Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σάββατο, 01 Ιουνίου 2019 18:46

Ιωαννίδης η Μαλούτας; Το πολιτικό δίλημμα με ευρύτερες προεκτάσεις των κεντροδεξιών ψηφοφόρων της Κοζάνης

Γράφτηκε από τον

του Σπύρου Κουταβα

Το ερώτημα των τελευταίων ημερών στην Κοζάνη, μετά το ξεκαθάρισμα του Πρωτοδικείου για το ποιος θα είναι ο δεύτερος συνδυασμός που θα αναμετρηθεί με τον Λάζαρο Μαλούτα στις εκλογές της Κυριακής, είναι τι θα πράξουν οι κεντροδεξιοί ψηφοφόροι που έφεραν

τον Κυριάκο Μιχαηλίδη τρίτο, με λίγους σταυρούς διαφορά από τον δεύτερο Λευτέρη Ιωαννίδη.  Τι θα κάνουν οι κεντροδεξιοί ψηφοφόροι του Νεοδημοκράτη Φώτη Κεχαγιά με το 5,03% και τι θα πράξουν οι κεντροδεξιοί κεντροαριστεροί και αριστεροί ψηφοφόροι που στήριξαν υποψηφίους στο ψηφοδέλτιο του Ευάγγελου Σημανδράκου. Το 2014 οι κεντροδεξιοί ψηφοφόροι στο δεύτερο γύρο έδωσαν την νίκη στον Λευτέρη Ιωαννίδη βάζοντας στην αντιπολίτευση για πρώτη φορά στην ιστορία της. την παράταξη που κυριάρχησε στον δήμο Κοζάνης από το 1990 και μετά. Το 2019 η ΝΔ βρέθηκε στην αναμέτρηση για τον δήμο Κοζάνης με δύο υποψηφιότητες, μια επίσημη του Κυριάκου Μιχαηλίδη, μια ανεπίσημη του Φώτη Κεχαγιά και με νεοδημοκράτες μέλη της να στηρίζουν στην πρώτη σειρά το ψηφοδέλτιο του πρώην ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Σημανδράκου. Παρόλη την πολιτική εσωστρέφεια που την κυνηγά εδώ και χρόνια στην διεκδίκηση του δήμου Κοζάνης, για λίγο δεν κατάφερε να περάσει στον β γύρο. «Εάν περνούσαμε στο β γύρο ανεξάρτητα της διαφοράς με τον Μαλούτας στο τέλος θα τον νικούσαμε με διαφορά διευκρίνισε με σιγουριά στέλεχος της  ΝΔ που παρακολουθεί στενά τις τοπικές εξελίξεις στο δήμο.

Η ΝΔ έχει καταγράψει πολλές νίκες σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο τα τελευταία 20 χρόνια. Έχει κάνει θριαμβευτικές νίκες στην Νομαρχία Κοζάνης, στην Περιφέρεια δυτικής Μακεδονίας δύο φορές όπως και σε πολλούς δήμους. Όμως, δεν έχει καταφέρει ποτέ να νικήσει στον δήμο Κοζάνης, παρότι τις περισσότερες φορές τα ποσοστά που λαμβάνει στις εθνικές εκλογές  είναι μεγαλύτερα των ποσοστών που λαμβάνουν οι υποψήφιοι δήμαρχοι της.  Ο δήμος Κοζάνης για την ΝΔ είναι μια παλιά πληγή και τα μέλη, οι φίλοι και οι κεντροδεξιοί ψηφοφόροι της είναι θυμωμένοι με το σημερινό αποτέλεσμα. Παράλληλα είναι θυμωμένοι και με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά γιαυτό όπως μου επεσήμανε ο συνομιλητής μου «υπάρχουν οι Εθνικές εκλογές του Ιουλίου, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει συντριπτική απάντηση».  Βέβαια ο συνομιλητής μου έδειξε αδυναμία να ερμηνεύσει τις προθέσεις και τα κριτήρια όπου οι κεντροδεξιοί ψηφοφόροι του κόμματος του θα κάνουν «τις τελικές επιλογές τους ανάμεσα στον Μαλούτα και τον Ιωαννίδη».  Όμως υπάρχουν ορισμένα πολιτικά δεδομένα και ουδείς μπορεί να τα προσπεράσει εκ του προχείρου ειδικά μάλιστα όταν αφορούν τους ψηφοφόρος της ΝΔ.

H νίκη του Λάζαρου Μαλούτα με την στήριξη των κεντροδεξιών ψηφοφόρων πρακτικά για την ΝΔ σημαίνει ότι στον δήμο και για τέσσερα χρόνια επανέρχεται ο συνδυασμός για με τον οποίο στο παρελθόν «έσπαγαν τα μούτρα τους» και που το 2023 θα πρέπει να τον αντιμετωπίσουν ως κρατούσα πια δημαρχιακή αρχή. Επιπροσθέτως η νίκη Μαλούτα στην β Κυριακή  δίνει τον αέρα της πολιτικής επανάκαμψης του ΠΑΣΟΚ στο κεντρικό δήμο της περιφέρειας και τον πολιτικό «αέρα» που χρειάζεται το ΚΙΝΑΛ για την διεκδίκηση μιας έδρας στις εκλογές του Ιουλίου που όπως όλα δείχνουν θα έχει ως κεντρικό πρωταγωνιστή τον Πάρη Κουκουλόπουλο. Στατιστικολόγοι των εκλογών λένε ότι πιθανή έδρα του ΚΙΝΑΛ στην Κοζάνη θα αφαιρεθεί από το πρώτο κόμμα που δεν θα είναι άλλο από την ΝΔ. Επίσης ορισμένοι «θερμόαιμοι» του τοπικού κόμματος ισχυρίζονται ότι η νίκη Μαλούτας είναι «τιμωρία» για τον Ιωαννίδη και προπαντός για τον ΣΥΡΙΖΑ που δήλωσε ότι τον στηρίζει.

Η νίκη του Λευτέρη Ιωαννίδη με την συμμετοχή των κεντροδεξιών ψηφοφόρων δίνει μια δεύτερη θητεία στον σημερινό δήμαρχο που ολοκληρώνει το έργο και την θητεία του το 2023 και όπως έχει δηλώσει δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος.  Επίσης η νίκη του Λευτέρη Ιωαννίδη θα δημιουργήσει ανακατατάξεις  για την επόμενη ημέρα στην παράταξη του Λάζαρου Μαλουτα που θα πρέπει να ανασυνταχθεί εκ βάθρων για την νέα εποχή. Ηδη ο πρώην πρόεδρος του ΕΒΕ Κ. Κυριακίδης έδειξε τις διαθέσεις του, λαμβάνοντας όχι μόνο την πρώτη θέση σε σταυρούς στο ψηφοδέλτιο, αλλά αφήνοντας πίσω και με  μεγάλη διαφορά πρόσωπα που βρίσκονται στο στενό περιβάλλον επιρροής της πρώην δημαρχιακής «αυλής».  Στην παράταξη του Κ. Μιχαηλίδη έχουν εισέλθει νέα πρόσωπα με καλή κατάρτιση, με φιλοδοξίες  που θα μπορούσαν να πρωταγωνιστήσουν την επόμενη περίοδο.

Βέβαια όλα τα παραπάνω είναι απλά σκέψεις και προβληματισμοί επί πραγματικών γεγονότων. Όμως οι  πολίτες είναι αυτοί που θα πουν τον τελευταίο τους λόγο με την ψήφο τους την Κυριακή στην κάλπη.

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 01 Ιουνίου 2019 18:58
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο.