Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυριακή, 19 Ιουλίου 2020 13:25

Θέματα "δεοντολογίας και δημοσίου συμφέροντος" με αφορμή την δημοσιοποίηση στα ΜΜΕ του βίντεο απο την ΔΟΥ Κοζάνης.

Γράφτηκε από τον

του Σπύρου Κουταβά

Με αφορμή τον έντονο διάλογο στα social media αλλά και την προσφυγή στην δικαιοσύνη του Συλλόγου Εφοριακών δυτικής Μακεδονίας για την  δημοσιοποίηση του βίντεο του κλειστού κυκλώματος

καταγραφής από την ΔΟΥ Κοζάνης, έχουμε να κάνουμε ορισμένες επισημάνσεις.

Το βίντεο επιβεβαιώνει όσα ευρήματα είχαμε εντοπίσει στο ρεπορτάζ από μαρτυρίες εφοριακών και πολιτών που βρέθηκαν στο σημείο την ώρα του συμβάντος, οι πλειοψηφία τους όμως ανώνυμες. Για δικούς του λόγους ουδείς από τους μάρτυρες δεν ήθελε να μιλήσει επωνύμως για όσα ανέφερε.

Τι ανέφεραν; Ότι ο δράστης μπήκε στο κτίριο όπως όλοι οι πολίτες, πέρασε όλα τα υπάρχοντα συστήματα ασφαλείας που έχουν τοποθετηθεί λόγω κορονοϊού και έφτασε στον β όροφο. Στην υπηρεσία εισοδήματος άνοιξε τις πόρτες των γκισέ που βρίσκονταν μέσα υπάλληλοι. Ρωτούσαμε στο ρεπορτάζ εάν οι πόρτες πρέπει να είναι ανοικτές για το κοινό και μας απάντησαν ότι «από αυτές τις πόρτες εισέρχονται και οι υπάλληλοι όταν θέλουν να μετακινηθούν από τον ένα χώρο στον άλλο, οπότε για λόγους ευκολίας δεν κλειδώνονται».

Γυναίκα υπάλληλος που βρέθηκε στο σημείο του συμβάντος μας είπε από την πρώτη στιγμή πως είναι δυνατόν να μην βρέθηκε ένας άνδρας από τόσους που υπήρχαν εκείνη την ώρα στην υπηρεσία, να σταματήσει η να εμποδίσει τον δράστη και χρειάστηκες η σωτήρια επέμβαση του προϊστάμενου που έφτασε στο σημείο από άλλο όροφο.

Οι μάρτυρες ανωνύμως μας έλεγαν  ότι είχαν προειδοποιήσει ουκ ολίγες φορές την υπηρεσία για μικρά και καθημερινά συμβάντα έντασης όπου οι φορολογούμενοι τους αντιμετώπιζαν ως αντιπάλους η όργανα της εκάστοτε κυβέρνησης με αφορμή πρόστιμα και ποινές που έχει καθιερώσει η φορολογική διοίκηση μετά το 2012. Επωνύμως το παραπάνω κατάγγειλαν και οι συνδικαλιστές λέγοντας ότι «πρέπει να παρθούν μέτρα ασφαλείας και στις εισόδους των υπηρεσιών».

Στο ρεπορτάζ μιλήσαμε με αρκετούς υπαλλήλους αλλά δεν λάβαμε απάντηση για το εάν έγινε χρήση της εξόδου κινδύνου που πρέπει να διαθέτει το κτίριο προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος της επαφής με τον δράστη. Από το βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας φαίνεται καθαρά ότι οι υπάλληλοι του β ορόφου προσπαθούν όλοι να διαφύγουν από την κεντρική είσοδο που οδηγεί στις κεντρικές σκάλες του κτιρίου και όχι από κάποια άλλη έξοδο κινδύνου. Ένα τέτοιο κτίριο που μισθώθηκε από το Κράτος  θεωρούμε οτι είναι αδιανόητο να μην διαθέτει εξόδους κινδύνου, αλλά το ερώτημα είναι που βρίσκονται αυτές οι έξοδοι, εάν λειτουργούν πραγματικά ως έξοδοι εκτάκτου ανάγκης, εάν υπάρχει προειδοποιητική σήμανση όχι μόνο για το προσωπικό αλλά και για τους συναλλασσόμενους.

Τα ερωτήματα που θα μπορούσαν να τεθούν από την δημοσιογραφική έρευνα με αφορμή τις εικόνες του βίντεο και την προσπάθεια των ανθρώπων να βγουν από το κτίριο είναι πολλά και σε ορισμένα η απάντηση τους ίσως να σημαίνει εκτός από ποινικές ευθύνες και την καταβολή αποζημιώσεων από την πλευρά του κράτους, καταρχήν στα θύματα της επίθεσης, και κατά δεύτερον στους υπαλλήλους και τους πολίτες που βρέθηκαν την συγκεκριμένη ώρα στο σημείο για τους οποίους έπρεπε να έχει προβλεφθεί η μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια εκκένωσης του κτιρίου.

Η επίθεση έγινε σ’ένα Κρατικό κτίριο όπου καθημερινά το επισκέπτονται δεκάδες πολίτες για τις συναλλαγές τους. Επίσης στο κτίριο αυτό εργάζονται δεκάδες άνθρωποι που στο παρελθόν έχουν καταγγείλει ότι δεν μπορούν να είναι τα θύματα όπου θα ξεσπούν πάνω τους για τους γνωστούς φορολογικούς λόγους οι θιγόμενοι. Μάλιστα  έχουν ζητήσει κατ΄επανάληψη από την κυβέρνηση μέτρα που να εμπεδώνουν το αίσθημα ασφάλειας τόσο των εργαζομένων όσο και των συναλλασσόμενων..  Άρα όταν για τον οποιοδήποτε λόγο γίνεται μια δολοφονική επίθεση (θα μπορούσε να είναι και για λόγους τρομοκρατίας) σένα κρατικό κτίριο, υπάρχει η ανάγκη, υπάρχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος ώστε η κοινή γνώμη να ενημερωθεί όχι μόνο από το κράτος, ούτε μόνο από την αστυνομία, αλλά και από τα ΜΜΕ με κάθε λεπτομέρεια για τα πραγματικά περιστατικά. Υπό αυτήν την οπτική γωνία λαμβάνοντας υπόψιν την πλευρά των εμπλεκομένων (υπαλλήλων) η προβολή μέρους του βίντεο μπορεί να συμβάλλει τα μέγιστα ώστε οι πολίτες να μην ισχυριστούν ότι κάποιοι εκ της θέσεως τους  ενώ έπρεπε δεν τους ενημέρωσαν ως όφειλαν.

Οι δημοσιογράφοι και τα ΜΜΕ πολλές φορές προκειμένου να υποστηρίξουν το ρεπορτάζ η την έρευνα τους δημοσιοποιούν στοιχεία έγγραφα η οπτικοακουστικό υλικό που έχει περιέλθει στα χέρια τους όχι με «νόμιμες» διαδικασίες. Η συζήτηση για  το  πώς «διαρρέει» κρατικό υλικό είναι κάτι που αφορά τις κρατικές και αστυνομικές αρχές που το είχαν στην κατοχή τους και είναι δικαίωμά τους να πραγματοποιήσουν τις έρευνές τους αλλά δεν αφορά τους δημοσιογράφους και δεν μπορεί να ποινικοποιεί  το έργο τους.

Προξενεί απορία η προσφυγή στην δικαιοσύνη του ΔΣ των Εφοριακών δυτικής Μακεδονίας εναντίον των ΜΜΕ που αναπαρήγαγαν το βίντεο, ενώ την ίδια στιγμή η κυβέρνηση και η πολιτεία που κώφευσε στις κατ’επανάληψη εκκλήσεις τους για την εφαρμογή μέτρων ασφάλειας στους χώρους εργασίας και ελέγχων των ΔΟΥ μένει στο απυρόβλητο.

Τέλος στο πλαίσιο της δήθεν προστασίας προσωπικών δεδομένων ακόμη και δράστες παράνομων και κακουργηματικών πράξεων στρέφονται εναντίον δημοσιογράφων που προβάλλουν εικόνες με τα ρεπορτάζ τους. Σέ δημοσιογράφο στην Λέσβο έχει ασκηθεί ποινική δίωξη (κλικ εδω) γιατί δημοσιοποίησε στο ρεπορτάζ του εικόνες βίντεο από τις βιαιοπραγίες και άσκηση βίας ομάδας πολιτών που ασκήθηκε εναντίον γυναίκας μέλους ΜΚΟ που περνούσε από δρόμο της Μυτιλήνης. Την μήνυση με την επίκληση προσωπικών δεδομένων άσκησαν αυτοί που επιτέθηκαν στην νεαρή εργαζόμενη.

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 19 Ιουλίου 2020 15:28
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο.