Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 18 Μαϊος 2022 14:17

"Ελληνικός Εμφύλιος" το νεο βιβλίο του Ραϋμόνδου Αλβανού

Γράφτηκε από τον

του Σπύρου Κουταβά

Από τις σταθερές προτάσεις σε γνωστούς και φίλους που ήθελαν να περιηγηθούν στην Δυτ. Μακεδονία -σε υποχρεωτικό τόνο-  ήταν η επίσκεψη στο Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης

και η ξενάγηση στο Μουσείο και στους χώρους από τον Ειδικό επιστημονικό συνεργάτη του Πάρκου, Ραϋμόνδο Αλβανό. Σε αρκετές περιπτώσεις συνόδευα τις παρέες φίλων χωρίς να νοιώθω ότι κουράζει η επανάληψη της ξενάγησης στα γεγονότα του μεσοπολέμου που οδήγησαν στην εμφύλιο. Έχω παρακολουθήσει πάρα πολλές ξεναγήσεις και μπορώ να πω μετά βεβαιότητας ότι ουδεμία ήταν πανομοιότυπη της άλλης. Ο Ραϋμόνδος κάθε φορά προσάρμοζε  την αφήγηση στα ιστορικά γεγονότα, "αφουκραζόμενος" το ακροατήριο με την βοήθεια του ευαίσθητου ενστίκτου που διέθετε. Οι «αθώες» ερωτήσεις που κάθε φορά έκανε στους ακροατές της περιήγησης κατεύθυναν την ξενάγηση ζουμάροντας στις λεπτομέρειες των γεγονότων. Από τους χιλιάδες επισκέπτες του πάρκου που πέρασαν, ανεξάρτητα από τις ιδεολογικές η κομματικές πεποιθήσεις του καθενός,  η ξενάγηση του Ραϋμόνδου συγκινούσε, ταρακουνούσε, πρόσφερε ιστορικές πληροφορίες που δεν ήταν ευρύτερα γνωστές και που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να δυσαρεστούσε τους συμπαθούντες η αντιπαθούντες των αντιμαχόμενων πλευρών του εμφυλίου.

Στο νέο του βιβλίο «ο Ελληνικός Εμφύλιος» ο Ραϋμόνδος Αλβανός αναφέρεται με κάθε λεπτομέρεια στην ιστορική τραυματική περίοδο της χώρας, με παραθέσεις στοιχείων και περιγραφών που εντελώς συνοπτικά παρουσίαζε κατά την περιήγηση στο Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης. Στο βιβλίο θέτει τα ίδια ερωτήματα που απεύθυνε στους επισκέπτες του πάρκου όπως, τι συ­νέ­βη κα­τά τη δε­κα­ε­τία του 40 και γι­α­τί οι δύο αντί­θε­τες πο­λι­τι­κές πα­ρα­τά­ξεις του Εμ­φυ­λίου κλι­μά­κω­σαν την αντι­πα­ρά­θε­σή τους που εξε­λί­χθη­κε σε ένο­πλη και αιμα­τη­ρή σύ­γκρου­ση. Η, πώς οι αντίπαλες πλευρές της εποχής νο­η­μα­το­δο­τού­σαν την τό­τε πραγ­μα­τι­κό­τη­τα και πώς αντι­λαμ­βά­νο­νταν τους αντι­πά­λους τους. Ακόμη στο ερώτημα, πώς ο Ελληνικός Εμ­φύ­λι­ος επη­ρε­ά­ζει σή­με­ρα εμάς και τους άλ­λους γύ­ρω μας.

Διαβάζοντας το βιβλίο του Ραϋμόνδου διαισθάνεσαι έντονα το ταξίδι στο χρόνο μέσω μιας απλής αφήγησης τό­σο των βα­σι­κών γε­γο­νό­των -για τα οποία δεν υπάρ­χει αμ­φι­σβή­τη­ση από κα­μία πλευ­ρά ότι έγι­ναν- όσο και των δι­α­φο­ρε­τι­κών ερ­μη­νει­ών τους. Πιστεύω οτι το βιβλίο μπορεί να γίνει η αφορμή για αναστοχαστικές σκέψεις σε ότι αφορά τις βεβαιότητες που ο καθένας έχει μέσα του για αυτή την τραυματική περίοδο της ελληνικής ιστορίας

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 18 Μαϊος 2022 17:38
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς του veto91fm, και της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την καθημερινή του εκπομπή και την δική του στήλη στο editorial.

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρώτη είδηση και πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο. 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Για σου δήμαρχε τσίφτη! Εγώ γιατί δεν χαίρομαι; »