Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 14 Μαϊος 2019 15:25

Μία βόλτα στα Μετέωρα

Γράφτηκε από την

    ¨της Ευγενίας Ηλιοπούλου

Έχω κάνει πάρα πολλά ταξίδια  στην ζωή μου. Μερικά αξέχαστα ,μερικά ανούσια. Κάποια με σφράγισαν άλλα ήρθαν και έφυγαν χωρίς πολλές λεπτομέρειες και αξιόλογα συμβάντα. Διψάω για καινούργιες περιπέτειες και γενικά  δεν ευχαριστιέμαι εύκολα με αυτά που βλέπω

στο διάβα μου. Το κριτικό μου μάτι εξερευνά επιμελώς  και σκαλίζει αντιδρώντας αμέσως στην βρωμιά και την αταξία. Κλοτσάει στην απρέπεια .Φωνάζει στο άδικο. Φυσικά υπάρχει πάντα η πιθανότητα λάθους λόγω έμφυτης βιασύνης και επιφανειακής εκτίμησης.

   Η απόφαση για την εκδρομή στα Μετέωρα ήρθε μετά από πολυήμερη ιστορική μελέτη, ψάξιμο στο ιντερνέτ και συζήτησι με αυτούς που τα είχαν επισκεφτεί. Άλλωστε ήθελα να δω από κοντά τον  βράχο που έμοιαζε να κρέμεται μεταξύ ουρανού και γης που τον  ΄΄ βάφτισε΄΄ ο μοναχός Αθανάσιος τον 14ο αιώνα. Πρωί ξεκινήσαμε από μία αποκοιμισμένη και σε αδράνεια ,μετά τις παρατεταμένες γιορτές ,Αθήνα. Το αυτοκίνητο έτρεχε στους άδειους δρόμους προχωρώντας άνετα στην Εθνική. Μια ματιά στον χάρτη και η επιβεβαίωση του GPS ,σε ότι αφορά την πορεία, ήταν το καλύτερο για να αποφύγουμε την ένταση και τα νεύρα. Όλα κυλούσαν ομαλά ,οι δρόμοι έλαμπαν από καθαριότητα, η σήμανση ήταν σωστή και οι προβλέψεις για  καλή οδήγηση επιβεβαιώθηκαν. Παραπάνω από δέκα σημεία διοδίων δεν μειώσανε την χαρά μας να αντικρύσουμε τους ανθισμένους αγρούς και τα φρεσκοσκαμμένα χωράφια. Η έντονη κατασκευαστική δραστηριότητα συμπλήρωναν την εικόνα της οικονομικής ευημερίας. Διανύσαμε 368 χιλιόμετρα μέσα σε λίγες ώρες χωρίς κανένα πρόβλημα μέσα σε καινούργιες και παλιές οδούς.

       Μπαίνοντας στην Καλαμπάκα  ρωτήσαμε για το πρόγραμμα των μοναστηριών (κυκλικά μία ημέρα την εβδομάδα τα μοναστήρια είναι κλειστά για το κοινό).Σκήτες, μοναστήρια, κελία και αναρίθμητα ερημητήρια συμπληρώνουν την εικόνα κέντρου μοναχικού βίου και της ορθόδοξης άσκησης. Την Βυζαντινή περίοδο  η περιοχή των Μετέωρων συνέλαβε ουσιαστικά στην δημιουργία ισχυρού μοναχικού κέντρου. Από το 11ο αιώνα υπήρξαν μοναχοί και ασκητήρια και το 14ο ιδρύθηκαν  οι πρώτες μονές. Η πολύ καλή πληροφόρηση ,τόσο από το τουριστικό γραφείο του δημαρχείου όσο και από τους ντόπιους μειώσανε τα περιθώρια λάθους στην επιλογή επίσκεψης. Από τα δεκαέξι μοναστήρια λειτουργούν  έξι οπότε σπεύσαμε. Η θέα  σου έκοβε την ανάσα. Ο τόπος ήταν ιδανικός για ψυχική ανάταση και ψυχική γαλήνη. Δίπλα μας χιλιάδες τουρίστες απολάμβαναν την απίστευτη ομορφιά και το μεγαλείο της φύσης.    Στο Μοναστήρι Μεγάλο Μετέωρων ,στα τριακόσια σκαλοπάτια δίπλα στους κουρασμένους, από την ανάβαση τουρίστες, δύο γάτες  χλεύαζαν την κόπωση μας και με νωχελικές κινήσεις περπατούσαν πάνω στις σκάλες και στα βράχια. Η μονή Βαρλαάμ ήταν πιο προσιτή(120 σκαλιά σκαρφαλωμένη) στα 1630 μέτρα. Στο τρίτο μοναστήρι Ρουσάνου (210 σκαλοπάτια) περιορίστηκα στις αναμνηστικές φωτογραφίες αφού η ανάβαση με ξεπερνούσε.

    Φεύγοντας επιλέξαμε ένα βλάχικό γεύμα παραδοσιακό ιδανικό  για να συμπληρώσει την εικόνα της πετυχημένης επίσκεψης μας στην Θεσσαλία. Συνιστώ ανεπιφύλακτα την βόλτα στα Μετέωρα  επειδή βρήκα πολύ καλή διαδρομή( σήμανση,  καθαριότητα και  άνετη οδήγηση από την Αθήνα) αλλά και προσοχή στην επιλογή των στόχων. Η  σωματική εξάσκηση θα βοηθήσει ουσιαστικά και θα συμπληρώσει αρμονικά την βόλτα όπου όσο και κουρασμένοι να είστε τερματίζεται με τις καλύτερες εντυπώσεις .

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 14 Μαϊος 2019 15:29
ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

       Γεννήθηκε σε μία πόλη της Ρουμανίας από Έλληνες γονείς. Για πολλά χρόνια στερήθηκε την ελληνική υπηκοότητα επειδή ανήκε στους πολιτικούς πρόσφυγες (sans patrie). Στην Ελλάδα έφτασε το 1980. Από μικρή ονειρευόταν και μοχθούσε να γνωρίσει την Ελλάδα. Σπούδασε την Ιατρική και  απέκτησε μία πλούσια μόρφωση  (λογοτεχνία, τέχνη, ιστορία των λαών ). Για πολλά χρόνια ασχολήθηκε με την μουσική (ερμηνεία, κιθάρα και μαντολίνο) και την φωτογραφική τέχνη. Ταξιδεύει συνέχεια  αναζητώντας καινούργιες εμπειρίες και γνώσεις.  

Εργάζεται ως πλαστικός χειρούργος.  Πιστεύει στις ηθικές αρχές και την αξιοπρέπεια ενός ιατρού. Θεωρεί ότι η ιατρική είναι λειτούργημα και όχι επάγγελμα. Ως εκ τούτου προσφέρει τις υπηρεσίες μου, εδώ και 27 χρόνια., στο ΕΣΥ σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αττικής (ΚΑΤ).

   Οι πρώτες δοκιμές στο γραπτό λόγο ήτανε χρονογραφήματα (σε μορφή αλληλογραφίας) και ελάχιστα ποιήματα. Τα πρώτα βήματα ήταν αρχικά στα ρουμάνικα και μετά στα ελληνικά.. Από το 1984 έως σήμερα δημοσίευσε (αφιλοκερδώς) πάνω από 700 άρθρα σε πολλές εφημερίδες όπως: Κυριακάτικη Απογευματινή, Καθημερινή, Αθηναϊκή, Ακρόπολις, Ελευθεροτυπία. Από το 1999 γράφει μόνιμα στην Αυγή.  Επίσης με την εφημερίδα Έβρου Πολίτης της Θράκης(2006) , την εφημερίδα Χαλανδρίου Φλυαρία.(2004) και το vetonews.gr από το 2010.