Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυριακή, 26 Ιουνίου 2022 19:41

Χρειάζονται πειστικές απαντήσεις και οχι υπεκφυγές από την κυβέρνηση και τον  κ. Κασαπίδη για το ναυάγιο του  «White Dragon»

Γράφτηκε από τον

του Σπύρου Κουταβά

Η υποτελής στάση του Γ. Κασαπίδη στην αιφνιδιαστική και αναιτιολόγητη βίαιη απολιγνιτοποίηση που ανακοίνωσε ο Κ. Μητσοτάκης στον ΟΗΕ,

καλύφθηκε πίσω από το αφήγημα του «White Dragon». Ο λευκός δράκος που αποτέλεσε το βασικό αφήγημα στην ρητορική του περιφερειάρχη προέβλεπε ότι θα χρησιμοποιούσε «παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από φωτοβολταϊκά ισχύος 3 GW για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου μέσω ηλεκτρόλυσης στη Δυτική Μακεδονία. Το υδρογόνο, στη συνέχεια, θα αποθηκευόταν άμεσα (βραχυπρόθεσμη αποθήκευση υδρογόνου) και έμμεσα (διοχέτευση στον αγωγό φυσικού αερίου του ΔΕΣΦΑ) και, μέσω κυψελών καυσίμου υψηλής θερμοκρασίας, θα προσφέρει στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας ηλεκτρική ενέργεια ως μία σταθερή μονάδα βάσης συμπαραγωγής πράσινης ενέργειας και θερμότητας».

 Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη η δυτική Μακεδονία θα άλλαζε πρόσωπο αφού από την υλοποίηση του έργου 2023 έως 2029  στην περιοχή θα δημιουργούνταν 18.000 άμεσες θέσεις εργασίας και 29.500 έμμεσες.

Αυτό έλεγε ο Γ. Κασαπίδης παντού, στις ομιλίες του, στις τοποθετήσεις του, ως αντίλογο σε όσους του ασκούσαν κριτική για την οσφυοκαμψία του στην κυβέρνηση (βέβαια δεν ήταν ο μόνος αυτοδιοικητικός αφού  τον συναγωνίζεται ο ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ δήμαρχος Κοζάνης Λ. Μαλούτας)

Το έργο υιοθετήθηκε από την κυβέρνηση ως χάρι στον «καλο παιδί» Γιώργο, που κάνει την ‘’βρώμικη’’ δουλειά της απολιγνιτοποίησης, χωρίς όμως  να υιοθετεί την φιλόδοξη ρητορική του Περιφερειάρχη. Όσες φορές και αν ήρθε ο αρμόδιος υπουργός Παπαθανάσης στην Κοζάνη η ακόμη και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης οι αναφορές τους στον  «White Dragon» ήταν «ως όραμα του Γιώργου Κασαπίδη και όχι ως έργου της χώρας». Στην εκδήλωση των εγκαινίων του πάρκου των ΕΛΠΕ στην Κοζάνη ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον περιφερειάρχη τόνισε:.. (ο  Κασαπίδης) από την πρώτη στιγμή αναγνώρισε τη μεγάλη σημασία της οικονομίας του υδρογόνου και έχει ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο για τη Δυτική Μακεδονία: το ονομάζουμε «Λευκό Δράκο», «White Dragon», που κινητοποιεί πολλές εταιρείες ώστε να γίνει η Δυτική Μακεδονία κέντρο παραγωγής και διανομής πράσινου υδρογόνου αλλά και κέντρο ανάπτυξης τεχνογνωσίας γύρω από το πράσινο υδρογόνο. Θέλω να ξέρεις, Γιώργο, ότι αυτή την πρωτοβουλία θα τη στηρίξω προσωπικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ότι υπάρχει πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον σήμερα από την Ευρώπη για τέτοια μεγάλα εμβληματικά έργα τα οποία αφορούν το πράσινο υδρογόνο”. 

Όπως αποδείχθηκε, η κυβέρνηση έβαλε για ‘’ξεκάρφωμα’’ στο παιχνίδι τις μεγάλες Ενεργειακές εταιρίες πιστεύοντας ότι στην συγκεκριμένη συγκυρία  εξυπηρετούσε την πολιτική της, μιας και η δυτική Μακεδονία κατάπινε την κάμηλο της απολιγνιτοποίησης χάρις στα υδρογόνα, τις λεβάντες και τις ρίγανες του Κασαπίδη.

Να σημειώσουμε ότι η Advent Technologies, η Damco Energy (Όμιλος Κοπελούζου), η ΔΕΗ, ο ΔΕΣΦΑ, τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, η Motor Oil, τα Σωληνουργεία Κορίνθου, ο TAP και η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ που συμμετέχουν στο προτζεκτ τρέχουν ήδη με δικούς τος μηχανισμούς προτάσεις τους για το υδρογόνο για τις δικές τους επιχειρήσεις. ---Για παράδειγμα η αμερικανική Advent Technologies με εδρα την Βοστώνη υπέβαλε μόνη της πρόταση για σχεδιασμό και  κατασκευή κυψελών καυσίμου HT-PEM . Σύμφωνα με το επενδυτικό σχέδιο η εταιρία προβλέπεται να εγκαταστήσει την επένδυση της στην δυτ. Μακεδονία δημιουργώντας 1400 θέσεις εργασίας.

-Το σχέδιο της  DAMCO του Ομίλου Κοπελούζου με την «Damco Energy – Snam Εγκαταστάσεις Παραγωγής Υδρογόνου ΑΕ» που αποτελεί κοινή εταιρεία του Ομίλου Κοπελούζου με την Ιταλική Snam, προβλέπει  την ανάπτυξη τριών μονάδων παραγωγής πράσινου υδρογόνου σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη και ταυτόχρονα τη δημιουργία σταθμών ανεφοδιασμού τρένων υδρογόνου. Το έργο χρησιμοποιεί φυσικό αέριο για την παραγωγή υδρογόνου, αλλά με παράλληλη λειτουργία δέσμευσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

-Η πρόταση της ΔΕΣΦΑ για έργα μεταφοράς καθαρού υδρογόνου, όπου ο διαχειριστής σχεδιάζει την αναβάθμιση του υφιστάμενου δικτύου φυσικού αερίου ώστε να μπορεί να δεχτεί μείγμα φυσικού αερίου και να το μεταφέρει από τον Βορρά στον Νότο.

-Η Motor Oil τρέχει σε συνεργασία με τον ΔΕΣΦΑ και την ΔΕΗ το «Blue Med» όπου προβλέπεται η παραγωγή μπλε και πράσινου υδρογόνου, με ορίζοντα το 2025. Το σχέδιο περιλαμβάνει τη δημιουργία ολοκληρωμένου κύκλου παραγωγής για μεταφορά, διανομή και χρήση σε βιομηχανία και μεταφορές (λεωφορεία και πλοία).

Τα ΕΛΠΕ στο πλαίσιο του προγράμματος «VISION 2025», προβλέπουν επενδύσεις στην παραγωγή και χρήση μπλε και πράσινου υδρογόνου. Η παραγωγή μπλε υδρογόνου θα περιλαμβάνει εγκατάσταση δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα, υγροποίησης και μεταφοράς με πλοία σε υπόγεια εγκατάσταση μόνιμης αποθήκευσης. Το πράσινο υδρογόνο θα παράγεται από φωτοβολταϊκά εντός των εγκαταστάσεων του διυλιστηρίου.

Όταν ήρθε η ώρα της κρίσεως «White Dragon»,αποδείχτηκε ότι οι Ενεργειακές εταιρίες είχαν χάσει το ενδιαφέρον τους  να εισφέρουν από τους προϋπολογισμούς τους το 30% των επενδύσεων τουτέστιν 2,4 δις € ενώ φάνηκε ότι και η κυβέρνηση έδειξε απροθυμία να χρηματοδοτήσει το 70 % του έργου δηλαδή με 5,6 δις από ΕΣΠΑ και Ταμείο ανάκαμψης τα σχέδια των εταιριών.  Επικράτησαν δεύτερες σκέψεις αφού η κυβέρνηση  θα καλεστεί να χρηματοδοτήσει εκ νέου άλλες τους προτάσεις πιο ανταγωνιστικές που ήδη έχουν κατατεθεί στα έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος (IPCEI) της ΕΕ. Τελικά κι οι υποσχέσεις του πρωθυπουργού οτι "θα στηρίξει προσωπικά το έργο" παρέμειναν υποσχέσεις; 

Κα τώρα τι θα γίνει στην περιοχή χωρίς την δημιουργία των 18.000 άμεσων  θέσεων εργασίας και τις 29500 έμμεσων; Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για αυτή την δυσμενή  εξέλιξη; Ο Κασαπίδης; Οι βουλευτές της ΝΔ; Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης;  

Σε όλες τις συνεντεύξεις; Τύπου με τον Κ. Μουσουρούλη η τον υπουργό Ν. Παπαθανάση η στις συζητήσεις που γίνονταν για το υδρογόνο στην Ελλάδα με συμμετοχή κυβερνητικών αξιωματούχων διατυπώναμε υπό μορφή ερωτήματος τον προβληματισμό ότι λόγω του υψηλού ρίσκου που είχε η εμπροσθοβαρης απολιγνιτοποίηση που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός «εάν η κυβέρνηση κρίνει ως επιτακτική  αναγκαιότητα την εκπόνηση ενός Σχεδίου Διαχείρισης Κινδύνου (Risk Management) του συνολικού εγχειρήματος που θα αποτυπώνει, θα αξιολογεί και θα προτείνει μέτρα και δράσεις διαχείρισης όλων των κινδύνων που σχετίζονται με τη διαδικασία απολιγνιτοποίησης σε επίπεδο Δυτικής Μακεδονίας» όπως για παράδειγμα τώρα.

Απάντηση δεν υπήρξε ποτέ, ούτε από τον Τεχνοκράτη Μουσουρούλη ούτε από τον Παπαθανάση ούτε φυσικά από άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 26 Ιουνίου 2022 20:00
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο. 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Το κενό μνήμης Δύο εικόνες »