Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σάββατο, 02 Απριλίου 2022 11:38

Η Νίκη Κεραμέως και οι θέσεις μελών ΔΕΠ του ΠΔΜ

Γράφτηκε από τον
ΚΟΖΆΝΗ: η υπουργός Παιδείας στα γραφεια της ΝΔ ΚΟΖΆΝΗ: η υπουργός Παιδείας στα γραφεια της ΝΔ

του Σπύρου Κουταβά

Ψεύδονται οι υπουργοί στις συνεντεύξεις τύπου; Κάποιες φορές ναι, είτε για λόγους άγνοιας επειδή δεν ξέρουν «το θέμα», είτε εν συνείδηση  γιατί θέλουν να παραπλανήσουν η να συσκοτίσουν την κοινή γνώμη για τα πραγματικά

γεγονότα. Η κ. Νίκη Κεραμέως δεν μπόρεσε να αποτελέσει εξαίρεση, εντοπίσθηκε ψευδόμενη στην Κοζάνη κατά την διάρκεια μάλιστα της συνέντευξης τύπου στα γραφεία της ΝΔ.

Η παράθεση των γεγονότων

Η κ. Κεραμέως ρωτήθηκε από τον συνάδελφο Ζ. Πιτσιάβα, "πόσες θέσεις μελών ΔΕΠ έλαβε το ΠΔΜ στο πλαίσιο της εξαγγελίας του πρωθυπουργού για «Ρήτρα Δίκαιης Μετάβασης» στην δυτική Μακεδονία".  Με τον γνωστό «αέρα» που την διακρίνει στις δημόσιες εμφανίσεις της, αφού συμβουλεύτηκε τα στοιχεία που της είχαν ετοιμάσει οι συνεργάτες της, μίλησε για  "45 θέσεις μελών ΔΕΠ παραπάνω από τις αφυπηρετήσεις προσθέτοντας κι ορισμένα Οικονομικά στοιχεία".

Αμέσως μετά ο γράφων πήρε το λόγο επιμένοντας στην παραπάνω ερώτηση και ζητώντας από την υπουργό να γίνει ποιο συγκεκριμένη, αφού εξαιρέσει τις 29 θέσεις μελών ΔΕΠ που θεσμοθέτησε ο Γαβρόγλου στο πλαίσιο του νόμου των συγχωνεύσεων, να απαντήσει πόσες θέσεις ΔΕΠ δημιούργησε η ΝΔ μετά μάλιστα και την εξαγγελία Μητσοτάκη για ρήτρα  απολιγνιτοποίησης στην Δυτ. Μακεδονία.

Μετά από κάποια στιγμή αμηχανίας και έρευνας με μηνύματα σε συνεργάτες της η κ . υπουργός επανήλθε ανεβάζοντας τον αριθμό των μελών ΔΕΠ από 45 σε 48 θέσεις. Στην διάρκεια της αναμπουμπούλας ακούστηκε η φωνή του προσφάτως διορισμένου κομματικού στελέχους της ΝΔ στην «ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΕ» Γιώργου Τοπαλίδη που καθόταν απέναντι από την υπουργό, να λέει μετά βεβαιότητας  ότι «έχει δίκιο η υπουργός με τα στοιχεία που αναφέρει».

Διαπιστώσεις

Βέβαια η Κεραμέως δεν περίμενε ότι θα βρεθούν δημοσιογράφοι που θα αμφισβητήσουν το αφήγημα της και μάλιστα εντός των γραφείων του κόμματος. Μάλλον είχε την σιγουριά ότι ανενόχλητη θα πει το «ποίημα της» και έτσι θα περάσει στην κοινή γνώμη.

Όσοι ρωτήσαμε για τις θέσεις των μελών ΔΕΠ γνωρίζαμε την κραυγή αγωνίας της Ακαδημαϊκής κοινότητας με τις σοβαρές ελλείψεις σε διδακτικό -ερευνητικό προσωπικό μετά τις συνταξιοδοτήσεις, μεταθέσεις και αποχωρήσεις. Επίσης γνωρίζαμε ότι ο νόμος Γαβρόγλου άφησε «προίκα» 29 θέσεις μελών ΔΕΠ στο πανεπιστήμιο, που καλύφθηκαν με προκηρύξεις σε διάστημα μόλις ενός έτους. Αυτό που δεν γνωρίζαμε ήταν, πόσες θέσεις έχει εγκρίνει η κ. Κεραμέως για το ΠΔΠ αφού δημοσίως τόσο η ίδια όσοι και άλλοι συνάδελφοί της υπουργοί δεν χάνουν την ευκαιρία να δηλώνουν ότι «στηρίζουν το πανεπιστήμιο».

Αλήθεια πως το στηρίζουν;

Τελικά μετά την συνέντευξη απο έγκυρες πηγές του Πανεπιστημίου πληροφορηθήκαμε  ότι η κ. Κεραμέως  στα τρία χρόνια που βρίσκεται στο υπουργείο με την βίαιη απολιγνιτοποίηση παρούσα, έχει δώσει 10 θέσεις ΔΕΠ για το 2021 και 9 για το 2022, δηλαδή μόλις 19 θέσεις μελών ΔΕΠ.

Οι αριθμοί δεν αμφισβητούνται, είναι η πραγματική αλήθεια για το πανεπιστήμιο, την οποία η κ. Κεραμέως και τα υπουργικά στελέχη της ΝΔ θέλουν να κρύψουν. Οι εξαγγελίες Μητσοτάκη για την καθιέρωση ρήτρας δίκαιης Μετάβασης όχι μόνο για το πανεπιστήμια αλλά και για άλλους τομείς της δυτ Μακεδονίας αποδεικνύονται  ως θλιβερές μεγαλοστομίες, υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα,  ωραία λόγια για τα ωτα των τοπικών «ινδιάνων». Γιατί ως τέτοιους  αντιμετωπίζουν τους κατοίκους της περιοχής.

Με πολλά τέτοια μικρά ψέματα από την μια κτίζουν μια εικονική πραγματικότητα στα μάτια της κοινής γνώμης για το πανεπιστήμιο  και απο την άλλη δεν χάνουν την ευκαιρία να το συκοφαντούν είτε για το επίπεδο σπουδών που προσφέρει, είτε να το υπονομεύουν με τις περίφημες αξιολογήσεις του πιστού στην κυβέρνηση, προέδρου της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), Περικλή Α. Μήτκα.

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 20 Αυγούστου 2023 16:32
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο.