστορία; Η αντίδραση τους είναι πανομοιότυπη και με μια άλλη σύνδεση αυτή της νέας διασυνοριακής διάβασης στον Λαιμό της Πρέσπας. Κι εδώ όλοι οι προαναφερθέντες έπαιξαν εκ νέου το χαρτί της χρονοκαθυστερηση ως τάχα μου τιμωρία αλλά επειδή το έργο είχε ενταχθεί στο Interreg από την προηγούμενη κυβέρνηση και είχε συμπεριληφθεί στα κοινά έργα μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών αναγκάστηκαν να συρθούν βαριεστημένα στην υλοποίηση του.  

Είναι τέτοια η κυβερνητική περιφρόνηση για το θέμα της σιδηροδρομικής σύνδεσης που οι ιθύνοντας του πολυπληθούς κυβερνητικού Κλιμακίου που επισκέφθηκε προχθές την Φλώρινα, με συμμετοχή μάλιστα του υφυπουργού Υποδομών κ. Καραγιάννη δεν αναφέρθηκε ούτε μια φορά το θέμα της ολοκλήρωσης της και στο τι χρειάζεται να κάνει η Ελλάδα από την πλευρά της για να τελειώσει το θέμα. Όπως δεν αναφέρθηκαν ούτε μια φορά στο θέμα της διασυνοριακής διάβασης στην Πρέσπα. Μιλάμε για δύο δράσεις που με την λειτουργία τους θα συμβάλλουν στην εξωστρέφεια της Φλώρινας με προσέλκυση επισκεπτών και διακίνηση εμπορευμάτων.

Ο δήμος Bitola έχει περί τους 75.000 κατοίκους και μαζί με τα κοντινά χωριά αγγίζει τους 85.000. Η Φλώρινα έχει 17.500 χιλιάδες. Η καθημερινή σιδηροδρομική σύνδεση των δύο πόλεων θα μπορούσε εκτός από τα θέματα αναψυχής και τουρισμού να συμβάλλει σημαντικά και στα ζητήματα της απασχόλησης. Άνθρωποι που ένθεν κακείθεν της γραμμής των συνόρων θα μπορούσαν να μετακινιούνται με το τραίνο πηγαίνοντας και στις δουλειές τους.

Κατά τα άλλα οι Νεοδημοκράτες κι ενώ κρατούν αυτή την απαράδεκτη στάση στο θέμα στερώντας από την Φλώρινα εξωστρέφεια και πόρους,  λένε στα καφενεία  το πόσο  μεταρρυθμιστές είναι και το πόσο  οι πολιτικές τους απογειώνουν την Ελληνική Οικονομία.  

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 07 Ιουλίου 2022 21:49
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο.