Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2022 09:16

Οι αγορές πολεμικών αεροσκαφών και η "εμποροπανήγυρις" της Τανάγρας

Γράφτηκε από τον

του Σπύρου Κουταβά

Από το 1974 έως και λίγο πριν την συμφωνία που υπέγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την προμήθεια 18 Rafale, η Ελλάδα «έζησε» τέσσερις μεγάλες αγορές η αναβαθμίσεις πολεμικών αεροσκαφών.

Το 1975 φθάνουν στην Τανάγρα τα πρώτα 10 από τα 40 αεροσκάφη Μιράζ F1 που αγόρασε ο Κωσταντίνος Καραμανλής (ΝΔ) σε συμφωνία με τον Βαλερί Ζισκάρ ντ'Εσταίν.

Το 1985 ο Ανδρέας Παπανδρέου (ΠΑΣΟΚ) υπογράφει την περίφημη αγορά του αιώνα που προβλέπει την αγορά 80 αεροσκαφών 40 Μιράζ από τους Γάλλους και 40 F16 από τους Αμερικανούς τα οποία παρελήφθησαν σε βάθος εξαετίας. Η αγορά αν και συμφωνήθηκε στα 200 δις δρχ δηλαδή 589 εκ € η υλοποίηση της  ξεπέρασε τον αρχικό προϋπολογισμό.

 Το 1999 ο Κώστας Σημίτης (ΠΑΣΟΚ) αποφάσισε την αγορά  50 F-16 block 50 προϋπολογισμού 1,765 δις € .

Ο Κώστας Καραμανλής (ΝΔ) που είχε κάνει προεκλογική σημαία τα σκάνδαλα με τις στρατιωτικές προμήθειες της προηγούμενης περιόδου μόλις το 2009 άρχισε να συζητά με τον Σαρκοζι την προμήθεια αεροσκαφών rafale αλλά έχασε τις εκλογές. Ακολούθησαν οι εποχές των μνημονίων κυβέρνησης Παπανδρέου (ΠΑΣΟΚ) και Σαμαρά- Βενιζέλου (ΝΔ- ΠΑΣΟΚ) χωρίς καμία προμήθεια.

Το 2018  ο Αλέξης Τσίπρας (ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ)  προβαίνει σε μια συμφωνία αναβάθμισης συνολικά 85 F16 σε κατηγορία VIPER προϋπολογισμού 1,2 δις €. Ήδη τα αεροσκάφη αρχίζουν τα παραλαμβάνονται.  

H κυβέρνηση Μητσοτάκη το 2020 υπογράφει την προμήθεια 18 Rafale συνολικού προϋπολογισμού  2,49 δις ευρώ.

Είναι φανερό ότι όλες οι κυβερνήσεις από την μεταπολίτευση μέχρι σήμερα κι ανάλογα τις εποχές προέβησαν σε γιγάντιες συμφωνίες προμήθειας αεροσκαφών η αναβάθμισης τους. Κανένας πρωθυπουργός η υπουργός Άμυνας δεν εκμεταλλεύτηκε κομματικά το γεγονός αυτό δεν διοργάνωσε γιορτές η τελος πάντων δεν προσπάθησε να πουλήσει "πατρίδα" στους πολίτες που αναλάμβαναν να πληρώσουν το λογαριασμό. 

Αλλά στην ζωή υπάρχει πάντα η πρώτη φορά. Δυστυχώς για την ιστορία της χώρας και την εικόνα της στον κόσμο η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφασίζει να κάνει την διαφορά απο όλους τους προηγούμενους. Με την άφιξη των πρώτων αεροσκαφών στην Τανάγρα οργανώνει  ένα φτηνό πανηγύρι πολιτικής εκμετάλλευσης από αυτά που έχουμε δει στις παλιές ελληνικές ταινίες, φέρνει παππάδες να αγιάσουν τους κινητήρες των αεροσκαφών, φτιάχνει προπαγανδιστικά σποτ με το αεροσκάφος όπου στο τέλος βάζει ως σφραγίδα το σηματάκι της ΝΔ ενώ το σποτ-Άξιο της παλιάς ΥΕΝΕΔ -προβάλλεται από τις πρεσβείες μας στο εξωτερικό.  

Εν τω μεταξύ o East med το μεγάλο πρότζεκτ που επένδυσε η Ελληνική εξωτερική πολιτική (απομόνωση της Τουρκίας- αξιοποίηση κοιτασμάτων - συμμαχίες στην ΝΑ Μεσόγειο, αυτά μας έλεγαν ) ματαιώθηκε με ένα non paper των Αμερικανών ενω οι Τουρκικές φρεγάτες διώχνουν ερευνητικά πλοία απο το θαλάσσιο οικόπεδο της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2022 09:41
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο.