Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 21 Μαϊος 2019 09:54

"Κλίμα αβεβαιότητας και παράλυσης" στις πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις στα Κοίλα Κοζάνης καταγγέλλουν οι διοικητικοί υπάλληλοι - Είμαστε σε μεταβατικό στάδιο απαντά ο πρύτανης Α. Τουρλιδάκης και καταγγέλλει προεκλογικές σκοπιμότητες

Γράφτηκε από τον

του Σπύρου Κουταβα

Αβεβαιότητα και σε ορισμένες περιπτώσεις φαινόμενα παράλυσης στην λειτουργία των διοικητικών υπηρεσιών του πρώην ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας καταγγέλλουν οι υπάλληλοι του νεοσύστατου πανεπιστημίου δυτικής Μακεδονίας.

Όπως αναφέρουν στο vetonews.gr η κατάσταση στις υπηρεσίες τόσο στις εγκαταστάσεις του ιδρύματος στα Κοίλα Κοζάνης όσο και στις γραμματείες στα περιφερειακά τμήματα της Καστοριάς των Γρεβενών και της Φλώρινας είναι χαοτική. Κανένας υπάλληλος δεν έχει δικαίωμα υπογραφής  για καμία εργασία δεν υπάρχουν προϊστάμενες διοικητικές αρχές και δεν υπάρχει ένα κέντρο εντολών και αποφάσεων που να δίνει κατευθύνσεις για τις εκκρεμότητες της καθημερινότητας. Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στην πρώην Συγκλητική αρχή του ΤΕΙ Δημήτρης Νικολάου, αναφέρει ότι "δεν έχουμε δικαίωμα να ενεργήσουμε ως υπάλληλοι, δεν μπορούμε να διεκπεραιώσουμε την καθημερινότητα των φοιτητών μας, αλλά ούτε μπορούμε να κάνουμε ούτε τα στοιχειώδη για τον εαυτό μας". Για παράδειγμα ανέφερε την περίπτωση εργαζομένου όπου πρέπει να λάβει άδεια για να ταξιδέψει στην εκλογική του περιφέρεια για να ψηφίσει και "ουδείς έχει απαντήσει μέχρι στιγμής ποια διοικητική αρχή πρέπει να εγκρίνει το αίτημα με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να μην λάβει μέρος στην ψηφοφορία".

Στις 8 Μαΐου δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η δημιουργία του νέου Πανεπιστημίου δυτικής Μακεδονίας με την συγχώνευση του ΤΕΙ στο πανεπιστήμιο. Έχουν περάσει 15 ημέρες και δεν έχουν  συνεδριάσει τα θεσμικά όργανα του πανεπιστημίου όπως είναι η Σύγκλητος όπου θα έπρεπε να ρυθμίσουν κατεπείγουσες εκκρεμότητες, όπως την ένταξη όλων των υπαλλήλων του πρώην ΤΕΙ στο πανεπιστήμιο και ταυτόχρονα την προσωρινή ένταξη των υπαλλήλων στα τμήματα που Θα συνεχίσουν να υφίστανται αλλά με άλλη ονομασία, αλλά και την ένταξη του προσωπικού στα υπό σύσταση νέα τμήματα που ιδρύονται στην Κοζάνη, την Καστοριά, την Φλώρινα και την Πτολεμαΐδα. Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων κ. Νικολάου αναφέρει τα προβλήματα που προκύπτουν εξαιτίας αυτής της κατάστασης όπου "φοιτητές του ΤΕΙ πρέπει να κάνουν την πρακτική τους άσκηση, έχουν βρει τις επιχειρήσεις και κινδυνεύουν να χάσουν τις ημερομηνίες και το πρόγραμμα γιατί δεν υπάρχει διοικητική αρχή να αναλάβει πρωτοβουλίες και να υπογράψει συμβάσεις με τους ενδιαφερόμενους". 

Όπως καταγγέλλει "στον αέρα είναι και η ορκωμοσία των φοιτητών που έχει προγραμματιστεί το επόμενο διάστημα" ενώ αβεβαιότητα επικρατεί ακόμη και "στην χορήγηση βεβαιώσεις των μεταπτυχιακών πού έχουν πραγματοποιήσει αρκετοί ενδιαφερόμενοι" και οι οποίοι θέλουν να τις καταθέσουν είτε σε διαγωνισμούς που τρέχουν η στην υπηρεσία τους προκειμένου να υπολογιστεί η χρηματική τους αποζημίωση.

Ο κ Νικολάου σημείωσε ότι το πανεπιστήμιο δεν είναι ακέφαλο, έχει διοίκηση έχει Πρύτανη έχει Συγκλητικές αρχές και αυτές θα έπρεπε να έχουν ήδη μεριμνήσει ώστε να αποφευχθούν αυτά τα φαινόμενα. Εξέφρασε την ελπίδα στην συνεδρίαση της Συγκλήτου που θα γίνει προς το τέλος της εβδομάδας, να ρυθμιστούν ορισμένες λεπτομέρειες ώστε να αποκατασταθεί στο ελάχιστο η διοικητική λειτουργία των υπηρεσιών του πρώην ΤΕΙ για το καλό των φοιτητών αλλά και την εύρυθμη λειτουργία του νέου ιδρύματος. Ειδάλλως ανέφερε "θα βρεθούν όλοι απέναντι στις αντιδράσεις της κοινωνίας και των φοιτητών".

Ο Πρύτανης του πανεπιστημίου δυτικής Μακεδονίας Αντώνης Τουρλιδάκης παραδέχθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα τόσο διοικητικής φύσεων όσο και νομικού περιεχομένου που πρέπει να λυθούν άμεσα και τα οποία δεν τα προβλέπει το ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε στις 8 Μάϊου.  Υποσχέθηκε ότι στην συνεδρίαση της συγκλήτου που θα γίνει την Πέμπτη 23 Μαΐου το μεσημέρι θα ληφθούν αποφάσεις που θα δίνουν λύση σε ορισμένες βασικές εκκρεμότητες και προανήγγειλε ότι θα υπάρξει "νέος προσωρινός διευρυμένος οργανισμός του πανεπιστημίου για να χωρέσουν και οι δομές όχι μόνο  των τμημάτων όσο και των διοικητικών υπηρεσιών του πρώην ΤΕΙ". Εξήγησε ότι μέριμνα της διοίκησης είναι "να μην χάσει κανείς από τους υπαλλήλους που έρχονται στο πανεπιστήμιο, τα επιδόματα από τις θέσεις ευθύνης που έχει" και ανέφερε ότι το μοντέλο που προσπαθούμε να αντιγράψουμε ως εμπειρία  είναι οι διαδικασίες που έγιναν με την συγχώνευση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Τέλος ο κος Τουρλιδάκης μίλησε για "προεκλογικές σκοπιμότητες συγκεκριμένων κύκλων που προσπαθούν να αποδημήσουν το έργο και την υπόσταση της διοίκησης του ιδρύματος εκμεταλλευόμενοι το κλίμα και τα προβλήματα που προκύπτουν από την συγχώνευση του ΤΕΙ στο πανεπιστήμιο ενόψει της εκλογής νέου πρύτανη". Η θητεία του κ Τουρλιδακη λήγει στις 31 Αυγούστου 2019.

Καθηγητής πρώτης βαθμίδας που παρακολουθεί τις εξελίξεις του πανεπιστημίου από την ακριτική Φλώρινα και ο οποίος βρίσκεται στην δύση της ακαδημαϊκής του καριέρας, μας τόνισε με έμφαση ότι περίοδος που διανύει το νέο πανεπιστήμιο είναι κρίσιμη, πρέπει να λύσει σημαντικές και πολλές εκκρεμότητες μέσα στο καλοκαίρι με την λειτουργία όχι μόνο των υπαρχόντων τμημάτων αλλά και των νέων που δημιουργούνται σε Κοζάνη Πτολεμαΐδα Καστοριά και Φλώρινα και που τον Οκτώβριο θα λειτουργήσουν με τους πρώτους φοιτητές και επεσήμανε την ανάγκη να προχωρήσουν άμεσα οι εκλογές για τη δημιουργία νέων πρυτανικών αρχών τον Ιούνιο ώστε μέσα στο καλοκαίρι από την φρέσκια διοίκηση να τρέξουν απρόσκοπτα όλες οι τρέχουσες εκκρεμότητες. Ειδάλλως η οργάνωση της δουλειάς που θα πρέπει έτσι η αλλιώς να γίνει το καλοκαίρι διέγνωσε τον κίνδυνο να συμπέσει με τις προεκλογικές δραστηριότητες  των υποψηφίων πρυτάνεων, να εργαλειοποιηθεί από την πλευρά τους, θέτοντας σε κίνδυνο την ομαλή λειτουργία της έναρξης της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 21 Μαϊος 2019 10:57
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο.