Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 16 Μαρτίου 2021 09:47

Η "ευθιξία" και η συνεργαζόμενη τριανδρία στο Δήμο Κοζάνης

Γράφτηκε από τον

του Σπύρου Κουταβά

Τον Ιούλιο 1997 δύο χρόνια μετά τον μεγάλο σεισμό της Κοζάνης- Γρεβενών η εβδομαδιαία «εφημερίδα Κοζάνη» φέρνει  στο φως Έκθεση των Επιθεωρητών του τότε ΥΠΕΧΩΔΕ,

όπου καταγράφει πληθώρα παρανομιών στον Τομέα Αποκατάσταση Σεισμοπλήκτων (ΤΑΣ), που σχετίζονταν με τον χαρακτηρισμό σεισμοπλήκτων κατοικιών για την παροχή είτε ατόκου δανείου είτε δωρεάν συμβατικής κατοικίας. Η επιτροπή των επιθεωρητών μετά από δειγματοληπτικούς ελέγχους διαπιστώνει στο πόρισμά της ότι «επιτροπές με παράνομη σύνθεση και με την ανοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης, κοινότητες και δήμοι, προχωρούν στο χαρακτηρισμό ως σεισμόπληκτων, ανύπαρκτων κτισμάτων η αποθηκών ώστε οι δικαιούχοι να τύχουν της ευνοϊκής  παροχής δανείου η κατοικίας.

Η εφημερίδα στην πρώτη της σελίδα δημοσιεύει μια φωτογραφία της εποχής, όπου ο τότε υπουργός Κώστας Λαλιώτης προσέρχεται στο κτίριο της Περιφέρειας ενώ τον ακολουθεί ο δήμαρχος Κοζάνης Π. Κουκουλόπουλος. Αν και στο δημοσίευμα δεν γινόταν ειδική αναφορά στο δήμο Κοζάνης ως μοναδικού υπαιτίου, η φωτογραφία και μόνο του δημάρχου με τον σχετικό τίτλο περί ατασθαλιών στην διαχείριση δημοσίου χρήματος ήταν αρκετή. Ακολούθησε πολιτικός σεισμός. Το τοπικό πολιτικό σύστημα όπως πάντα προσπάθησε να "κουκουλώσει" τα πράγματα ψάχνοντας για υπονομευτές και εχθρούς στα ερείπια με αποτέλεσμα η εφημερίδα να βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα. Συνεδρίασε εκτάκτως το δημοτικό συμβούλιο Κοζάνης  η παράταξη του δημάρχου Κουκουλόπουλου θεώρησε μέγιστη προσβολή της τιμής και της υπόληψης του δήμου το σχετικό δημοσίευμα και μετά από πύρινους λόγους και αναφορές κατά της εφημερίδας και γενικώς για τον ρόλο των δημοσιογράφων, προχώρησαν στην πρωτοφανή απόφαση από τις ποιο μαύρες της μεταπολιτευτικής περιόδου για την αυτοδιοίκηση και τον δήμο Κοζάνης, στον αποκλεισμό της εφημερίδας επί τρία έτη από κάθε συνδρομή η δημοσίευση διακήρυξης ενώ οι δημοσιογράφοι και εκδότες έπεσαν στην δυσμένεια της δημοτικής αρχής.

 Στις μέρες μας η εφημερίδα «Πρωινός Λόγος» εμφανίζει στοιχεία που δείχνουν ότι ο δήμαρχος, ο αντιδήμαρχος, ο αρχηγός παράταξης στο δημοτικό συμβούλιο και δημοτικοί σύμβουλοι, διαθέτουν τόσο οι ίδιοι όσο και τα μέλη των οικογενειών τους άδειες φωτοβολταϊκών στην Μεσιανή, σε πρότζεκτ που υλοποιεί γνωστή εταιρία του χώρου. Η ως άνω εταιρία συνδέεται με αίτημα της στο Δήμο Κοζάνης για παραχώρηση κοινοτικών εκτάσεων για δημιουργία φωτοβολταϊκων, θέμα που  έχει δημιουργήσει ουκ ολίγες εντάσεις και ενστάσεις  με τις τοπικές κοινωνίες ειδικά με αυτήν του Μαυροδενδρίου. Οι αποκαλύψεις δημιούργησαν θύελλα αντιδράσεων σένα θέμα που ήδη σιγο - έκαιγε, εξαιτίας της βούλησης της συνεργαζόμενης τριανδρίας στο Δήμο Κοζάνης να ικανοποιεί χωρίς ενδοιασμούς κάθε αίτημα παραχώρησης κοινοτικών γαιών για ΑΠΕ, ερχόμενη σε αντίθεση όχι μόνο με την άποψη των τοπικών κοινωνιών αλλά  και το γενικότερο πνεύμα αυτοσυγκράτησης που επικράτησε σε όλα τα δημοτικά συμβούλια της περιφέρειας δυτικής Μακεδονίας αλλά και στο Περιφερειακό συμβούλιο ως προς την καταιγίδα εγκρίσεων παραχώρησης γαιών για πάρκα έως ότου ολοκληρωθεί το χωροταξικό.

Οι  θιγμένοι της τριανδρίας του δήμου Κοζάνης στην συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου περνούν στην αντεπίθεση, απειλούν γενικώς κι αορίστως "με προσφυγή στην δικαιοσύνη για τις θιγμένες υπολήψεις και την καταρρακωμένη ηθική τους υπόσταση" και με διδασκαλικό ύφος "μαλώνουν αυστηρά" τον επικεφαλής  της αντιπολίτευσης και πρώην δήμαρχο Λ. Ιωαννίδη  γιατί τόλμησε να φέρει το θέμα προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο.

Παρ ’όλα αυτά η πίεση της κοινής γνώμης μέσω των κοινωνικών δικτύων και το ξεκάθαρο δίλλημα που έθεσε εξ αρχής ο Λ. Ιωαννίδης «παραιτηθείτε της θέσης σας η της επένδυσης σας» αναγκάζουν τον  δήμαρχο Μαλούτα να ανακοινώσει ότι η οικογενειακή επένδυση (της θυγατέρας του) ματαιώνεται. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τους δύο συνεργαζόμενους εταίρους, τον αντιδήμαρχο Σημανδράκο και τον Κ. Μιχαηλίδη που πιθανώς να θεωρούν ότι κάποιοι θέλουν «τους πάροιυν και το βόδι».

Λαμβάνοντας υπ’οψιν την ουσία των λεγομένων των εμπλεκομένων με τα φωτοβολταϊκά στο δημοτικό συμβούλιο, ας μην αμφιβάλλει κάποιος, ότι εάν δεν υπήρχε η δύναμη των πολιτών που εκφράζονται μέσα από το κοινωνικά δίκτυα, να  λαμβάνουν θέση και να διαμορφώνουν "κλίμα", ότι η στάση της συνεργαζόμενης τριανδρίας του δήμου Κοζάνης θα’ταν διαφορετική από αυτήν την αυταρχική συμπεριφορά και  την επίθεση στην ελευθεροτυπία που επέδειξε το 1997 η τότε συμπολίτευση.  

ΥΓ: Το συγκεκριμένο περιστατικό με την «Εφημεριδα Κοζάνη» συμπεριελήφθη από τον Τάσο Τέλλογλου στο επεισόδιο  της εκπομπής «Μαύρο κουτί» στο Mega 2001, όπου ήταν αφιερωμενο σε «θέματα ελευθερίας του τύπου και των σχέσεων ΜΜΕ της περιφέρειας με την τοπική εξουσία» με επίκεντρο την Κοζάνη.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 17 Μαρτίου 2021 16:27
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο.