Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 26 Ιουλίου 2021 10:31

Αδιαφορία της Περιφερειακής αρχής Κασαπίδη για την λειτουργία της έτοιμης σιδηροδρομικής γραμμής Φλώρινα- Καύκασος -Κρεμενίτσα-Μπίτολα

Γράφτηκε από τον

του Σπύρου Κουταβά

Πως θα σας φαινόταν η ιδέα ενός τραίνου που ως προαστιακός σιδηρόδρομος καθημερινά θα συνδέει με πρωϊνά και βραδινά δρομολόγια την Φλώρινα με τα Μπίτολα;  

Που θα μεταφέρει τουρίστες ένθεν κακείθεν στους σταθμούς των δύο πόλεων και στην συνέχεια με ειδικά λεωφορεία θα μεταφέρονται προς περιήγηση στα μνημεία αρχιτεκτονικής πολιτιστικής κληρονομιάς, στο αρχαίο θέατρο της Ηράκλειας στα Μπίτολα η στο Αρχαιολογικό Μουσείο Φλώρινας;  

Η διαδρομή από και προς τα Μπίτολα και την Φλώρινα μαζί με τον χρόνο στους τελωνειακούς ελέγχους θα αγγίζει τα 45 λεπτά. Τα Μπίτολα είναι μια πόλη των 100.000 κατοίκων η Φλώρινα ούτε στο ¼ του μεγέθους της κι όμως επισήμως αυτές οι δύο περιοχές κάνουν σαν να μην γνωρίζονται μεταξύ τους η να τους χωρίζει ο Ατλαντικός Ωκεανός. Το τραίνο θα μπορούσε να γίνει αφορμή για μεγαλύτερη φιλία και καλή γειτονία, για περισσότερη σύσφιξη των σχέσεων μας για αμοιβαίο όφελος της τοπικής οικονομίας.

Δυστυχώς όμως για άλλη μια φορά η ευημερία της περιοχής γίνεται όμηρος η θύμα των ιδεοληψιών της Περιφερειακής αρχής Κασαπίδη που τυφλωμένη από τις Εθνικιστικές κορώνες του Μακεδονικού τιμωρεί εν πλήρη γνώσει της  καταρχήν τους Φλωρινιώτες αλλά και τους δυτικομακεδόνες γενικότερα αδιαφορώντας για την προώθηση της λειτουργίας της γραμμής. Βέβαια ευθύνες υπάρχουν στην κυβέρνηση αλλά και στο ΟΣΕ που για τους ίδιους λόγους προχωρά με βήμα χελώνας έως καθόλου στο θέμα της επαναλειτουργίας της.

Τον Μάρτιο 2019 γράφαμε ότι ολοκληρώθηκαν τα έργα κατασκευής που αφορούν την δημιουργία νέας σιδηροδρομικής γραμμής  από το από τα Μπίτολα προς την Κρεμενίτσα που είναι στα σύνορα Βόρειας Μακεδονίας και Ελλάδας στην ΠΕ Φλώρινας. Ο νέος σιδηροδρομικός άξονας χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση με 18 εκ €.  

Από την Ελληνική πλευρά η γραμμή Φλώρινα -Ν. Καύκασος -Κρεμενιτσα είναι καινούργια, έχει ανακατασκευαστεί την περίοδο 2005-7 αλλά έκτοτε έμεινε ανενεργή. Για την λειτουργία της γραμμής χρειάζεται από την πλευρα του ΟΣΕ ένας τυπικός επανέλεγχος και το φρεσκάρισμα των υποδομών στον Ν. Καύκασο αφού εκεί θα γίνεται Τελωνειακός και Αστυνομικός έλεγχος για την έξοδο και την είσοδο στην Ελλάδα. Γράφαμε το 2019 ότι αντιπροσωπεία του ΟΣΕ και του υπουργείου των Εξωτερικών επισκέφθηκε στις αρχές του 2019 την Φλώρινα και έκανε επιτόπιο έλεγχο στις εγκαταστάσεις στο Ν. Καύκασο για την διευθέτηση των εκκρεμοτήτων και την λειτουργία της Γραμμής.

Έκτοτε το θέμα πάγωσε σε βαθμό πολύ χειρότερο από την διάνοιξη της Συνοριακής διάβασης στο Λαιμό της Πρέσπας. Η Περιφερειάρχης αντί να πιέζει για την λειτουργία μιας καθόλα έτοιμης σιδηροδρομικής Γραμμής που μπορεί να συνδεθεί εμπορικά και με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης προς το συμφέρον καταρχήν της Οικονομίας της Φλώρινας αναλώνεται σε φαραωνικά οράματα για μελέτες και σιδηροδρομικές συνδέσεις με την Καλαμπάκα και την Καστοριά. Απο έρευνα που κάναμε διαπιστώσαμε οτι υπήρξαν δύο συναντήσεις του Αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας Ι. Κιοσσέ σε συνεργασία με τους δημάρχους με την διοίκηση του ΟΣΕ όπου ανάμεσα στα άλλα θέματα ετέθη και το θέμα της επαναλειτουργίας της γραμμής. 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 26 Ιουλίου 2021 13:50
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο.