Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 04 Ιανουαρίου 2022 11:06

Στο κατώτατο σημείο η νοσοκομειακή περίθαλψη στην Δυτική Μακεδονία. Η πανδημία αποκάλυψε την γύμνια της δευτεροβάθμιας περίθαλψης.

Γράφτηκε από τον

του Σπύρου Κουταβά

Η παροχή νοσοκομειακής περίθαλψης στην Περιφέρεια δυτικής Μακεδονίας, με την  έναρξη της πανδημίας έχει περιέλθει στο χειρότερο της σημείο.

Ακόμη και στις δύσκολες στιγμές του ΕΣΥ με την δημοσιονομική ασφυξία των δανειστών από το 2001 έως το 2018, δεν ενθυμούμαι τα νοσοκομεία μας να βρίσκονται σε τέτοια ντροπιαστική κατάσταση. Ποτέ στο παρελθόν δεν χρειάστηκε ασθενείς για περιστατικά ρουτίνας όπως, οξεία σκωληκοειδίτιδα κλπ. να τρέχουν στις ανακαινισμένες ιδιωτικές κλινικές της Κοζάνης η στα ιδιωτικά θεραπευτήρια της Θεσσαλονίκης. Τα περιστατικά είναι πολλά και τα αναφέρουν οι ίδιοι οι παθόντες στα κοινωνικά δίκτυα, άρα δεν υπάρχει ουδένας αντιπολιτευτικός δάκτυλος επι αυτού.

Η Κυβέρνηση και οι περί αυτώ διορισμένοι διοικητές νοσοκομείων "ροκανίζουν" το χρόνο, άλλοτε υψώνοντας την γαλανόλευκη στις εισόδους των ιδρυμάτων, η κρεμώντας εικονίσματα αγίων στους θαλάμους και στους διαδρόμους των ιδρυμάτων.

Το πιο τραγικό της υπόθεσης είναι ότι για αυτήν την εικόνα της δευτεροβάθμιας περίθαλψης που παρουσιάζει η περιοχή μας οι ίδιοι οι νοσοκομειακοί  γιατροί που είναι μέρος της σιωπούν η στην καλύτερη περίπτωση γράφουν «εξυπνάδες» στα κοινωνικά δίκτυα νομίζοντας ότι έτσι θα διαχωρίσουν την θέση τους από τον κινούμενο βούρκο της καθημερινότητας στα νοσοκομεία. Παλιότερα η Ένωση νοσοκομειακών γιατρών της περιφέρειας λάμβανε θεσμική θέση για όσα διαδραματίζονταν στα νοσοκομεία. Σήμερα το συνδικαλιστικό όργανο των γιατρών της δυτικής Μακεδονίας ρημαγμένο και αδρανοποιημένο από τις κυβερνητικές πρακτικές και τις εσωτερικές έριδες απουσιάζει από κάθε μικρό η μεγάλο γεγονός που συμβαίνει εντός των νοσοκομείων της περιφέρειας μας και που έχει επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών. Όσο περνά ο καιρός οι πολίτες γίνονται μάρτυρες δημοσίων ενδο-νοσοκομειακών διαφωνιών των γιατρών που σε κάποιες περιπτώσεις λαμβάνουν το χαρακτήρα εμφύλιων συρράξεων, όπου ο καθένας προσπαθεί να προστατεύσει το "βιλαέτι του" εντός του νοσοκομείου.

Δυστυχώς όσοι συμμετέχουν σε αυτή την «παράσταση» προσφέρουν πλείστες υπηρεσίες στον Πλεύρη, των Άδωνη και τα άλλα παιδιά της κυβέρνησης, που δεν έχουν κρύψει τις προθέσεις τους για το πώς αντιλαμβάνονται το δωρεάν σύστημα υγείας και την δωρεάν περίθαλψη εντός των νοσοκομείων.

Η νοσοκομειακή περίθαλψη επί κυβέρνησης ΝΔ με αφορμή και την πανδημία απαξιώνεται με ταχύτατους ρυθμούς, και ουδείς από τους πρωταγωνιστές της δεν λέει ούτε μια κουβέντα. Το αναφέρει η Έκθεση "Τσιόρδα- Λύτρα" που είδε το φως της δημοσιότητας, όπου επισημαίνει ότι «υπάρχει τρομακτική ανισότητα ανάμεσα στα νοσοκομεία του κέντρου και της περιφέρεις στο θέμα των θανάτων εντός και εκτός ΜΕΘ εξαιτίας της πανδημίας» και φυσικά δεν ίδρωσε το αυτί κανενός ούτε βέβαια του τοπικού Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης.

Το να ανακοινώνουν συνεχώς οι διοικητές των νοσοκομείων ότι αγόρασαν με χρήματα του ΕΣΠΑ τον τάδε η δείνα εξοπλισμό δεν λέει τίποτα από την στιγμή που οι δυνητικοί χρήστες  του μέσω της περίθαλψης τρέχουν να βρουν την υγεία τους στην Βέροια την Θεσσαλονίκη και τα Ιωάννινα. Για παράδειγμα εδώ και μερικά χρόνια στις αποθήκες του Μποδοσάκειου υπάρχει υπερσύγχρονος Οφθαλμολογικός εξοπλισμός στα κουτιά, γιατί δεν υπάρχουν οι ειδικοί ώστε να χρησιμοποιηθεί για τους ασθενείς.

Για όσους πιστεύουν στην ύπαρξη ενός νέου ανανεωμένου ΕΣΥ  η πρόκληση βρίσκεται  μπροστά μας. Ειδάλλως τα πέντε νοσοκομεία της περιφέρειας δυτικής Μακεδονίας θα μετατραπούν σε κουφάρια που θα προσφέρουν ελάχιστες υπηρεσίες στους ασθενείς.  

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 04 Ιανουαρίου 2022 20:02
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο.