Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 24 Ιουνίου 2020 09:38

Απολιγνιτοποίηση: "ο πολικός οικονομικός χειμώνας της δυτικής Μακεδονίας και η περιβαλλοντική άνοιξη της χώρας"

Γράφτηκε από τον
Η Εικονα είναι απο την παρουσίαση της μελέτης που έγινε απο ομάδα μηχανικών του ΤΕΕ στο Περιφερειακό συμβούλιο στις 23/12/2019 Η Εικονα είναι απο την παρουσίαση της μελέτης που έγινε απο ομάδα μηχανικών του ΤΕΕ στο Περιφερειακό συμβούλιο στις 23/12/2019

του Σπύρου Κουταβά

Στον παραπάνω πίνακα αποτυπώνεται ο πολικός χειμώνας που θα ζήσει η περιοχή της δυτικής Μακεδονίας και ειδικότερα η λιγνιτική λεκάνη της Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Αμυνταίου και Φλώρινας.

 Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας το 2028 που θα σταματήσει οριστικά η λιγνιτική εξόρυξη – δεν γνωρίζουμε πως θα συνεχίσει να λειτουργεί η 5η μονάδα, θα χάσει 1.2 δισ. €  από το ΑΕΠ, δηλαδή κατά -26% του ΑΕΠ, θα έχει απώλεια 22.800 θέσεων εργασίας, δηλαδή -24% και ως περιφέρεια θα έχει 9 δισ. € συνολική απώλεια εισοδήματος από το 2013-2028.

Βέβαια ο πολικός οικονομικός χειμώνας της δυτικής Μακεδονίας και των κατοίκων της μεταφράζεται σε περιβαλλοντική άνοιξη για την Ελλάδα, αφού το Περιβάλλον θα “κερδίσει” ετησίως 21 εκατ. tn CO2, δηλαδή όσες είναι οι εκπομπές Co2 όλων των IX αυτοκινήτων της Ελλάδας(*) με όφελος για την Εθνική Οικονομία 500 εκατ. € ετησίως.

Σύμφωνα με τις έως τώρα δηλώσεις των κυβερνητικών αξιωματούχων, από το ΤΜΔ για την περίοδο 2021-2027 υπάρχουν 1,762 δις €, προσοχή όμως, τα χρήματα αυτά είναι για τις περιοχές Δυτική Μακεδονία, Μεγαλόπολη Αρκαδίας και τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη. Τα νησιά του Αιγαίου και η Κρήτη δεν έχουν λιγνίτη αλλά έχουν  ντηζελογεννήτριες για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και εκπέμπουν co2. Το ΤΔΜ θα χρηματοδοτήσει αυτήν την αλλαγή του μοντέλου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Άρα πόσα χρήματα αντιστοιχούν για την Κοζάνη Πτολεμαΐδα Αμύνταιο και Φλώρινα; Αν και ρωτήσαμε ανεπισήμως απαντήσεις δεν έχουμε λάβει, καθότι ακόμη δεν έχει καθοριστεί κάποιος ξεχωριστός κουμπαράς για την περιοχή. Η ΕΕ δεν βλέπει τι περιοχές ως ξεχωριστά κομμάτια αλλά μέχρι στιγμής και η κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει ακόμη πχ πόσο θα κοστίσει ο μετασχηματισμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Κρήτη και τα νησιά.

Εκτιμήσεις ειδικών που παρακολουθούν το σχέδιο μετάβασης εκτιμούν ότι το ποσό της δυτικής Μακεδονίας δεν θα ξεπεράσει το 1 δις.

Τέλος ας μην ξεχνάμε ότι η διαχείριση των χρημάτων και η επένδυση τους θα γίνεται με διαδικασίες ΕΣΠΑ και μάλιστα θα έχουν την ξεχωριστή προσοχή και τον έλεγχο των Ευρωπαϊκών μηχανισμών, γιατί ταυτόχρονα με την Ελλάδα απολιγνιτοπιούνται άλλες 40 περιφέρειες στην Ευρώπη. Οι χώρες που στηρίζουν διακαώς την πράσινη ατζέντα και πρωτοστάτησαν στον πρόωρο θάνατο του λιγνίτη δεν θέλουν τα χρήματα να πάνε σε κάποιο "τρύπιο" βαρέλι. Η παραπάνω επισήμανση δεν ευνοεί την Ελλάδα που είχε πάντα δυσκολίες στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων και μάλιστα στην περιοχή μας που κατά ένα περίεργο τρόπο είναι ουραγός σε σχέση με άλλες περιφέρειες της Ελλάδας.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 24 Ιουνίου 2020 09:58
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο.