Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2020 11:47

Τα "μισόλογα" και η φιλοξενία ανηλίκων προσφύγων στο Βελβεντό

Γράφτηκε από τον

του Σπύρου Κουταβα

Εάν δεν είναι αυτό «φιλοξενία» τι άλλο θα μπορούσε να είναι;

Ο διάλογος του Δήμαρχου Βελβεντού Μανώλη Στεργίου με την Δημοσιογράφο Ρίτα Τσιούρα και Παναγιώτη Πλιάτσιο στο top channel είναι αποκαλυπτικός των βαθύτερων προθέσεων της δημοτικής αρχής ως προς την

φιλοξενία των ανήλικων προσφύγων. Ο δήμαρχος που διακατέχεται προφανώς από ένα παρελθόν προοδευτικότητας δεν μπορεί από την μια στιγμή στην άλλη να γίνει όμοιος του συναδέλφου του στα Καμένα Βούρλα αλλά εάν συνεχίσει έτσι, είναι πιθανό να το καταφέρει. Επίσης δεν έχει το μπρουτάλ ύφος του πρώην συναδέλφου του Αθανάσιου Κοσματόποουλου που μίλησε για «λαθρομετανάστες». Όμως ο Δήμαρχος Στεργίου έχει άλλο τρόπο διατύπωσης και εκφορά  λόγου, γεγονός που δεν πέρασε απαρατήρητο από την  δημοσιογράφο Ρίτα Τσιούρα με τις επίμονες ερωτήσεις που του έκανε.

Από τα λεγόμενα του φαίνεται ότι ο δήμαρχος έχει αναγάγει σε υπ’αριθμόν ένα πρόβλημα το γεγονός ότι «δεν έχει ενημερωθεί η δημοτική αρχή και η κοινωνία του Βελβεντού» χωρίς όμως να προσθέτει οτι εμείς απλά για λόγους ενημέρωσης θα θέλαμε να γνωρίζουμε για την ελευσή τους και ότι οι αγκάλες του Βελβεντού είναι δεδομένες στους κατατρεγμένους και μάλιστα ανήλικους. Ο Δήμαρχος Στεργίου αναφέρει ότι ζήτησε  από τους αρμοδίους της ΜΚΟ  «την αυστηρή φύλαξη του ξενοδοχείου» ενώ σε επικοινωνία που είχε με την αρμόδια επι των ανήλικων ασυνόδευτων στην Ελλάδα κ. Ειρήνη Αγαπιδάκη , απαίτησε "όταν τελειώσει η καραντίνα των 50 παιδιών, εάν και εφόσον θελήσουν να βγουν στο χωριό για κάποια ψώνια, να συνοδεύονται οπωσδήποτε από κάποιον επιβλέποντα».  Γιατί το ζητάτε αυτό;  τον ρωτά ο δημοσιογράφος Π. Πλιάτσος.  «Μα γιατί σε μια κοινωνία που σοκάρετε ξαφνικά από κάτι που γίνεται έτσι χωρίς να ρωτηθούμε…», Παρεμβαίνει η δημοσιογράφος Ρίτα Τσιούρα λέγοντας «μα κύριε Στεργίου το παράδειγμα της Κοζάνης δεν το είχατε ακούσει; Έτσι γίνεται…» Ο Δήμαρχος ισχυρίστηκε πως δεν άκουσε καλά το ερώτημα και συνέχισε λέγοντας ότι «ζητήσαμε να φυλάσσεται αυθημερόν η δομή από την αστυνομία, να υπάρχει αυξημένη επιφυλακή της πυροσβεστικής με το κλιμάκιο της και επιφυλακή επί μονίμου βάσεως του Κέντρου Υγείας του Βελβεντού». Συνεχίζοντας στο ίδιο μοτίβο έκανε λόγο για ευθύνες που έχει ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου ως προς την συγκεκριμένη εξέλιξη γεγονός που σχολιάστηκε από την δημοσιογράφο που ρώτησε, πόθεν προκύπτουν ευθύνες για μια καθόλα νόμιμη ενέργεια ενός επιχειρηματία για να λάβει την απάντηση ότι η  κοινωνία του Βελβεντού στήριξε στα δύο χρόνια την  ιδιοκτησία του ξενοδοχείου και ότι η τελευταία θα πρέπει να ανταποδώσει.

Κλείνοντας άφησε να εννοηθεί ότι έχει ζητήσει από όλους τους αρμόδιους ότι τελειώνοντας το δίμηνο της; Φιλοξενίας των ασυνόδευτων να μην επαναληφθεί τέτοιο γεγονός.

Στις κρίσιμες περιστάσεις και μάλιστα σε θέματα διαχείρισης του προσφυγικού που ξεπερνά τα στενά αυτοδιοικητικά όρια έχει σημασία ο καθαρός λόγος του επικεφαλής δηλαδή του δημάρχου. Το προσφυγικό έτσι η αλλιώς πιέζει τις ευρωπαϊκές κοινωνίες, δοκιμάζει τις ανθρωπιστικές αξίες της Ευρώπης. Η Ευρώπη έχει αποφασίσει ότι η λύση δεν είναι η επιστροφή στις πρακτικές του παρελθόντος. Ο ξενοφοβικός και αντιπροσφυγικός λόγος που ξεκίνησε το 2008 από την ΧΑ και  γιγαντώθηκε στα μέσα του 2015, συνεχίστηκε τα επόμενα χρόνια από ένα μεγάλο αστικό κοινοβουλευτικό κόμμα την ΝΔ που στο τέλος έγινε και κυβέρνηση. Το δυστύχημα είναι ότι το δηλητήριο της ξενοφοβίας έχει διαπεράσει στην κοινωνία και έχει αρχίσει να επηρεάζει την κρίση όσων λαμβάνουν αποφάσεις για το σύνολο. Βέβαια πάντα υπάρχουν τα φωτεινά παραδείγματα.

Πριν 5 χρόνια ο δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης αποφάσισε μαζί με τους συνεργάτες του, χωρίς να ρωτήσει την πόλη, ούτε να κάνει δημοτικό συμβούλιο, να φιλοξενήσει στο κλειστό Γυμναστήριο της Λευκόβρυσης 400 πρόσφυγες που επί μέρες  περιπλανιόντουσαν στο δρόμο χωρίς να είναι διατεθειμένος κανείς να τους προσφέρει  φιλοξενία. Ο δήμαρχος ήταν παρόντας εκείνη την παγωμένη νύκτα του Φεβρουαρίου στο γυμναστήριο έστρωνε ακόμη μοκέτες στο πάτωμα του γηπέδου ενώ  από την άλλη συντόνιζε ταυτόχρονα την επιχείρηση. Το χωρίς περιστροφές μήνυμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης που εξέπεμψε εκείνη την νύκτα δεν άφησε περιθώρια για δεύτερες σκέψεις σε κανένα αντιπολιτευόμενο αν και υπήρχαν ορισμένοι αυτοδιοικητικοί που  δεν καταδέχτηκαν να περάσουν όσο υπήρχαν οι πρόσφυγες ούτε έξω  από το γήπεδο.

 Στην Λευκόβρυση  φιλοξενήθηκαν για περίπου ένα χρόνο πάνω από 3000 άτομα. Η ενέργεια του δημάρχου ταξίδεψε σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, το παράδειγμα του ανθρωπισμού κα της αλληλεγγύης συγκίνησε τους πάντες, όλα τα τηλεοπτικά Αμερικανικά δίκτυα κυρίως το CNN, τα ευρωπαϊκά το παγκόσμιας εμβέλειας και κύρους BBC, το Αραβικό Al Jazeera,  εφημερίδες και ηλεκτρονικά δίκτυα παγκόσμιας εμβέλειας μιλούσαν για την Κοζάνη. Η ομογένεια μας, στις ΗΠΑ, την Αυστραλία και την Ευρώπη, που συνήθως μας βλέπει στις ειδήσεις μόνο για κακά νέα,  σηκώθηκε ένα σκαλί ψηλότερα για τα κατορθώματα της εδώ πατρίδας.

Οι σημερινές συνθήκες είναι πιο εύκολες. Τα χρήματα για την φιλοξενία των προσφύγων υπάρχουν, οι υποδομές που θα τους φιλοξενήσουν για κάποιο χρονικό διάστημα υπάρχουν, οι επαγγελματίες και εργαζόμενοι στις δομές υπάρχουν, τα υπόλοιπα είναι γραμμένα και χαραγμένα στις προδιαγραφές της δημοκρατία μας.

Αυτό που αναζητείται στους σημερινούς δημάρχους, που δεν χρειάζεται να κάνουν τίποτα απ'όσα έκανε εκείνο την νύκτα υ ο Ιωαννίδης, είναι να επιδείξουν μόνο το  σθένος του. Να εξηγήσουν στους δημότες τους για αυτή την δοκιμασία που περνά η χώρα μας. Να τους μιλήσουν με τα λόγια του μεγάλου Γάλλου ποιητή του προηγούμενου αιώνα Αντρέ Μπρεττόν  ότι «ο Άνθρωπος είναι η απάντηση, όποια κι αν είναι η ερώτηση».  Γιατί αλλιώς κινδυνεύουμε θα γίνουμε σαν τα Καμένα Βούρλα.

Το βιντεο με την επίμαχη συνέντευξη

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 20 Αυγούστου 2023 16:38
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο.