Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 19 Μαϊος 2021 19:09

Η νεα ΜΠΕ της ΔΕΗ για το Ορυχείο Αμυνταίου η τεχνητή λίμνη και τα φωτοβολταϊκά πάρκα στα πρανή του ορυχείου

Γράφτηκε από τον

ΤΟΥ ΣΠΎΡΟΥ ΚΟΥΤΑΒΑ

Οι διαδικασίες ολοκλήρωσης του ΣΔΑΜ προχωρούν με τους ρυθμούς που επιτρέπει το δαιδαλώδες σύστημα της Ελληνικής γραφειοκρατίας και σύμφωνα με τις υποσχέσεις των αρμοδίων στο τέλος του καλοκαιριού αναμένεται η τελική

του επικύρωση από την βουλή. Λύνονται τα προβλήματα με την ολοκλήρωση του ΣΔΑΜ; Όχι βέβαια για την περιοχή και ειδικότερα για την ΔΕΗ.

Η ΔΕΗ βρίσκεται αντιμέτωπη μ'ένα δύσκολο πρόβλημα μιας και πρέπει να τρέξει την ανάπτυξη των δικών της φωτοβολταϊκών πάρκων όπου με βάση τις γνωστές ήδη εξαγγελίες της, αγγίζουν την ισχύ των 2,5 GW. Για την ανάπτυξη των παραπάνω φωτοβολταϊκων σταθμών -είτε μόνη της είτε με άλλους εταίρους ( βλέπε RWE)- θα χρειαστούν εκτάσεις γης με την μικρότερή δαπάνη εργασιών για την διαμόρφωσή τους, μιας και όλα τα στοιχεία παίζουν ρόλο στην τελική διαμόρφωση της τιμής της παραγόμενης kwh και φυσικά του τελικού κέρδους.

Η ΔΕΗ είχε στα χέρια της εγκεκριμένες ΑΕΠΟ  για την λειτουργία των ορυχείων της, τόσο στο Αμύνταιο όσο και στα άλλα, στο Νότιο πεδίο, την Καρδιά και την Μαυροπηγή. Ο σχεδιασμός προέβλεπε την κάλυψη των ορυχείου κα διαμόρφωση του εδάφους με βάση τον χρονικό ορίζοντα εξόρυξης και εξάντλησης του κοιτάσματος.

Για παράδειγμα η ολοκλήρωση της εξόρυξης του ορυχείου Αμυνταίου προ της κατολίσθησης προέβλεπε την εξάντληση του κοιτάσματος σε περίπου δύο έτη από την κατολίσθηση και το γέμισμα μέρους του ορυχείου από την εξόρυξη του νέου κοιτάσματος του ορυχείου της Λακιάς. Η κατολίσθηση και οι ανακοινώσεις της απολιγνιτοποίησης επιτάχυναν το κλείσιμο του Ορυχείου Αμυνταίου. Σήμερα είναι ανενεργό και στο πυθμένα του έχει δημιουργηθεί μια μικρή τεχνητή λίμνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του vetonews η ΔΕΗ προχωρά άμεσα στην εκπόνηση νέας μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το ορυχείο και όπως όλα δείχνουν τις επόμενες ημέρες θα ανατεθεί σε εξωτερικό γραφείο που χειρίζεται τέτοια θέματα.

Η μελέτη θα πρέπει να περιλαμβάνει στο σχεδιασμό της και να δίνει απαντήσεις  σε θέματα που σχετίζονται με την οριστική παύση της εκμετάλλευσης και την τελική αποκατάσταση του Ορυχείου Αμυνταίου, θα πρέπει να εξετάζει τα ζητήματα των χρήσεων γης  εν όψει και της άμεσης απολιγνιτοποίησης.  Επίσης θα πρέπει να προβλεφθούν οι συνθήκες και οι διαδικασίες της τελικής αποκατάστασης του Ορυχείου Λακκιάς που όμως διανοίχθηκε σένα βαθμό αλλά δεν ξεκίνησε ακόμη η εξόρυξη του κοιτάσματος.

Μέσω της νέας μελέτης η ΔΕΗ θα πρέπει να δώσει απαντήσεις για την διαχείριση των παγίων εγκαταστάσεων όπως κτίρια αλλά και πλήθος ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού αλλά και των ταινιοδρόμων που καλύπτουν πολλά χιλιόμετρα. Εάν και μέρος του μηχανολογικού εξοπλισμού θα γίνει σκραπ και θα πουληθεί από την ΔΕΗ  δυστυχώς για μεγάλο διάστημα θα χρειαστεί να συγκεντρωθεί σε ειδικά γήπεδα που θα διαμορφωθούν γιαυτό το σκοπό. Θα πρέπει να προβλεφθούν διαδικασίες προστασίας του περιβάλλοντος από την διαχείριση αποβλήτων μιας και πολλά από τα μηχανήματά διαθέτουν τόνους σε τοξικά λιπαντικά που η μακρά και χωρίς έλεγχο έκθεση τους στο περιβάλλον  εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους ρύπανσης του εδάφους και των νερών.

Πως θα δημιουργηθούν οι λίμνες που σχεδιάζουν στους χώρους των ορυχείων;

Το πιο δύσκολο εγχείρημα που θα πρέπει να απαντήσουν οι άνθρωποι της ΔΕΗ είναι ότι τα πρανή του ορυχείου και ότι η όλη η εγκατάσταση δεν θα εγκυμονεί κινδύνους σοβαρών ατυχημάτων η κατολισθήσεων στο μέλλον.

Η πρόταση που λέγεται από κάποιους ότι η τεράστια τρύπα του ορυχείου του Αμυνταίου θα μπορούσε να μετατραπεί σε τεχνητή λίμνη δεν είναι ρεαλιστική. Οι βροχοπτώσεις στην περιοχή αγγίζουν τα 600 χιλιοστά το χρόνο και η εξάτμιση των υδάτων ως φυσικό φαινόμενο σχεδόν το διπλάσιο δηλαδή  τα 1200 χιλιοστά /χρόνο. Άρα με την φυσική διαδικασία δεν πρόκειται να δημιουργηθεί ποτέ κάποια λίμνη εκτός κι αν στρέψουν τα νερά κάποιου χειμάρρου στο ορυχείο αλλά κατι τέτοια θα δημιουργούσε πρόβλημα στην διαδικασία τροφοδότησης των φυσικών λιμνών της Ζάζαρης και της Χειμαδίτιδας. Η άλλη λύση είναι να μεταφερθούν νερά όπως και το έκανε η ΔΕΗ από την λίμνη Πολύφυτου προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει στην λειτουργία του ΑΗΣ Αμυνταίου. Το ερώτημα είναι με ανενεργό τον ΑΗΣ Αμυνταίου ποιος θα πληρώσει το κόστος της άντλησης δεκάδων εκατομμυρίων κυβικών και της μεταφοράς τους στο ορυχείο;

Τοποθέτηση Φωτοβολταϊκών στα πρανή του ορυχείου

Αυτό που εξετάζουν οι άνθρωποι της ΔΕΗ είναι να χρησιμοποιηθούν τα πρανή του ορυχείου ειδικά αυτά που έχουν νότιο προσανατολισμό για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκων πάνελ. Κάτι τέτοια φαίνεται να είναι εφικτό με την προϋπόθεση να υπάρξει μια μεγαλύτερη άμβλυνση της γωνίας που σχηματίζουν τα τοιχώματα του Ορυχείου με τον έδαφος. Το σενάριο αυτό κερδίζει έδαφος εντός της; ΔΕΗ και δείχνει θα αποτελέσει μια λύση πιλότο και για τα άλλα ανοικτά ορυχεία της περιοχής.

Αγωγές εναντίον της ΔΕΗ

Η διαδικασία θα είναι αργή και βασανιστική μιας και η ΔΕΗ στην συγκεκριμένη περιοχή έχει τον πονοκέφαλο των αγωγών που έχουν γίνει από κατοίκους και ομάδες κάτοικων για ζημιές που ισχυρίζονται ότι έχουν υποστεί εξ αιτίας της λειτουργίας του Ορυχείου.

Για παράδειγμα η ΔΕΗ είναι αντιμέτωπη με τρεις διαφορετικές αγωγές από τα Βαλτόνερα και τους Ανάργυρους που ζητούν αποζημιώσεις για τις ζημιές που έχουν υποστεί οι περιουσίες τους είτε λόγω της κατολίσθησης του ορυχείου είτε λόγω της διεύρυνσης του ρήγματος που φθάνει μέχρι το χωριό Φανός και που οι κάτοικοι ισχυρίζονται ότι ευθύνεται το ορυχείο για την ύπαρξή του.

Για την ιστορία και μόνο το ρήγμα υφίσταται πριν από την άντληση των υδάτων που έκανε η ΔΕΗ κατά την διάνοιξη του Ορυχείου Αμυνταίου και σχετίζεται με την ύπαρξη ενός γνωστού Γεωλογικού ρήγματος στην περιοχή. 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 20 Μαϊος 2021 11:56
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο.