Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυριακή, 05 Ιουνίου 2022 11:13

Άθλο παιχνίδια στην παραλία

Γράφτηκε από την

της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

  Ο καιρός στην Αττική άλλαξε σταδιακά . Οι αυξημένες θερμοκρασίες μαζί με τα μελτέμια που μας χαϊδεύουν τα μαλλιά και μας προετοιμάζουν για το καυτό  καλοκαίρι που δειλά δειλά κάνει την παρουσία του.

Τα χειμερινά ανέβηκαν στο πατάρι αφήνοντας χώρο, στις ντουλάπες μας στα, λίγα και καλά, καλοκαιρινά ρούχα μας. Όλοι προγραμματίζουμε  τι ,που, πως ,πότε και πόσο θα κάνουμε διακοπές κοντά στην θάλασσα. Κάνουμε έρευνα αγοράς και αποφασίζουμε πως θα κινηθούμε για τους καυτούς μήνες, Τι επιλογές θα κάνουμε για το τουριστικό κατάλυμα ή το εξοχικό που ,μερικοί τυχεροί, έχουμε. Το σίγουρο είναι ότι αρχίζουν οι προετοιμασίες και ανάλογα με το βαλάντιο μας θα μείνουμε εντός η εκτός Αττικής.

   Η παραλία της Γλυφάδας είναι ένα αγαπημένο μέρος για μπάνια. Όσο και κουραστική να είναι η διαδρομή μου από το κέντρο στην παραλία την επισκέπτομαι συχνά. Η πεντακάθαρη δημοτική πλαζ διαθέτει και μία ειδική ράμπα για τους ΑΜΕΑ. Ο δήμος μεριμνά κάθε χρόνο για την ευπρέπεια του χώρου. Κάθε χρόνο  αλλάζει τις ομπρέλες με καινούργια φοινικόφύλλα, βάφει τα παγκάκια και ελέγχει τις παροχές υγιεινής στην ακτή. Δυστυχώς δεν υπάρχει τουαλέτα αλλά ο κόσμος έρχεται και ευχαριστιέται κάτω από τα ελάχιστα δέντρα της ακτής.

  Η χαρά μου ,για τα πρώτο μπάνιο  μεγάλωσε όταν αντίκρισα δύο μεγάλα πούλμαν με παιδάκια 4-6 χρονών από τον Άγιο Δημήτριο. Δεκάδες χαμογελαστές φατσούλες με αντηλιακή κρέμα στα προσωπακια τους έκανα αισθητή την παρουσία τους.  Είχαν  καρτελίτσες στο λαιμό τους. Μαζί με τις δασκάλες τους είχαν κατασκηνώσει κατά από τις ομπρέλες. Κανένας δεν  τολμούσε να πάει στην θάλασσα χωρίς να πάρει άδεια .Κρατούσαν φρόνημα τα καπελάκια τους και παρακολουθούσαν με μεγάλη προσοχή τις οδηγίες συμπεριφοράς στην θάλασσα. Η διδασκαλία των παιδιών ήταν κατανοητή, απλή και γεμάτη παραδείγματα .Η ανταπόκριση των μικρών ήταν μεγάλη, το παιχνίδι ήταν συναρπαστικό και ουσιαστικό. Οι εκπαιδεύτριες ρωτούσαν και αυτά ,σαν  μία χορωδία, απαντούσαν. Τι είναι η θάλασσα και πόσο πρέπει να προσέχουμε όταν την πλησιάζουν; Τι πρέπει να προσέχουν, σε κάποιον που φωνάζει βοήθεια, και  σε ποιόν πρέπει να απευθυνθούν για να την προσφέρουν; Τι θα κάνουν αν νιώσουν απειλή ,μέσα στο νερό; Ποια είναι τα δικαιώματα και η υποχρεώσεις τους όταν  βλέπουν διαφορετικό χρώμα στην σημαία της παραλίας; Οι κυρίες έδειχναν τα ναυαγοσωστικά μέσα που χρησιμοποιούνται στην παραλία κάνοντας επίδειξη  μπροστά στα έκπληκτα μάτια των πιτσιρικάδων. Το μάθημα ήταν πολύ καλό! Πρώτη φορά, είδα από κοντά τέτοια συναρπαστική εκπαίδευση με τόσο απόλυτη αποδοχή των παιδιών.

   Συνήθως τα πρώτο μαθήματα,  κολύμβησης και συμπεριφοράς στην θάλασσα ,δίνονται από τους γονείς και συγγενείς. Όμως πολλοί γονείς δεν μπορούν η δεν προλαβαίνουν να το κάνουν .Δεν σημαίνει ότι δεν τα αγαπάνε .Τα παιδάκια παίζοντας σε έναν κόσμο που αλλάζει πρέπει πράγματι να μάθουν να αποφύγουν τους κινδύνους της επαφής με την θάλασσα. Να μην φοβηθούν το νερό και να μάθουν πως να προστατέψουν τον εαυτό τους. Συγχαρητήρια  στους διοργανωτές των μαθημάτων κοντά στην θάλασσα. 

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 05 Ιουνίου 2022 11:16
ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

       Γεννήθηκε σε μία πόλη της Ρουμανίας από Έλληνες γονείς. Για πολλά χρόνια στερήθηκε την ελληνική υπηκοότητα επειδή ανήκε στους πολιτικούς πρόσφυγες (sans patrie). Στην Ελλάδα έφτασε το 1980. Από μικρή ονειρευόταν και μοχθούσε να γνωρίσει την Ελλάδα. Σπούδασε την Ιατρική και  απέκτησε μία πλούσια μόρφωση  (λογοτεχνία, τέχνη, ιστορία των λαών ). Για πολλά χρόνια ασχολήθηκε με την μουσική (ερμηνεία, κιθάρα και μαντολίνο) και την φωτογραφική τέχνη. Ταξιδεύει συνέχεια  αναζητώντας καινούργιες εμπειρίες και γνώσεις.  

Εργάζεται ως πλαστικός χειρούργος.  Πιστεύει στις ηθικές αρχές και την αξιοπρέπεια ενός ιατρού. Θεωρεί ότι η ιατρική είναι λειτούργημα και όχι επάγγελμα. Ως εκ τούτου προσφέρει τις υπηρεσίες μου, εδώ και 27 χρόνια., στο ΕΣΥ σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αττικής (ΚΑΤ).

   Οι πρώτες δοκιμές στο γραπτό λόγο ήτανε χρονογραφήματα (σε μορφή αλληλογραφίας) και ελάχιστα ποιήματα. Τα πρώτα βήματα ήταν αρχικά στα ρουμάνικα και μετά στα ελληνικά.. Από το 1984 έως σήμερα δημοσίευσε (αφιλοκερδώς) πάνω από 700 άρθρα σε πολλές εφημερίδες όπως: Κυριακάτικη Απογευματινή, Καθημερινή, Αθηναϊκή, Ακρόπολις, Ελευθεροτυπία. Από το 1999 γράφει μόνιμα στην Αυγή.  Επίσης με την εφημερίδα Έβρου Πολίτης της Θράκης(2006) , την εφημερίδα Χαλανδρίου Φλυαρία.(2004) και το vetonews.gr από το 2010.