Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2019 22:48

Τι "ενώνει" Μιχαηλίδη και Σημανδράκο με τον δήμαρχο Λάζαρο Μαλούτα; Πρέπει να το γνωρίζουν οι δημότες της Κοζάνης;

Γράφτηκε από τον

του Σπύρου Κουταβα

Πριν από μερικές  ημέρες ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας ανακοίνωσε τα ονόματα των αντιδημάρχων και εκείνων που θα είναι επικεφαλής στα νομικά προσωπα και οργανισμούς του δήμο Κοζάνης.

Εν συντομία  αναφέρω, Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών Μάρκος Φλώρος (παράταξη ΕΝΟΤΗΤΑ), Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Προγραμματισμού, ο Βαγγέλης Σημανδράκος (επικεφαλής του συνδυασμού «Κοζάνη ΜΠΡΟΣΤΑ», αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας ο Κώστας Κυριακίδης (συνδυασμός ΕΝΟΤΗΤΑ), αντιδήμαρχος Πολεοδομίας η Ματίνα Αμανατίδου μέλος του συνδυασμού «Μετάβαση για το Δήμο Κοζάνης» του Κυριάκου Μιχαηλίδη, αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Καθαριότητας ο Βασίλης Βασιλακόπουλος, (Ενότητα) αντιδήμαρχος Πολιτισμού η Ελπίδα Κοϊμτσίδου (Ενότητα) και αντιδήμαρχος Δημοτικών Διαμερισμάτων ο Γιώργος Δουγαλής (Ενότητα). Επίσης Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου αναλαμβάνει  ο Γρηγόρης Τζουμερκιώτης (παράταξη Σημανδράκου), στον ΟΑΠΝ ο Γιάννης Τσιομπάνος (παράταξη Μιχαηλίδη), στη ΔΕΥΑΚ ο Κώστας Κυτίδης (ΕΝΟΤΗΤΑ),  στη Βιβλιοθήκη ο Ιωάννης Μυροφορίδης (παράταξη Μιχαηλίδη και στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ο Νίκος Κέφαλος.  

Από την ανακοίνωση των ονομάτων καταλαβαίνει κάποιος ότι τρεις από τις έξι παρατάξεις που διαθέτει  το νέο δημοτικό συμβούλιο Κοζάνης συνεργάζονται για την επόμενη τετραετία. Μάλιστα συνεργάζονται οι παρατάξεις που ήταν στην σειρά κατάταξης των αποτελεσμάτων των εκλογών στην  3η και 4η θέση, με πρώτη του δημάρχου και δεύτερη του πρώην δημάρχου Λευτέρη Ιωαννίδη.

Η συνεργασία γίνεται για πρώτη φορά και προβλέπεται από τον νέο εκλογικό νόμο (απλή αναλογική) οπου αναδείχθηκαν οι αυτοδιοικητικές αρχές στους δήμους της χώρας. Θετικό γεγονός θα ρωτούσε κάποιος;  Ναι, χωρίς δεύτερη σκέψη, ότι συνεργάζονται τρεις παρατάξεις για την επόμενη ημέρα στον δήμο Κοζάνης.

Πρόκειται για καινούργια και πρωτόγνωρη διαδικασία αφού μέχρι σήμερα το δήμο Κοζάνης και κάθε δήμο, τον διοικούσε ένα πρόσωπο που είχε όλη την εξουσία συγκεντρωμένη στα χέρια του και αποφάσιζε όχι μόνο δημαρχοκεντρικά αλλά και μονοπαραταξιακά αφού είχε πάντα την απόλυτη πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο χωρίς να λαμβάνει υπόψιν τις απόψεις των άλλων για οποιοδήποτε θέμα. Σε αυτή την λογική των πραγμάτων ο νέος νόμος της αυτοδιοίκησης έβαλε ένα τέλος και σωστά έκανε.

Αυτό που προξενεί όμως πλείστα ερωτηματικά είναι ότι, ενώ οι τρεις παρατάξεις συνεργάζονται μοιράζοντας θέσεις και αξιώματα για να διοικηθεί την επόμενη περίοδο ο δήμος, την ίδια ώρα  δεν υπάρχει καμία πληροφόρηση σε ποια πλαίσια γίνεται αυτή η συνεργασία. Εκτός από την διαχείριση της καθημερινότητας υπάρχουν οι στόχοι και ο σχεδιασμός για την επόμενη ημέρα στον δήμο Κοζάνης και εδώ δεν ακούγεται κάτι από τους τρεις.  Και οι τρεις παρατάξεις,του δημάρχου Λάζαρου Μαλούτα αλλά και των Μιχαηλίδη και Σημανδράκου, έχουν πολυσέλιδα προγράμματα που τα διαφήμιζαν με καμάρι στην προεκλογική στην περίοδο. Τι θα γίνει με αυτές τις προτεραιότητες που είχαν θέσει στα προγράμματα τους; τις κόκκινες γραμμές το άλλο ήθος και ύφος της εξουσίας, την λογοδοσία κλπ;  Θα γίνουν πράξη και με ποιο τρόπο; Δηλαδή το 150 σελίδων βαρύ προεκλογικό πρόγραμμα στο οποίο αναφερόταν συνεχώς ο Β. Σημανδράκος τι θα γίνει; θα το βάλει στο ράφι η θα το αξιοποιήσει και σε ποια έκταση, μιας και έχει αναλάβει κρίσιμο χαρτοφυλάκιο αυτό του αντιδημάρχου Τεχνικών υπηρεσιών και προγραμματισμού.

 Στον ΟΑΠΝ τι θα γίνει; θα ιδρυθεί ξεχωριστός φορέας που θα διοργανώνει μόνο τους φανούς της Αποκριάς όπως υποσχέθηκε ο κ Μιχαηλίδης στο προεκλογικό του πρόγραμμα;  Θα μπορούσαν τα τεθούν πολλά ερωτήματα για πλείστα θέματα του δήμου, της βιβλιοθήκης και φυσικά ζήτημα στρατηγικής που έχουν να κάνουν με τις μεγάλες επιλογές του δήμου. Δεν θα έπρεπε να γνωρίζουν οι ψηφοφόροι και οι δημότες της Κοζάνης οι τρεις συνδυασμοί πάνω σε ποια πλατφόρμα συνεργάζονται; Η μήπως δεν υπάρχει καμία πλατφόρμα και ο καθένας θα κάνει ότι καταλαβαίνει η αλλιώς όπως το καταλαβαίνει ο συνδυασμός; ακόμη και έτσι να είναι, δεν θα έπρεπε ο δήμαρχος και οι δύο επικεφαλής των παρατάξεων που συνεργάζονται ατύπως, εάν ισχύει το παραπάνω να το πουν στους πολίτες του δήμου;

Να σημειώσω ότι σχεδόν όλοι οι συνδυασμοί που συμμετείχαν στις εκλογές στο δήμο Κοζάνης και φυσικά και οι τρεις επίμαχοι, είχαν ενδιαφέροντα στοιχεία μέσα στα προεκλογικά προγράμματα τους.

Μήπως περνά από την σκέψη των τριών συνεργαζόμενων ότι μια ανακοίνωση που θα περιλαμβάνει, μια δέσμευση αρχών σε ορισμένα ζήτημα που αφορούν την λειτουργία του δήμου, αλλά και την επόμενη ημέρα, θα μπορούσαν να τεθούν υπόψιν των πολιτών ακόμη και όσων δεν τους ψήφισαν;

Αλλιώς η εντύπωση που δίδεται στους πολίτες είναι ότι το μόνο που ενδιέφερε να μοιράσουν με δικαιοσύνη μεταξύ τους οι τρεις «σωματοφύλακες» του δήμου Κοζάνης είναι τις αμειβόμενες θέσεις ευθύνης.

υγ. Στο δήμο Γρεβενών, Εορδαίας και Φλώρινας που υπήρξαν συνεργασίες εγιναν οι σχετικές δημόσιες ανακοινώσεις εκ μέρους των συνεργαζομένων.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2019 08:06
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο.