Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σάββατο, 04 Ιανουαρίου 2020 21:45

Οι φτωχοί και οι πλούσιοι

Γράφτηκε από την

της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

    Η κοινωνία βασίζεται σε μία δομή  αλληλεπιδράσεων και σχέσεων των ανθρώπων με έναν λιγότερο ή περισσότερο επαναλαμβανόμενο και σταθερό τρόπο.

Αυτή η δομή αποτυπώνεται στα δίκτυα των κοινωνικών θέσεων και στην κατανομή των ανθρώπων σε αυτά. Εξασφαλίζει μια ιδιότητα οργάνωσης και σταθερής εστίασης στις ομαδικές μας εμπειρίες. Ενίοτε μας επιτρέπει να επιτυγχάνουμε τους κοινωνικούς μας στόχους. Χάρη σ αυτήν, είμαστε σε θέση να συνδέσουμε εμπειρίες και να τις ονομάσουμε συνολικά "οικογένεια" , "εκκλησία" , "γειτονιά" ή "Generals Motors". Κάθε παρέα, οικογένεια, συγκρότημα της ροκ, στράτευμα, επιχείρηση, θρησκευτική ομάδα ή έθνος αποτελεί και από μία ξεχωριστή δομή.  Τα κοινωνικά γεγονότα τα βιώνουμε ως εξωγενείς ανεξάρτητες πραγματικότητες, που αποτελούν μέρος του αντικειμενικού μας περιβάλλοντος. Συνεπώς, οι κοινωνικές δομές θέτουν όρια στην συμπεριφορά μας και ωθούν τις πράξεις μας προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις. ("Koινωνιολογία οι βασικές έννοιες",Michael Hughes-Carolyn J.Kroehler. Επιστημονική επιμέλεια Θεόδωρος Ιωσηφίδης, Εκδόσεις Κριτική).

    Από τα πρώτα πράγματα που διακρίνεις ,σαν παιδί, όταν μπαίνεις σε χώρους διασκέδασης είναι το πόσο πολύ η λίγο ΄΄γλεντάνε την ζωή τους΄΄ μερικοί άνθρωποι. Το πόσο, πότε και πώς εξωτερικεύουν την στιγμή ευτυχίας και χαλάρωσης τους. Δεν είναι μόνο θέμα αισθητικής ,επιλογής τρόπου ψυχαγωγίας ή εκδήλωσης ικανοποίησης και ευτυχίας. Εσωστρεφείς ή εξωστρεφείς; Χαμηλόφωνα ή φωναχτά εκδηλώνουν την χαρά τους. Εσύ, από μακριά, τους παρατηρείς και αναρωτιέσαι για την ειλικρίνεια των αντιδράσεων τους. Λίγο αμφισβητείς και πάλι σε συναρπάζει το θέαμα. Άραγε ποιός τους έχει διδάξει να ευτυχήσουν; Με ποιά αποθέματα χαράς ξεκίνησαν τον δρόμο τους στην κοινωνία; Πόσο φτωχοί η πλούσιοι σε συναισθήματα είναι αυτοί που βλέπεις μπροστά ΣΟΥ; Τι τους λείπει για να είναι πετυχημένοι και ευτυχισμένοι; Τα σάβανα δεν έχουν τσέπες!

    Οι πλούσιοι και οι φτωχοί ζουν δίπλα μας. Μία αόρατη γραμμή χρήματος τους χωρίζει σε ομάδες. Ξεχωρίζουν και χωρίς να ξέρεις την φορολογική τους δήλωση ξέρεις ότι υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν στην κοινωνία μας. Ο σύγχρονος άνθρωπος ζει στην απολυτοποίηση των υλικών αγαθών και στα οφέλη του τεχνικού μας πολιτισμού. Είναι πλούσιος, σε γνώσεις, σε ότι αφορά στην αναζήτηση της υλικής ΄΄ προίκας ΄΄. και φτωχός ,σε συναισθήματα. Δεν χαμογελάει και μοστράρει παντού μία μάσκα ικανοποίησης που δεν σε ξεγελάει. Στις ενέργειές του δίνει ολοένα και μεγαλύτερο ρυθμό όμως η μόνη του τροφή είναι το άγχος. Αποπνέει αγωνία από το πρωί έως το βράδυ . Ιεραρχεί διαφορετικά τα πράγματα χάνοντας  τη δυνατότητα επικοινωνίας του με τον πλησίον. Ψυχή τε και σώματι δοσμένος στο κυνήγι του φαίνεσθε και των αριθμών ξεπερνά την γραμμή της ευτυχίας. Ξεχνάει η μάλλον δεν ξέρει πλέον πως να χαρεί την ζωή του. Αντί για κερδισμένος θα καταντήσει ολότελα χαμένος. Ενώ ξεκινάει με όνειρο και σκοπό της ζωής του την καταξίωση και δημόσια αναγνώριση του ως πετυχημένος πλούσιος θα καταντήσει αξιοθρήνητα  φτωχός!

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 04 Ιανουαρίου 2020 21:50
ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

       Γεννήθηκε σε μία πόλη της Ρουμανίας από Έλληνες γονείς. Για πολλά χρόνια στερήθηκε την ελληνική υπηκοότητα επειδή ανήκε στους πολιτικούς πρόσφυγες (sans patrie). Στην Ελλάδα έφτασε το 1980. Από μικρή ονειρευόταν και μοχθούσε να γνωρίσει την Ελλάδα. Σπούδασε την Ιατρική και  απέκτησε μία πλούσια μόρφωση  (λογοτεχνία, τέχνη, ιστορία των λαών ). Για πολλά χρόνια ασχολήθηκε με την μουσική (ερμηνεία, κιθάρα και μαντολίνο) και την φωτογραφική τέχνη. Ταξιδεύει συνέχεια  αναζητώντας καινούργιες εμπειρίες και γνώσεις.  

Εργάζεται ως πλαστικός χειρούργος.  Πιστεύει στις ηθικές αρχές και την αξιοπρέπεια ενός ιατρού. Θεωρεί ότι η ιατρική είναι λειτούργημα και όχι επάγγελμα. Ως εκ τούτου προσφέρει τις υπηρεσίες μου, εδώ και 27 χρόνια., στο ΕΣΥ σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αττικής (ΚΑΤ).

   Οι πρώτες δοκιμές στο γραπτό λόγο ήτανε χρονογραφήματα (σε μορφή αλληλογραφίας) και ελάχιστα ποιήματα. Τα πρώτα βήματα ήταν αρχικά στα ρουμάνικα και μετά στα ελληνικά.. Από το 1984 έως σήμερα δημοσίευσε (αφιλοκερδώς) πάνω από 700 άρθρα σε πολλές εφημερίδες όπως: Κυριακάτικη Απογευματινή, Καθημερινή, Αθηναϊκή, Ακρόπολις, Ελευθεροτυπία. Από το 1999 γράφει μόνιμα στην Αυγή.  Επίσης με την εφημερίδα Έβρου Πολίτης της Θράκης(2006) , την εφημερίδα Χαλανδρίου Φλυαρία.(2004) και το vetonews.gr από το 2010.