Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σάββατο, 05 Οκτωβρίου 2019 10:23

Κοζάνη: Σε φορτισμένο κλίμα η πρώτη δημόσια συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο δυτικής Μακεδονίας για το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων το 2028

Γράφτηκε από τον

του Σπύρου Κουταβα

Η επόμενη ημέρα στην λιγνιτική λεκάνη της δυτικής Μακεδονίας μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την παύση της λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ στην παραγωγή ηλεκτρικής Ενέργειας,

ήταν το κεντρικό θέμα συζήτησης στην έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας.

Τους κεντρικούς στόχους που πρέπει να έχει η περιοχή την επόμενη ημέρα της απολιγνιτοποίησης, έθεσε ο περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης λέγοντας ότι «επιθυμούμε  η μεταβολή από την Οικονομία που εξαρτάται από τον  λιγνίτη πρέπει να γίνει με ομαλότητα χωρίς να διαταραχθούν οι θέσεις εργασίας και η οικονομία της περιοχής». Ο κ. Κασαπίδης ανέφερε οτι «θα ζητήσουμε από την κυβέρνηση και την ΔΕΗ να υπάρξουν ισοδύναμα μέτρα και επιλογές που θα αντικαθιστούν την απώλεια της εγκατεστημένης λιγνιτικής ισχύος από τα 4500MW που ήταν το 2016, στο μηδέν που θα είναι το 2028. Θα ζητήσουμε να υπάρξουν ισοδύναμα μέτρα κα επιλογές που θα εξασφαλίζουν τις μόνιμες και σταθερές θέσεις εργασία που είχαμε μέχρι σήμερα και ήταν 4000 εργαζόμενοι». Πρόσθεσε ότι «ο παραγόμενος πλούτος της ΔΕΗ σε ετήσια βάση ήταν 350 εκ €, που μαζί με την περιφερειακή οικονομία άγγιζε τα 1 δις € θα πρέπει, να αντικατασταθεί  με γενναίες επιλογές  στα νέα σχέδια που η ετοιμάζει κυβέρνηση για την περιοχή». Ο κ. Κασαπίδης υπενθύμισε στο περιφερειακό συμβούλιο αλλά καις στους δεκάδες πολίτες που παρακολουθούσαν την συνεδρίαση στην κατάμεστη αίθουσα της Κοζάνης ότι ο ίδιος έθεσε το θέμα της μεταλιγνιτικής περιόδου και την στήριξη της περιοχής μ’ένα μεγάλο επενδυτικό σχέδιο, κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και μάλιστα ενώπιον τότε του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σημερινού πρωθυπουργού «ο οποίος από τότε ανταποκρίθηκε θετικά στο σχέδιο μας».

Διευκρίνισε ότι «δεν αποφασίζουμε εμείς τις εξελίξεις σε ότι αφορά την σύνταξη του  Εθνικού σχεδίου ενέργειας και το κλίμα ΕΣΕΚ  αλλά με την παρουσία μας θα συμβάλλουμε στην εξασφάλιση των θέσεων εργασίας και του εισοδήματος των πολιτών. Δεν συμβιβαζόμαστε με την απώλεια θέσεων εργασίας δεν το αντέχει η περιοχή μας και θα δημιουργηθεί κοινωνική κατάρρευση» κατέληξε ο Γ. Κασαπίδης. 

Ανέφερε ακόμη ότι η περιφέρεια θα συνεχίσει τις πρωτοβουλίες της και την δράση της σε θέματα καθαρής ενέργειας όπως την ανάπτυξη και εφαρμογή της τεχνολογίας του Υδρογόνου ως καθαρής ενέργειας, την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης, και της εφαρμογής νέων τεχνολογιών στον πρωτογενή τομέα της παραγωγής.

Στον αντίποδα της τοποθέτησης του Περιφερειάρχη υπήρξε δριμεία κριτική στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για το κλείσιμο το 2028 όλων των λιγνιτικών μονάδων από τον σύνολο των επικεφαλής των παρατάξεων στο περιφερειακό συμβούλιο, από τους περισσοτέρους δημάρχους των ενεργειακών δήμων, τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ, αλλά και εκπροσώπους σωματείων εργαζομένων στην ΔΕΗ. 

Ο πρώην περιφερειάρχης Θόδωρος Καρυπίδης και επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο περιφερειακό συμβούλιο δήλωσε ότι «ο πρωθυπουργός μας αιφνιδίασε με την απόφαση του για το κλείσιμο των μονάδων», συνέδεσε την παρουσία του πρωθυπουργού στην τελετή θεμελίωσης της νέας μονάδας φυσικού αερίου ιδιωτικών συμφερόντων στην Βοιωτία, με την επιλογή της κυβέρνησης να υποκαταστήσει τον λιγνίτη από καύσιμο βάσης που είναι σήμερα στο ενεργειακό μίγμα της χώρας με το ΦΑ που είναι ένα εισαγόμενο προϊόν και το χρησιμοποιούν κατά κύριο λόγο οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ. Δήλωσε ότι η μετάβαση από τον λιγνίτη που ετοιμάζει η κυβέρνηση  όπως όλα δείχνουν «θα είναι μια μορφή σοκ για την περιοχή» και απευθυνόμενος στον περιφερειάρχη, τον κάλεσε «να ζητήσει από τον πρωθυπουργό να πάρει πίσω την εξαγγελία του κλεισίματος των μονάδων και ότι εμείς δεν συναινούμε σε αυτή την επιλογή».

Η Γεωργία Ζεμπιλιάδου της ελάσσονος αντιπολίτευσης αναρωτήθηκε απευθυνόμενη στους 3 βουλευτές της ΝΔ που βρίσκονταν ως προσκεκλημένοι στα έδρανα του περιφερειακού συμβουλίου αλλά και στο περιφερειάρχη, «εάν οι αποφάσεις της κυβέρνησης για το κλείσιμο των μονάδων και της συμμόρφωσης όπως λέγεται στις ευρωπαϊκές επιταγές για το κλίμα πάρθηκαν πριν από τις η μετά από τις εκλογές του Ιουνίου». Παράλληλα εξέφρασε την απορία της για το ποιες επενδύσεις θα έρθουν στην δυτική Μακεδονία όταν «δεν υπάρχουν ακόμη σημαντικοί παράμετροι που μπορεί μια περιοχή να την κάνουν ελκυστική στις επενδύσεις όπως ότι δεν υφίστανται οι οδικοί άξονες που θα συνδέουν την περιοχή με τον νότο, δεν υπάρχει ακόμη ΦΑ στην περιοχή και δεν λειτουργεί ούτε ο σιδηρόδρομος» αφού η μοναδική σιδηροδρομική γραμμή σε πολλά σημεία της έχει καταστραφεί.

Ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας τόνισε ότι «μας ενδιαφέρει να υπάρχει μια υγιείς και δυνατή ΔΕΗ, γιατί έχουμε ανοικτά μέτωπα απέναντί της που πρέπει να κλείσουν».  Ανάφερε τις μετεγκαταστάσεις οικισμών, την καταβολή του τοπικού πόρου ανάπτυξης και τις αποκαταστάσεις των εδαφών των παλαιών ορυχείων. Ο κ. Μαλούτας δήλωσε ότι «όλοι ξέραμε προς τα πού βαδίζαμε ως περιοχή με βάση τις οδηγίες της ΕΕ, και τι συμφωνίες του Κιότο και του Παρισιού για το κλίμα, αλλά οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για το 2028 έφερε όλα τα πράγματα ξαφνικά μπροστά κα γρήγορα».

Ο Δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς, ενός κατεξοχήν ενεργειακού δήμου της χώρας, εξέφρασε την απορία του «γιατί ο πρωθυπουργός επέλεξε το 2028 ως τελική ημερομηνία λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων όταν άλλες μεγάλες ενεργειακές δυνάμεις των στέρεων καυσίμων  λιγνίτη και του κάρβουνου που είναι οι Γερμανοί έχουν δηλώσει ως τελική ημερομηνία το 2038 ενώ η κατεξοχήν χώρα του λιγνίτη που είναι η Πολωνία που παράγει το σύνολο των ενεργειακών της αναγκών από κάρβουνο δεν έχει ακόμη ανακοινώσει κάποια δεσμευτική ημερομηνία».

Ο δήμαρχος Φλώρινας Βασίλης Γιαννάκης τόνισε «ότι θέλουμε  να συνεχίσει να λειτουργεί και μετά το 2028 η σύγχρονη μονάδα της ΔΕΗ στην Μελίτη Φλώρινας, που αναμένεται τα επόμενα δύο χρόνια να τροφοδοτήσει με τηλεθέρμανση την πόλη», ενώ εξέφρασε την επιθυμία η ΔΕΗ να παραμείνει μια ενεργειακή δύναμη για την περιοχή.

Ο Άνθιμος Μπιτακης δήμαρχος Αμυνταίου διαπίστωσε ότι «η κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη σε ότι αφορά το σχέδιο μετάβασης της περιοχής χωρίς το λιγνίτη» και ζήτησε μέχρι το 2028 «να μην κλείσει ο ΑΗΣ Αμυνταίου αλλά  και καμία μονάδα της ΔΕΗ στο λεκανοπέδιο.»

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης υπενθύμισε ότι η ΓΕΝΟΠ αντιτάχθηκε με σθεναρότητα σε κάθε Ενεργειακό σχέδιο που απομείωνε την δύναμη της ΔΕΗ έναντι των ανταγωνιστών της ακόμη και στο 17% που έθεσε ως όριο στην συμμετοχή του λιγνίτη στο ενεργειακό μίγμα μέχρι το 2030 το ΕΣΕΚ της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Προέβλεψε ότι από την διαδικασία μετάβασης δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα για τους μονίμους εργαζόμενους της ΔΕΗ αλλά  «θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα οι εργαζόμενοι σε δορυφορικές η εργολαβικές επιχειρήσεις και στην υπόλοιπη κοινωνία που λειτουργεί περιφερειακά με την ύπαρξη της». Αναρωτήθηκε γιατί οδηγούμαστε σε κλείσιμο των μονάδων  το 2028 και όχι το 2050; Για να αναφέρει στην συνέχεια ότι «η απάντηση βρίσκεται στην παρουσία του πρωθυπουργού στην τελετή θεμελίωσης της νέας υπερσύγχρονης ιδιωτικής μονάδας ΦΑ, που όπως όλα δείχνουν θα έχει το ρόλο της μονάδας βάσης αντί του λιγνίτη στο νέο ΕΣΕΚ που ετοιμάζει η κυβέρνηση».

Ο βουλευτής Φλώρινας της ΝΔ Γιάννης Αντωνιάδης τόνισε ότι «το δίλλημα είναι εάν θα πάμε με λιγνίτη μετά το 2028 η όχι. Είμαι κυβερνητικός βουλευτής της Φλώρινας και σας δηλώνω ότι με στεναχώρησε η απόφαση του πρωθυπουργού για τα εργοστάσια λιγνίτη». Σε άλλο σημείο της τοποθέτησης του τόνισε ότι «πρέπει να λάβουμε αποφάσεις στην Φλώρινα αλλά δεν μπορώ να διανοηθώ μετά το 2028 δεν θα υπάρχει η μονάδα της Μελίτης, η νέα μονάδα που κατασκευάζεται τώρα στην Πτολεμαΐδα και σε εφεδρεία η μονάδα Αγ. Δημήτριος 5 στην Κοζάνη».

Ο Γιώργος Αμανατίδης βουλευτής Κοζάνης της ΝΔ πρότεινε η δυτική Μακεδονία «να ενταχθεί σε ειδική ζώνη κινήτρων» για να προσελκύσει νέους επενδυτές καθώς και «την θέσπιση του Ειδικού Γραμματέα μετάβασης της περιοχής» που θα συντονίσει το έργο για την επόμενη της δυτικής Μακεδονίας.

Ο Στάθης Κωνσταντινίδης βουλευτής της ΝΔ στην Κοζάνη δήλωσε ότι «η αναφορά του πρωθυπουργού στον ΟΗΕ είχε ως αποτέλεσμα σήμερα στην Κοζάνη να συζητάμε επιτέλους τι θα κάνουμε για την μεταλιγνιτική περίοδο» και προανήγγειλε ότι έως το επόμενο καλοκαίρι «θα έχει ολοκληρωθεί το σχέδιο που θα αφορά την διαδικασία μετάβασης της περιοχής μας».

«Δεν πρόκειται για την μεταλιγνιτικη εποχή που κάποια στιγμή θα’ρχόταν, πρόκειται με τον πρόωρο θάνατο του λιγνίτη και μάλιστα με το πιο βίαιο τρόπο» δήλωσε ο επί σειρά ετών δήμαρχος Κοζάνης και πρώην υπουργός Πάρις Κουκουλόπουλος. Πρόσθεσε ότι «υπάρχει πολιτικό και ηθικό θέμα γιατί ο πρωθυπουργός που έκανε την  εξαγγελία, δεν είπε τίποτα για όλα αυτά πριν από τις εκλογές πάρα τα ανακοίνωσε δύο μήνες μετά»

Η συνεδρίαση του εκτάκτου Περιφερειακού συμβουλίου διήρκησε πάνω από 7 ώρες, έγινε σε φορτισμένο κλίμα, χωρίς όμως να δημιουργηθούν προβλήματα, εντάσεις η λεκτικές αντιπαραθέσεις. Την επόμενη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου θα βρίσκονται στην Κοζάνη οι εκπρόσωποι της Παγκόσμιας Τράπεζας που ετοιμάζουν το «Μαστερ πλαν» για την απολιγνιτοποίηση της περιοχής και μετά από πρόταση του περιφερειάρχη Γιώργου Κασαπίδη η συνάντηση μαζί τους θα γίνει στο αμφιθέατρο της Περιφέρειας  ώστε είναι ανοικτή τους φορείς και το κοινό της της περιοχής.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 09 Οκτωβρίου 2019 09:01
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο.