Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2019 11:54

Τέσσερις μήνες και τα έκαναν ''μαντάρα''

Γράφτηκε από τον

του Σπύρου Κουταβά

Η τριμερής συνεργασία στο δήμο Κοζάνης έχει μια πανελλαδική  πρωτοτυπία για τα αυτοδιοικητικά και πολιτικά πράγματα της χώρας. Είναι η μονή και η πρώτη συνεργασία τριών ξεχωριστών αυτοδιοικητικών παρατάξεων που

κατέβηκαν με ξεχωριστά προγράμματα στις εκλογές, διεκδίκησαν την πρωτιά και μια παρουσία στο δημοτικό συμβούλιο, πάντα με γνώμονα το πρόγραμμα τους και μετά τις εκλογές συνεργάστηκαν μεταξύ τους χωρίς να ανακοινώσουν ακόμη και στις ίδιες τις ομάδες τους, σε ποια πλαίσια γίνεται αυτή η τριμερής συνεργασία. Ομως μοίρασαν με δικαιοσύνη τις αμειβόμενες θέσεις ευθύνης πού απορρέουν από την συνεργασία.

Επειδή λοιπόν δεν υπάρχει ανοικτό και δημόσιο προγραμματικό πλαίσιο που πρέπει να ακολουθείται από αυτούς που έχουν αναλάβει να διαχειριστούν από θέσεις ευθύνης την καθημερινότητα του δήμου, δημιουργούνται πλείστα προβλήματα με αλληλοκαλύψεις για το ποιος κάνει κουμάντο η ακόμη το πιο σοβαρό, ποιες θέσεις θα υλοποιηθούν στην διαχείριση της καθημερινότητας.

 Παράδειγμα χαρακτηριστικό είναι η περίπτωση του Γιάννη Τσιομπάνου που ως επικεφαλής του ΟΑΠΝ πήρε πρωτοβουλίες για το θέμα της Αποκριάς, που είναι ζήτημα της αποκλειστικής του αρμοδιότητας με αποτέλεσμα να αποδοκιμασθεί δημόσια από την αντιδήμαρχο Πολιτισμού Ελπίδα Κοϊμτζιδου. Ο Τσιομπάνος για όσους τον γνωρίζουν, δεν υπήρχε περίπτωση να εκχωρήσει σπιθαμή από τις θεσμοθετημένες αρμοδιότητες της θέσης του, ήταν αποφασισμένους να εργαστεί σκληρά γι’ αυτό χωρίς να ανεχτεί  ‘’μύγα στο σπαθί του’’. Παραιτήθηκε μετά την δημόσια αποδοκιμασία του από την Κοϊμτζίδου, αλλά και μετά την αδιάφορη στάση που κράτησε ως προς το θέμα ο επικεφαλής του συνδυασμού του Κυριάκος Μιχαηλίδης. Για όσους παρακολουθούν τα τεκμενόμενα στο δήμο θα θυμούνται ότι ο Κυριάκος Μιχαηλίδης μπήκε μπροστά να υπερασπιστεί την άλλη επιλογή του συνδυασμού του που έχει αναλάβει επικεφαλής της βιβλιοθήκης από τις σκληρή κριτική που έγινε στο πρόσωπο του από δημότες της πόλης. Ο Μιχαηλίδης δεν έπραξε κάτι αντίστοιχο στην περίπτωση του Τσιομπάνου και αυτό μάλλον ο τελευταίος πιθανώς να το θεώρησε και ως άδειασμα με αποτέλεσμα να παραιτηθεί ακόμη και από σύμβουλος.

Η «τριμερής συνεργασία άνευ προγράμματος» στο δήμο Κοζάνης είχε και άλλες ατυχείς καταστάσεις στην σύντομη θητείας της. Στα τόσα χρόνια λειτουργίας του ΔΗΠΕΘΕ εμφανίζεται για πρώτη φορά ο δήμος  σαν να διώχνει τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Θεάτρου, στην συγκεκριμένη περίπτωση τον  Λευτέρη Γιοβανίδη.  Ο τελευταίος ζήτησε να δοθεί παράταση στην θητεία έως τον Απρίλιο όπου θα έχει οριστικοποιηθεί με διαγωνιστική διαδικασία η επιλογή του νέου Καλλιτεχνικού διευθυντή και που τελειώνει και η θεατρική σεζόν.  Η «τριμερής άνευ προγράμματος συνεργασία» όχι μόνο αρνήθηκε να δώσει την παράταση που ζητούσε ο καθ'όλα ευγενής και άξιος όπως έδειξε η δουλειά του Λ. Γιοβανίδης, αλλά φρόντισαν πρωτύτερα να  βάλουν επιθεωρητή οικονομικών που θα ελέγξει τα πεπραγμένα του.  Ποιόν λέτε ότι όρισαν; όχι φυσικά κάποιο ορκωτό λογιστή που συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις αλλά τον προηγούμενο καλλιτεχνικό διευθυντή Γιάννη Καραχισαρίδη για τον οποίο ειρήσθω εν παρόδω ο προηγούμενος δήμαρχος Λ. Ιωαννίδης προσπάθησε να κρατήσει στην δική του θητεία αλλά τελικά δεν συμφώνησαν.  Η μια απρέπεια πίσω από την άλλη από  την τριμερή συνεργασία αλλά αυτό φαίνεται δεν τους πτοεί. Μάλλον γιατί εξουσία είναι ταυτόχρονα  ισχυρό ελιξίριο που σε κάνει να θέτεις σε υποδεέστερη μοίρα, άλλες ευαίσθητες πλευρές της προσωπικότητας σου. Για παράδειγμα ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ εκφράζοντας την τριμερή συνεργασία, ισχυρίστηκε ψευδώς φυσικά, ότι φταίει η προηγούμενη δημοτική αρχή για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τον Γιοβανίδη και όχι ο ίδιος με τις επιλογές του.

Η «τριμερής άνευ προγράμματος συνεργασία» στο δήμο Κοζάνης πρέπει να τοποθετηθεί δημόσια πχ για το θέμα του ΣΒΑΚ και όσα πρέπει να γίνουν το επόμενο διάστημα και όχι να περιμένουν τους πολίτες να βγάλουν το φίδι από την τρύπα. Η υλοποίηση του είναι η μεγάλη πρόκληση της πόλης για την οποία όπως όλα δείχνουν υπάρχει διαφωνία ανάμεσα στους συνεργαζόμενους εταίρους. Θα ακούσουμε τι λέει η δημοτική αρχή για το θέμα η θα ακούμε ξεχωριστά τις παρατάξεις ωσάν να κάνουν αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση;

Δεν περνά απαρατήρητο ότι η ‘’τριμερής άνευ προγράμματος’’ υπέστη στρατηγική ήττα ως μέτωπο μαζί με τις άλλες δυνάμεις της ''δεξιάς του κυρίου'' στις εκλογές για την ανάδειξη του προεδρείου στην ΠΕΔ δυτικής Μακεδονίας. Ο Μαλούτας μπορεί να εξασφάλισε την εκλογή του στην κεντρική διοίκηση της ΚΕΔΕ αλλά οι άλλοι έμειναν παραπονούμενοι.

Ο Κυριακίδης και ορισμένοι άλλοι σύμβουλοι που έχουν βάλει πλάτη στην ανόρθωση της Ενότητας και έχουν το βλέμμα τους στο μέλλον, δεν τρέφουν ουδεμία συμπάθεια στον Σημανδράκο  και την ομάδα του που βλέπουν ότι με την ανοχή Μαλούτα βάζει ''το πόδι του'' εντός της παράταξης.

Τέλος θα επαναλάβουμε μια πρόταση που διατυπώσαμε πριν από τρεις μήνες για τις συνεργαζόμενες παρατάξεις στο δήμο Κοζάνης. Είναι καλό για το μέλλον της πόλης για την υγιή λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου να υπάρξει ένας προγραμματικός λόγος της συνεργαζόμενης δημοτικής αρχής. Αλλιώς στο μέλλον θα ζήσουμε σκηνές χειρότερες από αυτές που βλέπουμε να εξελίσσονται μόλις τρεις μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2019 14:26
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο. 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Το τηλεφώνημα Αγαπάτε αλλήλους »