Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2021 12:26

Οι ευθύνες της "συνεργαζόμενης τριάδας" στο δήμο Κοζάνης για την επισφαλή λειτουργία της Τ/Θ και τα μεταπρατικά συμφέροντα ΦΑ και φωτοβολταϊκών

Γράφτηκε από τον

του Σπύρου Κουταβά

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Κ. Κυτίδης από τους εμπίστους του Λ. Μαλούτα, ο άνθρωπος για τις δύσκολες αποστολές βγήκε στην εκπομπή του Αντώνη Μαυρίδη στην ΕΡΑ Κοζάνης και επεσήμανε

ότι οι χρόνοι που έχουν συμφωνηθεί στο μνημόνιο συνεργασίας των δημάρχων με τον Μουσουρούλη και την κυβέρνησης για την λειτουργία των Τ/Θ από την νέα μονάδα ΣΗΘΥΑ που θα κατασκευάσει η ΔΕΗ δεν επαρκούν και κινδυνεύει η Τ/Θ Κοζάνης. Μάλλον αργά το θυμήθηκαν στην δημοτική αρχή. Θα τους υπενθυμίσουμε τα έργα και τις ημέρες τους και πως φτάσαμε σε αυτό το σημείο.

Το "έργο" 

 Η παράταξη του δημάρχου Λάζαρου Μαλούτα και οι δύο άλλοι συνεταίροι στο δήμο Κοζάνης (Κυριάκος Μιχαηλίδης & Βαγγέλης  Σημανδράκος) ‘’έδωσαν’’ γη και ύδωρ στην κυβέρνηση και τον Μουσουρούλη σε ότι αφορά την Απολιγνιτοποίηση.

Δεν αντιστάθηκαν, δεν δημιούργησαν συμμαχίες με άλλους δημάρχους που έχουν έννομο συμφέρον για τις τηλεθερμάνσεις τους σε ότι αφορά τους χρόνους σβησίματος των μονάδων.

Δεν έριξαν ούτε μια «τουφεκιά» στο αέρα για την συνέχιση λειτουργίας της 5ης μονάδας του Αγ. Δημητρίου που έχει όλες τις τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις, εκπομπές αερίων ρύπων, εκσυγχρονισμός κλπ. να συνεχίσει την λειτουργία της δίδοντας θερμικό φορτίο στην Τ/Θ Κοζάνης. Μια ενέργεια που θα μπορούσε να συμπαρασύρει και τον δήμο Πτολεμαΐδας στην δική του μάχη επιβίωσης της δικής του Τηλεθέρμανσης προσωρινά από τον ΑΗΣ Καρδιάς.

Όχι μόνο δεν είπαν κουβέντα για όλα τα παραπάνω  αλλά σε κόντρα:

με την ομόφωνη απόφαση της Περιφερειακού συμβουλίου για πάγωμα των εγκρίσεων φωτοβολταϊκων έως την ψήφιση του νέου χωροταξικού,

με τις ομόφωνες απορριπτικές αποφάσεις  δημοτικών συμβουλίων (Εορδαία, Γρεβενά, Άργος Ορεστικό κλπ) για παραχωρήσεις δημοτικών εκτάσεων για ΑΠΕ,  

‘’έστρωσαν χαλί’’ στους επενδυτές των φωτοβολταϊκών δίδοντας τους χωρίς κανένα κριτήριο δημοτικές εκτάσεις πάρα τις διαμαρτυρίες των τοπικών κοινωνιών.

Παρέδωσαν αμαχητί τα μελλοντικά συμφέροντα των δημοτών της πόλης χωρίς φυσικά να τους ρωτήσουν,  στα «μεταπρατικά συμφέροντα του ΦΑ και των εταιριών φωτοβολταϊκών» όπως τα κατονόμασε σε αρθρογραφία του ο Πάρις Κουκουλόπουλος.  Ακόμα και όταν όλοι τους έλεγαν ότι η επιλογή ΣΗΘΥΑ δεν βγαίνει χρονικά με τις συνθήκες που λειτουργούν τα πράγματα στην Ελλάδα, εξασφαλίστε την λύση της 5ης μονάδας του Αγ. Δημητρίου για την Κοζάνη, δεν άκουσαν κανέναν και σήμερα αρχίσουν να ψελλίζουν ότι μάλλον δεν βγαίνουν οι χρόνοι τους οποίους οι ίδιοι υπέγραψαν με την ΔΕΗ και την κυβέρνηση.

Η Πτολεμαϊδα και το Αμύνταιο

Ας γνωρίζουν οι αναγνώστες μας ότι η Τηλεθέρμανση του δήμου Κοζάνης βρίσκεται σε πολύ μειονεκτική θέση σε σχέση με την Πτολεμαΐδα και το Αμύνταιο σε ότι αφορά την απρόσκοπτη λειτουργία της αφού δεν διαθέτει καμία εναλλακτική διέξοδο. Ακόμη και εάν είναι έτοιμο τον επόμενο χρόνο η ΣΗΘΥΑ θα πρέπει η ΔΕΥΑΚ να μελετήσει, να σχεδιάσει, να κατασκευάσει, αγωγό που θα μεταφέρει την θερμική ενέργεια στην υπάρχουσα ‘’γραμμή’’ Δρεπάνου, για να οδηγηθεί στην συνέχεια στις εγκαταστάσεις της και έως αυτήν την ώρα δεν έχει κάνει τίποτα επ’αυτού.

Αντίθετα, η Πτολεμαΐδα έχει προμηθευτεί τους ηλεκτρολέβητες που λειτουργούν από την φτενή περίοδο ενώ τρέχει ήδη το έργο της διασύνδεσης με την Πτολεμαΐδα V όπου στην χειρότερη των περιπτώσεων αναμένεται τα συστήματα της να κουμπώσουν στην μονάδα τον Ιανουάριο 2023. Όταν τελειώσουν τα έργα της ΣΗΘΥΑ στον ΑΗΣ Καρδιάς χωρίς ούτε ένα € δαπάνη η Τηλεθέρμανση Πτολεμαΐδας θα κουμπώσει στο νέο σύστημα αφού διαθέτει HUB τροφοδοσίας της εγκατάστασης της στο σημείο. Μειονέκτημα για την Πτολεμαΐδα έως ότου συνδεθεί στην Πτολεμαΐδα V είναι η τιμή της θερμικής MWH λόγω της λειτουργίας των ηλεκτρικών λεβήτων για την οποία πιέζει για επιπλέον. χρηματοδότηση από την κυβέρνησης. (κλικ εδώ)

Το Αμύνταιο λειτουργεί ήδη το εργοστάσιο βιομάζας  που επαρκεί για τις ανάγκες των κατοίκων και δεν επηρεάζεται από την ημερομηνία κατασκευής τόσο της μονάδας ΣΗΘΥΑ η της Πτολεμαΐδας V.  Το μειονέκτημα εδώ είναι η τιμή της βιομάζας που εισάγει από το εξωτερικό η την Ελλάδα που έχει δημιουργήσει ψαλίδα χρέους 1 εκ € στην δημοτική επιχείρηση.  Ψάχνουν λύσεις για χρηματοδοτήσεις με την τροφοδοσία από υπολείμματα αγροτικής παραγωγής ενισχύοντας την κυκλική Οικονομία. (κλίκ εδώ)

Ουδεμία διαπραγμάτευση

Είναι πασιφανές ότι η συνεργαζόμενη τριάδα στο δήμο Κοζάνης δεν διαπραγματεύτηκε ουδένα βασικό όρο της απολιγνιτοποίησης για να προστατεύσει το μέλλον των δημοτών της πόλης τα επόμενα τριάντα χρόνια, δεν αντιτάχθηκε σε καμία απόφαση της κυβέρνησης, δεν αγωνίστηκε και δεν ζήτησε την βοήθεια της  κοινωνίας και των φορέων για κανένα ζήτημα που θα πίεζε την κυβέρνηση και σε άλλες λύσεις.

Δυστυχώς από τα γεγονότα και τις αποκαλύψεις του τοπικού τύπου φάνηκε ότι όλο αυτό το διάστημα που το τσουνάμι απολιγνιτοποίησης σαρώνει την περιοχή, αυτοί λόγω θέσης ευθύνης αυτό που ‘’διαπραγματεύτηκαν’’ ήταν α οικογενειακά τους συμφέροντα και η βελτίωση της ζωής των παιδιών τους. (κλικ εδω)

ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο.