Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 28 Ιουνίου 2021 15:51

150 € απο την κυβέρνηση στους "απείθαρχους" νέους

Γράφτηκε από τον
η φωτο είναι απο το https://parallaximag.gr/ η φωτο είναι απο το https://parallaximag.gr/

του Σπύρου Κουταβα

Η απόφαση του Πρωθυπουργού να προσφέρει ως κίνητρο στις ηλικίες 18-25 ετών κάρτα αξίας 150 € προκειμένου να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα της χώρας, έχει προκαλέσει έντονα σχόλια στο διαδίκτυο.

Στους επικριτές του μέτρου συμπεριλαμβάνονται από Νεοδημοκράτες έως Κεντρώοι και Αριστεροί. Ορισμένοι δεξιοί θεωρούν ότι «προσβάλλεται το ευαίσθητο στοιχείο του ουδέτερου κράτους στην Οικονομία» και ότι με αυτά τα «δώρα» κακομαθαίνει η νέα γενιά που θα θέλει να έχει το κράτος πατερούλη δίπλα της. Άλλοι επίσης Νεοδημοκράτες θεωρούν το μέτρο ως  «παροχολογία που αντιβαίνει τις κόκκινες γραμμές της παράταξης» ενώ άλλοι από τον ευρύτερο αντιπολιτευόμενο χώρο σημειώνουν ότι «ο πρωθυπουργός προσπαθεί να εξαγοράσει με ψίχουλα την νέα γενιά προκειμένου να εμβολιαστεί».

Από την άλλη υπάρχουν και οι υποστηρικτές του μέτρου που ανήκουν στην Φιλελεύθερη πτέρυγα υποστηρικτών του πρωθυπουργού εντός της ΝΔ που εκτιμούν ότι είναι κάτι που «η κυβέρνησης όφειλε στην νέα γενιά όταν έχει μοιράσει 40 δις € σε επαγγελματικές ομάδες αλλά όχι στις ηλικίες των 18-25». Ανεξάρτητα από τις κριτικές που έχουν το δικό τους ειδικό βάρος, από οποια πλευρά και εάν τις δει κάποιος, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στους νέους ανέφερε χαρακτηριστικά:  «Όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση στήριξε το ΕΣΥ, τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις, ένα πολύπλευρο πρόγραμμα ύψους 40 δισ. ευρώ. Έχει έλθει η ώρα η πολιτεία να επιβραβεύσει μία ηλικιακή ομάδα που επλήγη από τον κορονοϊό. Αναφέρομαι στους νέους 18 - 25 ετών, που είναι 940.000» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Από σήμερα ανοίγεται ένα παράθυρο ελευθερίας για τον ελεύθερο χρόνο τους. Με την πρώτη δόση εμβολιασμού θα αποκτούν μία προπληρωμένη κάρτα ύψους 150 ευρώ για ταξίδια και για πολιτιστικά δρώμενα».

Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση, όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί έχει στο σχέδιό της να «δυσκολέψει» την καθημερινότητα σε ότι αφορά τις μικροαπολαύσεις, την διασκέδαση και την αναψυχή στους μη εμβολιασμένους. Το ανέφερε εξάλλου και ο Άκης Σκέρτσος στην συνέντευξή του στο THE TOC λέγοντας χαρακτηριστικά «Να το σκεφτούν πολύ καλά όσοι δεν εμβολιάζονται, διότι θα στερούνται χαρές της ζωής. Τόσο απλό (…) Για τους μη εμβολιασμένους θα υπάρχουν δυσκολίες, θα υπάρχουν δυσκολίες στο να χαρούν αυτά τα οποία χαίρονται όλοι οι υπόλοιποι εμβολιασμένοι (…) όσοι δεν εμβολιάζονται δεν θα έχουν τα ίδια αυτονόητα δικαιώματα που θα έχουμε όλοι οι υπόλοιποι, που μπορούν να επανενταχθούν στην κανονική λειτουργία της κοινωνίας, της οικονομίας, της αγοράς»…

Εάν πράγματι στα σχέδια της κυβέρνησης είναι να δυσκολέψει την ζωή των εκ πεποιθήσεως ανεμβολίαστων, μπορεί στο τέλος με κάποιο τρόπο να τα καταφέρει όχι όμως  στις ηλικίες των 18 -25. Οι νέοι εκ πεποιθήσεως έχουν μέσα τους στο σπέρμα της ανυπακοής -ευτυχώς- και δεν πρόκειται να μπουν εύκολα σε καλούπια ούτε να μαντρωθούν σε απαγορευτικές νησίδες. Το απέδειξαν εξάλλου και στα ΛΟΚ ντάουν όπου σε κάθε ευκαιρία έδιναν τού παρών τους στα κοινωνικά κινήματα στις πρωτοβουλίες πολιτισμού και ψυχαγωγίας αλλά και στα πάρτι που διοργάνωναν στα κρυφά η στα φανερά. Αυτό το γνωρίζει η κυβέρνηση ότι οι νέοι ακόμη και εάν δεν τους επιτρέψεις λόγω μη εμβολιασμού να εισελθου6ν σε κάποιο χώρο ψυχαγωγίας μπορούν με ένα ποτήρι μπύρα, κρασί η καφέ να ξημεροβραδιάζονται στις πλατείες και στους χώρους πρασίνου ειδικά των μεγάλων πόλεων.

Η πρωτοβουλία των μέτρων που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό είναι αλήθεια οτι προσπαθούν να δελεάσουν, να προσελκύσουν τους νέους να εμβολιαστούν, αλλά παραμένει άγνωστο πόσοι από αυτούς θα ανταποκριθούν στην πρόκλησή του.

Γιατί δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ότι η κυβέρνηση δια των πρωτοκλασάτων υπουργών της, των στελεχών της στο κόμμα, δια των βουλευτών της, έχει ουκ ολίγες φορές μιλήσει με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για την νέα γενιά, όταν διαδήλωσε για το Πολυτεχνείο εν μέσω πανδημίας, για την συγκέντρωση στην απόφαση καταδίκης της ΧΑ, για τους νέους που αντιδρούσαν στο νομοσχέδιο Κεραμέως για τα πανεπιστήμια. Βέβαια η κυβέρνηση σε αυτή την προσπάθεια κατασυκοφάντησης των νέων δεν ήταν μόνη της είχε στο πλευρό της μέρος του τύπου που την στηρίζει και δημοσιογράφους που έχουν πιάσει στασίδι στα κανάλια γλύφοντας καθημερινώς και αδιαλείπτως κάθε απόφαση της. Δεν μένει πάρα να δούμε εάν οι νέοι έχουν μνήμη, θυμούνται τις τους έχουν προσάψει οι παραπάνω και άδω θα είμαστε για να δούμε πως θα σταθμίσουν όλα τα παραπάνω στις απόφαση τους

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 28 Ιουνίου 2021 15:59
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο.