Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυριακή, 05 Ιουλίου 2020 21:30

Γρεβενά: Νεοδημοκρατικός εμφύλιος για το προσφυγικό. Το "δέλεαρ" του βουλευτή της ΝΔ στους πολίτες για την κλειστή δομή. "Δεν θα κυκλοφορούν ελεύθεροι.., η εκπαίδευση, η περίθαλψη και θρησκευτική λατρεία, θα γίνονται μέσα στην κλειστή δομή.

Γράφτηκε από τον

του Σπύρου Κουταβά

Ο Νεοδημοκρατικός εμφύλιος στα Γρεβενά με αφορμή την διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος αρχίζει να λαμβάνει ευρύτερες διαστάσεις. Ενώπιο της ανοικτής συνέλευσης των κατοίκων που

πραγματοποιήθηκε στην Σαμαρίνα υπήρξε έντονη διαφωνία ανάμεσα στον βουλευτή της ΝΔ Ανδρέα Πάτση και τον περιφερειάρχη Γιώργο Κασαπίδη σε ότι αφορά την φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών στα Γρεβενά. Ο κ. Πάτσης επανέλαβε οτι ο Περιφερειάρχης «γνωρίζει τα σχέδια της κυβέρνησης για την εγκατάσταση τους στην δυτική Μακεδονία και αντιδρά επιλεκτικά μόνο όταν πρόκειται για την Κοζάνη όπως έκανε στην περίπτωση της μεταφοράς προσφύγων στην Αιανή». Ο κ. Κασαπίδης εξηγούσε στους συγκεντρωμένους ότι η κυβέρνηση αποφασίζει που τοποθετούνται ο μετανάστες και η περιφέρεια δεν έχει καμία ενημέρωση σε αυτό, όταν τον διέκοψε πολίτης υπενθυμίζοντας του ότι άλλα είπε ο βουλευτής πριν από λίγο στην συγκέντρωση. Ο περιφερειάρχης δεν δίστασε να απαντήσει λέγοντας ότι «ο βουλευτής λέει ψέματα, ότι η περιφέρεια ενημερώνεται για τις τοποθετήσεις προσφύγων σε ξενοδοχεία της δυτικής Μακεδονίας».

Ο κ. Κασαπίδης επανέλαβε στους συγκεντρωμένους την άποψη του ότι «πρέπει να φύγουν όλοι οι πρόσφυγες μετανάστες από την περιφέρεια» και ότι έχει εκπονήσει ένα επιχειρησιακό σχέδιο «για την ανάπτυξη της περιοχής του πρωτογενούς τομέα και το τουρισμού».

Ο βουλευτής Ανδρέας Πάτσης που άνοιξε και τον κύκλο της εκδήλωσης υπεραμύνθηκε της πρότασης για δημιουργία κλειστής δομής στα Γρεβενά και τόνισε ότι «η πρόταση της κυβέρνησης που μεταφέρθηκε στον περιφερειάρχη και στην τοπική αυτοδιοίκηση περιλαμβάνει μόνο την υποχρέωση η ΤΑ να υποδείξει την τοποθεσία» και ότι κυβέρνηση  θα αναλάβει σε σύντομο χρόνο να κατασκευάσει «την κλειστή δομή χωρητικότητας 1500 ατόμων όπου θα μεταφερθούν όλοι όσοι μένουν στα Γρεβενά». Ο κ. Πάτσης ως ελκυστικό στοιχείο της πρότασης αυτής ανέφερε το γεγονός ότι «οι πρόσφυγες θα είναι μακριά από χωριά, από αστικούς ιστούς, από τους ανθρώπους, από τις πόλεις, τα ξενοδοχεία από την παράδοση του τόπου». Υποσχέθηκε ότι η με την δημιουργία της κλειστής δομής οι πρόσφυγες «δεν θα έχουν ελευθερία κινήσεων ενώ η περιοχή απαλλάσσεται από ένα τεράστιο πρόβλημα (προσφυγικό) το οποίο όσο περνά ο καιρός θα διογκώνεται και θα λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις». Ως επιπλέον θετικά στοιχεία της δημιουργίας  κλειστής δομής ανέφερε ότι «ως αλλόθρησκοι που είναι οι χώροι θρησκευτικής λατρείας τους θα είναι στις κλειστές δομές, τα σχολεία και η εκπαίδευση γενικότερα θα γίνεται μέσα στις κλειστές δομές, τα ιατρεία και η περίθαλψη θα είναι επίσης στις κλειστές δομές, άρα υπάρχει πρόταση αγαπητοί πατριώτες υπάρχει η πραγματικότητα που πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα πράγματα».

Τέλος υπενθύμισε στους παρευρισκόμενους ότι από την πρώτη ημέρα που εξελέγη βουλευτής «η πρόταση και ο αγώνας που έκανα ήταν να φύγουν οι μετανάστες, να φύγουν από τα βουνά, τον από ορεινό όγκο ,να φύγουν από κατοικημένες περιοχές» και προειδοποίησε κλείνοντας την ομιλία του λέγοντας «εσείς θα αποφασίσετε, δεν είστε θύματα, είστε συνεργοί….»

Ο δήμαρχος Γρεβενών Γιώργος Δασταμάνης τάχθηκε για μια ακόμη φορά ενάντια στην δημιουργία της κλειστής δομής και υποστήριξε την άποψη που επανέλαβε και στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής για αναλογική κατανομή στις Περιφερειακές ενότητες της δυτικής Μακεδονίας. Ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Γιατσος τάχθηκε ενάντια στην φιλοξενία των προσφύγων στα Γρεβενά υποστήριξε την άποψη του περιφερειάρχη Γιώργου Κασαπίδη για απομάκρυνση τους, αλλά διαφώνησε με τον βουλευτή στο γεγονός ότι οι πρόσφυγες εγκαθίστανται στα Γρεβενά εν γνώσει της περιφέρειας και του περιφερειάρχη.

Να σημειώσουμε ότι η ανοικτή συνέλευση οργανώθηκε με πρωτοβουλία ομάδας πολιτών και επιτροπής που έχει συσταθεί στην Σαμαρίνα, έχει την υποστήριξη του τοπικού βουλευτή της ΝΔ οποίος επισκέφθηκε το χωριό πριν από λίγες ημέρες. Επίσης ο τοπικός βουλευτής Ανδρέας Πατσης λίγο μετά την τοποθέτηση του δημάρχου και του αντιπεριφερειάρχη αποχώρησε από την εκδήλωση όταν μάλιστα έγινε γνωστό από τον τελευταίο, ότι καταφθάνει στο χώρο  ο περιφερειάρχης δυτικής Μακεδονίας.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι τις τελευταίες 10 ημέρες που υπάρχει μια ξαφνική κινητικότητα  στο χωριό για το προσφυγικό, εμφανίστηκαν στην αρχή φωτογραφίες προσφύγων σε συγκεκριμένα τοπικά σαϊτ των Γρεβενών και στο fb, ότι τάχα δεν σέβονται τις ιστορικές προτομές του χωριού ενώ στην συνέχεια φωτογραφίες από υποτιθέμενους βανδαλισμούς σε εικονοστάσι της Σαμαρίνας. Δεν ξέρουμε εάν έγινε μήνυση από την τοπική κοινότητα κατά παντός υπευθύνου για το γεγονός και εάν καλέστηκε η Ασφάλεια Γρεβενών να λάβει αποτυπώματα από το σημείο, θα’χει ενδιαφέρον. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι στην Σαμαρίνα μένουν πρόσφυγες τα τελευταία δύο χρόνια χωρίς να έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα στα εικονοστάσια του χωριού και φυσικά δεν έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα  στα εικονοστάσια και τους τόπους λατρείας όλου του ορεινού όγκου όπου μένουν πρόσφυγες από το 2017.

Η αστυνομία πάντως αξίζει να κάνει την δική της έρευνα για το εάν πρόκειται για στημένη προβοκάτσια συγκεκριμένων κύκλων της περιοχής η εάν όντως οι πρόσφυγες μετανάστες προξενούν τους βανδαλισμούς.

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 05 Ιουλίου 2020 23:47
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο.