Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2021 10:14

Οι εξελίξεις απειλούν την βιωσιμότητα του ΠΔΜ. Η σιωπή των τοπικών θεσμών

Γράφτηκε από τον

του Σπύρου Κουταβά

Το 2018 και το 2019 που ολοκληρώθηκε η μεταρρύθμιση Γαβρόγλου με την συγχώνευση ΤΕΙ και Πανεπιστημίων, στην περιοχή μας αναπτύχθηκε ένας έντονος διάλογος με κεντρικό ερώτημα όχι τις ίδιες τις αλλαγές αλλά για το εάν οι

συγχωνεύσεις τμημάτων θα είναι εις βάρος του αριθμού των εισακτέων που εισέρχονται στα τμήματα των πόλεων της Δυτικής Μακεδονίας. Το κυβερνών κόμμα τότε που δεν είχε τελειώσει με την έξαλλες αντιδράσεις στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, βρέθηκε αντιμέτωπο με τα ερωτήματα των ιδίων σχεδόν  κύκλων που διαλαλούσαν για το  ποσό ζημιωμένη θα είναι η Κοζάνη από την συγχώνευση των τμημάτων της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ με την Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου ενώ ίδια ερωτήματα διατυπώνονταν με ανάλογη ένταση για την Καστοριά, τα Γρεβενά η των Φλώρινα. Κι όλα αυτά εξελίσσονταν με την αναλογη ένταση μιας και το 2019 ήταν διπλή εκλογική χρονιά. Υπήρξαν δηλώσεις δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης στο Δήμο Κοζάνης, φλογισμένες δηλώσεις εκπροσώπων εμπορικών συλλόγων και του ΕΒΕ Κοζάνης, αλλά και βαθυστόχαστες αναλύσεις πολιτευτών και πρώην βουλευτών της ΝΔ, ότι δεν γίνεται αποδεκτή η υποβάθμιση της περιοχής. Μαζί με όλους τους παραπάνω ήταν και ο τοπικός τύπος με πολλά σχόλια, πληθωρικό παρασκήνιο, προβολή κάθε είδους κριτικής ως προς τις επιλογές της κυβέρνησης και τις αδικίες που θα επιφέρουν στην περιοχή. Και σωστά κατ’ εμέ  γιατί αυτός είναι ο ρόλος του τύπου, να στέκεται επίμονα και κριτικά στις επιλογές της εκάστοτε εξουσίας.

Η ΝΔ δια των επίσημων πολιτικών της θέσεων καταψήφισε την μεταρρύθμιση, τα τοπικά στελέχη και οι βουλευτές της άσκησαν κριτική και μίλησαν για "κατάργηση τμημάτων και ακαδημαϊκή μείωση της ισχύος των ιδρυμάτων", αλλά τότε δεν έθεσαν στο δημόσιο διάλογο απόψεις όπως της εισαγωγής στα ΑΕΙ με ελάχιστη βάση.

 Μετά τις εκλογές η υπουργός Παιδείας γνωστοποιεί σε όλους τους ενδιαφερόμενους ότι στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης θα καθιερωθεί η ελάχιστη βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ. Σύμφωνα με υπολογισμούς του Πανεπιστημίου δυτικής Μακεδονίας η εφαρμογή αυτής της απόφασης θα επηρεάσει δραματικά την λειτουργία τμημάτων στα Γρεβενά την Καστοριά και την Κοζάνη. Τα πανεπιστήμιο θα απωλέσει  σχεδόν το μισό της Ενεργούς δύναμής του σε εισακτέους. Αν το 2018-19 το ενδεχόμενο μείωσης 300 εισακτέων στην Κοζάνη έβγαλε πολλούς θεσμικούς που ανήκουν στην "δεξιά του κυρίου" από τα ρούχα τους, σήμερα που θα κλείσουν ολόκληρα τμήματα από την Πολυτεχνική έως τις Οικονομικές σχολές στην Κοζάνη, τα Γρεβενά κα την Καστοριά, τα ίδια πρόσωπα που βρίσκονται στις ίδιες θέσεις δεν φαίνεται να ανησυχούν.  Αν και το 2018 που δεν είχαμε μπροστά μας την απολιγνιτοποίηση, υπήρξαν -και ορθώς - αντιδράσεις των θεσμικών φορέων και ανησυχίες του δημοσιογραφικού κόσμου, για την πιθανότητα  μείωσης της ακαδημαϊκής ισχύος του ιδρύματος. Σήμερα με γνωστοποιημένη την απολιγνιτοποίηση και με επίσημη καταγραφή του κλεισιματος των τμημάτων, Γρεβενών, της Καστοριάς και της μισής Κοζάνης, τα ίδια θεσμικά πρόσωπα δεν συγκινούνται, ούτε ανησυχούν για τις εξελίξεις.

 Τι κάνει τους θεσμικούς αλλά και τον τύπο στο να μην αντιδρούν; Η συντριπτική πλειοψηφία των προσώπων που υπηρετούν σε θεσμούς της περιοχής όπως την αυτοδιοίκηση τα Επιμελητήρια, ΤΕΕ, Οικονομικό, ΕΒΕ, Εμπορικοί σύλλογοι κλπ. ανήκουν στην ΝΔ και σε πολλές περιπτώσεις είναι ενεργά κομματικά μέλη της. Φαίνεται λοιπόν ότι το στενό συμφέρον του κόμματος και της κυβέρνησης να υπερτερεί έναντι ευρύτερου συμφέρον των πολιτών του τόπου.

 Για τον τοπικό τύπο τα πράγματα είναι πιο σύνθετα. Το «σιωπητήριο» και τα φαινόμενα αυτολογοκρισίας κατά ένα μέρος μπορεί να συνδέονται με τις πολιτικές συμπάθειες αλλά πολύ περισσότερο με το σύστημα επιτήρησης που έχει εγκαθιδρυθεί, είτε μέσω της λίστας Πέτσα η της χρηματικής ενίσχυσης που έχει καθιερώσει ειδικά σε φιλικά του ΜΜΕ, ο Περιφερειάρχης.

Τελος, προξενεί πλείστες απορίες η στάση πολλών κυβερνητικών αξιωματούχων που στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης περιόδευαν στην περιοχή και δήλωναν με καθε επισημότητα οτι "το πανεπιστήμιο θα αποτελέσει έναν απο τους πυλώνες οπου θα στηριχθεί η δίκαιη μετάβαση της περιοχής σε μια άλλη οικονομία". Φαινεται όμως οτι τα αποτελέσματα διαψεύουν, καθ'οτι ενα πανεπιστήμιο που απο τα 27 τμηματα θα περιοριστεί στα μισά, θα είναι ενα ακαδημαικό ιδρυμα ευάλλωτο και μη βιώσιμο στο μέλλον. 

Μέχρι στιγμής δημόσια αντίδραση για τις αποφάσεις Κεραμέως υπάρχει μόνο από το δημοτικό συμβούλιο Γρεβενών που εξέδωσε και σχετικό ψήφισμα διαμαρτυρίας, ενώ αναμένεται το κείμενο διαμαρτυρίας της δημοτικής αρχής Κοζάνης ως αποτέλεσμα της συζήτησης που έγινε στο δημοτικό συμβούλιο.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2021 16:19
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο.