Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυριακή, 05 Απριλίου 2020 14:33

Καστοριά: Ημέρες καραντίνας στη Μεσοποταμία - Η αγωνία των κτηνοτρόφων της περιοχής

Γράφτηκε από τον

του Σπύρου Κουταβά

Το βυτιοφόρο της γαλακτοκομικής εταιρίας συνοδεία περιπολικού της αστυνομίας, παρακάμπτει το χωριό και μέσα από αγροτικούς δρόμους οδηγείται στο κτηνοτροφικό πάρκο Μεσοποταμίας.

Εδώ έχουν τις  μονάδες τους 14 κτηνοτρόφοι που αριθμούν περί τα 5500 αιγοπρόβατα και βοοειδή. Εάν συνυπολογίσει κάνεις και τις υπόλοιπες 13 μονάδες που βρίσκονται εγκατεστημένες στα  5 χωριά που βρίσκονται σε καραντίνα πέριξ της Μεσοποταμίας, μιλάμε για ένα αριθμό περίπου 10.000 ζώων εντός της περιμέτρου της καραντίνας , που οι κτηνοτρόφοι δίδουν πραγματικό αγώνα για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν.

Το βυτίο κατευθύνεται στην μονάδα του Κυριάκου Κοτανίδη που εκτρέφει 800 αιγοπρόβατα προκειμένου να παραλάβει το γάλα. Ο οδηγός του οχήματος και ο εκτροφέας μ’έναν εργαζόμενο της φάρμας είναι ντυμένοι με στολές προστασίας και φέρουν όλον τον εξοπλισμό που έχει οριστεί από την πολιτική Προστασία Καστοριάς.  Φορούν μάσκες, γυαλιά και γάντια, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία παραλαβής του γάλακτος. Κάθε μέρα η συνεργαζόμενη εταιρία παραλαμβάνει από την φάρμα του περί 800 κιλά γάλα, αντίστοιχες ποσότητες η και λίγο παραπάνω έχουν οι κτηνοτρόφοι που εκτρέφουν βοοειδή.

Ο 40χρονος κτηνοτρόφος μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ εξήγησε ότι η καραντίνα τους βρήκε κατά κάποιο τρόπο προετοιμασμένους, με τις περισσότερες λεπτομέρειες, όπως οι προμήθειες σε ζωοτροφές, η παραλαβή του γάλακτος, η φαρμακευτική φροντίδα των ζώων, να έχουν ρυθμιστεί, «αφού γνωρίζαμε ότι ήταν θέμα χρόνο να μπούμε σε καραντίνα».

Ο Βασίλης Ματσκαλίδης με 300 αιγοπρόβατα στην μονάδα του δεν έχει εργαζόμενο και προσπαθεί να τα καταφέρει μόνο του.  Όπως λέει, χρειάστηκε δύο φορές να παραβιάσει το ωράριο των περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας που έχει επιβληθεί στην Καστοριά και να εξηγήσει στους αστυνομικούς που του έκαναν έλεγχο ότι περίμενε μέχρι αργά το βράδυ για να ολοκληρωθούν κάποιες από τις τελευταίες γέννες του κοπαδιού του. «Τους εξηγούσα ότι όπως η ζωή συνεχίζεται στους ανθρώπους ανεξάρτητα με το τι συμβαίνει γύρω, το ίδιο συμβαίνει και στα ζώα, δεν καταλαβαίνουν από καραντίνες ούτε από περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας» .

Η αγωνία των κτηνοτρόφων δεν εστιάζεται τόσο στις δυσκολίες που προκύπτουν από την καραντίνα, όσο από το τι θα κάνουν το εμπόρευμα τους που λόγω Πάσχα ήταν προετοιμασμένοι να το διαθέσουν στην αγορά. Ο Κυριάκος Κοτανίδης έχει 300 μικρά κατσίκια και πρόβατα, αυτές τις ημέρες ήλπιζε ότι θα τα διαθέσει στο εμπόριο αλλά όπως τον ενημερώνουν δεν υπάρχει κανένα αγοραστικό ενδιαφέρον. «Εάν τα ζώα δεν πουληθούν θα είναι ένα δυσβάστακτο κόστος σε ζωοτροφή για τον κτηνοτρόφο και οι ασφυκτικοί οικογενειακοί προϋπολογισμοί δεν μας το επιτρέπουν  κάτι τέτοιο» σημειώνει.

Την ίδια αγωνία έχει και ο κτηνοτρόφος Βασίλης Ματσκαλίδης που βλέπει ότι ένα σταθερό έσοδο που είχε πάντα την περίοδο του Πάσχα θα χαθεί και ζητά από την Περιφέρεια «να κινηθεί και να βοηθήσει τους κτηνοτρόφους προς αυτή την κατεύθυνση». Συμπληρώνει μάλιστα  ότι εάν ισχύουν αυτά που ακούγονται για αγορά 2 € /κιλό «δεν πρόκειται να τα δώσω και τα 100 ζώα που είναι για πούλημα θα τα διαθέσω δωρεάν στους κατοίκους της Μεσοποταμίας». Για το ίδιο πρόβλημα ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Αιγοπροβατοκτηνοτροφίας Καστοριάς Δημήτρης Μόσχος, δήλωσε ότι πριν από τρεις ημέρες ακυρώθηκε παραγγελία 3.000 αρνιών που ήταν έτοιμη για το σφαγείο και ότι η εικόνα που υπάρχει στην ΠΕ Καστοριάς για τον κλάδο μας είναι προβληματική. «Στην Καστοριά υπάρχουν 20.000 αιγοπρόβατα που είναι έτοιμα  να διατεθούν λόγω Πάσχα και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει δεν υπάρχει ούτε μια παραγγελία».

Στην περίπτωση της καραντίνας της Μεσοποταμίας  το σύνολο της αυτοδιοίκησης Καστοριάς εξαιτίας της προηγούμενης εμπειρίας από την  Δαμασκηνιά και Δραγασιά Κοζάνης, φάνηκαν να είναι  περισσότερο προετοιμασμένοι ως προς την διευθέτηση προβλημάτων που σχετίζονται με την συνέχιση της οικονομικής δραστηριότητας του Οικισμού.

Η αντιδήμαρχος Καστοριάς Όλγα Θεοχάρη που έχει αναλάβει το κρίσιμο κομμάτι της διαχείρισης των προβλημάτων της καθημερινότητας, αναφέρει  ότι ο δήμος «προχώρησε έγκαιρα στην καταγραφή των κτηνοτρόφων και των εργαζομένων που χρειάζεται να φροντίζουν τα ζώα τους»,  έτσι όταν ανακοινώθηκαν  τα μέτρα, «εκδόθηκαν απευθείας προβλεπόμενες άδειες» για να πηγαίνουν στις φάρμες  για να φροντίσουν τα ζώα τους.  Οι άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή συμβάλλουν ώστε οι αγρότες στην περιοχή της καραντίνας να παραμείνουν στο σπίτι.  Οι αγρότες βρίσκονται στην αρχή της καλλιεργητικής περιόδου του φασολιού και του καπνού και η κ. Θεοχάρη εξηγεί ότι ο δήμος προετοιμάζεται  ώστε «μόλις καλυτερέψει ο καιρός, με τις προϋποθέσεις που έχουν οριστεί να καλύψουμε τις ανάγκες των αγροτών μας να πάνε στα χωράφια τους».

Η καραντίνα στην ΔΕ Μεσοποταμίας και η απαγόρευση της κυκλοφορίας από το βράδυ τις 8 έως την άλλη μέρα το πρωί σε όλη την Καστοριά δημιουργεί προβλήματα σε ορισμένες κατηγορίες επαγγελματιών που συμβάλλουν στην τροφοδοσία της τοπικής αγοράς όπως οι αρτοποιοί που πρέπει να πηγαίνουν στα παρασκευαστήρια τους τα ξημερώματα. «Το θέμα έχει λυθεί με προσωρινά μέτρα που έχουμε λάβει ως δημοτική αρχή σε συνεργασία με την αστυνομία, άλλα περιμένουμε την επίσημη απάντηση της πολιτείας», σημείωσε η κ. Θεοχάρη.  Συμπλήρωσε τέλος ότι «με τον ίδιο τρόπο δόθηκαν λύσεις ως προς την συνέχιση της λειτουργίας τοπικών επιχειρήσεων εντός της καραντίνας» που τροφοδοτούν με είδη πρώτης ανάγκης τους κατοίκους της Μεσοποταμίας η του συσκευαστηρίου Φασολιού που απασχολεί περί τους 18 εργαζομένους

Η Μεσοποταμία έχει 3000 ανθρώπους και με τα πέντε χωριά Αγ. Κυριακή, Οινόη, Πτεριά. Καλοχώρι και Κολοκυνθού που έχουν τεθεί και αυτά σε καραντίνα, φτάνουν περί τους 5000. «Το γεγονός ότι στην συγκεκριμένη κωμόπολη και εντός των ορίων της καραντίνας υπάρχουν καταστήματα τροφίμων έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ομαλή μέχρι σήμερα τροφοδοσία με την μέθοδο παράδοσης στο σπίτι των αποκλεισμένων πολιτών» επισημαίνει ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Δημήτρης Σαββόπουλος.

Ο πρόεδρος της Τοπικής κοινότητας Δ. Παρασκευόπουλος τονίζει την ανάγκη «να επαναλειτουργήσει το ΚΥ Μεσοποταμίας» για να εξυπηρετεί τις άμεσες ιατροφαρμακευτικές ανάγκες- εκτός κορονοϊού - των 5.000 κατοίκων. Αναφέρει ότι λίγες ημέρες πριν από την επιβολή της καραντίνας «με εντολή της 3ης ΥΠΕ το Ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του Κέντρου μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Καστοριάς για να καλυφθούν οι έκτακτες ανάγκες λειτουργίας του νοσοκομείου». 

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 05 Απριλίου 2020 14:39
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο.