Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2019 10:16

Το ρεπορτάζ του BBC και η Έκθεση του ΟΗΕ το 2008 για την ύπαρξη Μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα

Γράφτηκε από τον
Το εξώφυλλο της Εκθεσης και η εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ  Γκέι Μακ Ντούγκαλ με την τότε υπουργό των Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη Το εξώφυλλο της Εκθεσης και η εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ Γκέι Μακ Ντούγκαλ με την τότε υπουργό των Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη

του Σπύρου Κουταβα

Τι είναι αρνητικό  για τα συμφέροντα της  Ελληνικής Εξωτερικής πολιτικής, να λέει μια επίσημη Έκθεση του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα ότι «η Ελληνική κυβέρνηση πρέπει να επιτρέψει σε σωματεία να χρησιμοποιήσουν τις λέξεις "μακεδονικός" και "τουρκικός"

στα ονόματά τους και να εκφράζουν ελεύθερα τις εθνοτικές ταυτότητές τους» η το ρεπορτάζ του BBC που κάνει λόγω για την «Αόρατη» μειονότητα στην Ελλάδα - οι Σλαβομακεδόνες/ Greece’s invisible minority – The Macedonian Slavs». (κλικ εδώ)

Τι είναι περισσότερο αρνητικό για τα συμφέροντα της  Ελληνικής Εξωτερικής πολιτικής, να λέει η επίσημη Έκθεση του ΟΗΕ ότι «η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει τη διαφωνία σχετικά με το εάν υπάρχει στην Ελλάδα Μακεδονική ή τουρκική μειονότητα» και ότι πρέπει να επικεντρώσει το ενδιαφέρον της στην προστασία των δικαιωμάτων της αυτοδιάθεσης, της ελεύθερης έκφρασης και της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι σε αυτές τις κοινότητες, η το ρεπορτάζ του ΒΒC όπου παρουσιάζει την προσωπική ιστορία ζωής ενός πολίτη της βόρειας Ελλάδας που «αυτοπροσδιορίζεται ως Μακεδόνας και ως μέρος αυτής της  Εθνοτικής μειονότητας στην Ελλάδα»;

Δε χωρά καμία αμφιβολία ότι αυτό που συνήθως επηρεάζει θετικά η αρνητικά την Εξωτερική πολιτική της χώρας, που δημιουργεί συνθήκες  δέσμευσης σε ότι αφορά την τήρηση των κανόνων του διεθνούς δικαίου και επηρεάζει τις σχέσεις με τους συμμάχους της, είναι και οι εκθέσεις των διεθνών οργανισμών, ειδικότερα δε του ΟΗΕ.  

Πρέπει να παραδεχθούμε ότι το πρώτο επίσημο κείμενο και μάλιστα του ΟΗΕ που μιλάει για πρώτη φορά για «μακεδονική» μειονότητα στην Ελλάδα, είναι η  Έκθεση της ανεξάρτητης εμπειρογνώμονα για θέματα μειονοτήτων, Gay McDougall που υποβλήθηκε στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού στη Γενεύη στις 18 Φεβρουαρίου 2009 και δημοσιεύτηκε στις 27/02/2009. (κλικ εδώ)

Από την περίληψη που επισυνάπτεται στην Έκθεση «Ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας, παροτρύνει την κυβέρνηση της Ελλάδας να εγκαταλείψει τη διαφωνία σχετικά με το εάν υπάρχει στην Ελλάδα μακεδονική ή τουρκική μειονότητα και να επικεντρώσει το ενδιαφέρον της στην προστασία των δικαιωμάτων αυτοδιάθεσης, ελευθερίας έκφρασης και ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι σε αυτές τις κοινότητες».

Επίσης αναφέρει ότι «τα δικαιώματά για προστασία των μειονοτήτων πρέπει να τηρηθούν σύμφωνα με τη Διακήρυξη για τις μειονότητες και τις βασικές διεθνείς συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα». Ενώ διαπιστώνει ότι «η Ελλάδα πρέπει να συμμορφωθεί πλήρως με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και συγκεκριμένα μ’εκείνες τις αποφάσεις που πρέπει να επιτρέψουν στις ενώσεις πολιτών να χρησιμοποιούν τα ονόματα των "Μακεδόνων" και "Τούρκων" και να εκφράζουν ελεύθερα την εθνοτική τους ταυτότητα».

Είναι προδήλως υποκριτικό το γεγονός ότι ξεσήκωσε πολιτική ‘’σκόνη’’, τουλάχιστον με βάση τις θερμές ανακοινώσεις της ΝΔ αλλά και μερίδας του τύπου, το ρεπορτάζ του BBC που εστιάζει στην προσωπική διαδρομή ζωής ενός Έλληνα πολίτη από την βόρεια Ελλάδα, ο οποίος δηλώνει ότι είναι Μακεδόνας στην συνείδησή του και που ξεκινά την εξιστόρηση των γεγονότων που αφορούν την ταυτότητά του από την περίοδο του Μεταξά, την κατοχή, τον εμφύλιο, έως τις μέρες μας.  Ενώ την ίδια στιγμή η πολύ αρνητική έκθεση - κόλαφος του ΟΗΕ για την τήρηση των κανόνων σε ότι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα στην χώρα μας που έγινε επί ημερών της ΝΔ με υπουργό Εξωτερικών την Ντόρα Μπακογιάννη στην ΝΔ η την αξιολογούν ως κάτι μη σημαντικό η την έχουν ξεχάσει. Το ίδιο ισχύει και για την  περίεργη ‘’ταραχή’’ που επέδειξε μερίδα του τύπου.

Η Gay McDougall επισκέφτηκε την Ελλάδα από τις 8 έως τις 16 Σεπτεμβρίου 2008, ο πρώτος της προορισμός ήταν η Φλώρινα όπου υπό αυστηρά μέτρα προστασίας καθ’όλη την διάρκεια των μετακινήσεών της, συναντήθηκε με εκπροσώπους τοπικών αρχών κατά κύριο λόγω δημάρχους των Καποδιστριακών Δήμων, εκπροσώπους τοπικών συλλόγων ενώ μίλησε με  μέλη του κόμματος «Ουράνιο Τόξο», επισκέφθηκε χωριά της περιοχής και μίλησε  με πολίτες που θεωρούν ότι ανήκουν σε μειονότητα και αυτοπροσδιορίζονται ως «Μακεδόνες». Ανάλογες συναντήσεις  πραγματοποίησε με εκπροσώπους φορέων αλλά και πολιτών στην περιοχή της Έδεσσας και της Αριδαίας.

Προξενεί ερωτηματικά το γεγονός ότι έχει ξεσπάσει πολιτικός θόρυβος από τις περιγραφές του γηραιού «Μακεδόνα»  στο ρεπορτάζ του BBC σε μια σειρά από  προβλήματα που σχετίζονται με την απαγόρευση της γλώσσας, των περιοριστικών μεθόδων που ακολούθησαν καθότι η γλώσσα δεν διδάχθηκε ποτέ σε κάποιο σχολείο, και ότι σιγά- σιγά χάνεται, ενώ τις ίδιες ακριβώς διαπιστώσεις  αποτυπώνει η κυρία  Gay McDougall 11 χρόνια νωρίτερα  στην πολυσέλιδη έκθεσή της. «Ο Ανεξάρτητος Εμπειρογνώμονας συναντήθηκε με πολυάριθμα άτομα που προσδιορίζονται ως Μακεδόνες. Κάποιοι ανάφεραν ότι μιλούν άπταιστα την μακεδονική γλώσσα, την οποία μάθει μέσα στις οικογένειές τους, καθώς δεν διδάσκονται στο σχολείο. Άλλοι περιέγραψαν την απογοήτευση τους διότι δεν διαθέτουν ευχέρεια στην ομιλία  λόγω της έλλειψης ευκαιριών μάθησης. Ισχυρίζονται δε ότι έχουν κάνει πολλές προσεγγίσεις στο ελληνικό Υπουργείο Παιδείας σχετικά με τη γλωσσική εκπαίδευση, οι οποίες δεν έχουν ποτέ αναγνωριστεί».

Προξενεί ερωτηματικά το γεγονός ότι κάποιοι ‘’διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους’’ για την  καταπίεση και πολιτικές καταστολής στην χρήση της γλώσσας που περιγράφονται στο ρεπορτάζ του BBC, ενώ έχουν ξεχάσει τα όσα  αποτυπώνεται 11 χρόνια νωρίτερα στα συμπεράσματα της έκθεσης του ΟΗΕ, ότι «οι διαδοχικές κυβερνήσεις ακολουθούσαν πολιτική άρνησης της εθνοτικής μακεδονικής κοινότητας και της μακεδονικής γλώσσας» και ότι η απάντηση των προηγούμενων ελληνικών κυβερνήσεων στο θέμα ήταν «να καταστείλουν κάθε χρήση της μακεδονικής γλώσσας και πολιτιστικών δραστηριοτήτων» παρότι σημειώνει η έκθεσή  «τον τελευταίο καιρό οι σκληρές τακτικές του παρελθόντος έχουν σταματήσει»

Προξενεί ερωτηματικά η αιφνίδια «ενόχληση» για τα όσα αποκαλύπτει ο γηγενής κάτοικος της βόρειας Ελλάδας στο BBC, αλλά ουδείς ενοχλείται η έχει μάλλον έχει ξεχάσει ότι η έκθεση του ΟΗΕ αποτυπώνει με μελανά χρώματα την ζωή των κατοίκοων της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας που αυτοπροσδιορίζονται ως «μακεδόνες»: «Άλλοι περιέγραψαν την πίεση που νοιώθουν να μην εμφανίζουν την μακεδονική τους ταυτότητα ή να μιλούν μακεδονικά. Επίσης περιέγραψαν έναν γενικό φόβο που νοιώθουν να επιδείξουν την ταυτότητά τους ακόμη και στα χωριά που είναι αμιγώς  μακεδονικά. Αναγνώρισαν ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί από τα  προηγούμενα χρόνια, ωστόσο περιέγραψαν μια "μαλακότερη διάκριση" σε ότι αφορά την πίεση και την εχθρότητα εκ μέρους των αρχών και των μέσων ενημέρωσης. Ένας συμμετέχων δήλωσε: «Είμαι Έλληνας πολίτης ... αλλά είμαι Μακεδόνας όταν μιλάω για το χωριό μου, τη γλώσσα μου και την ταυτότητά μου».

Η εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ εκτός από τις θέσεις των πολιτών και φορέων αποτυπώνει με απόλυτη σαφήνεια και τις θέσεις η ενστάσεις της Ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα σημειώνοντας ότι «Η Ελλάδα αναγνωρίζει μόνο μία μειονότητα, δηλαδή τη μουσουλμανική θρησκευτική μειονότητα στη Δυτική Θράκη, η οποία προστατεύεται από τους όρους και τα πρωτόκολλα της Συνθήκης της Λοζάνης του 1923» και ότι η Ελλάδα «δεν αναγνωρίζει διαφορετικές εθνοτικές ή γλωσσικές μειονότητες, αν και αναγνωρίζει ότι ομάδες, όπως οι Ρομά, είναι μειονεκτούσες ή ευάλωτες ομάδες».

Επίσης στα συμπεράσματα της Έκθεσης η κα Gay McDougall  σημειώνει ότι «η κυβέρνηση [Ελλάδας] δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη μακεδονικής εθνοτικής μειονότητας που ζει στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία. Το αρνούνται έντονα και αποδίδουν πολιτικά κίνητρα σε εκείνους που το ισχυρίζονται».

Όσα με γλαφυρό τρόπο περιγράφονται στην Έκθεση του 2008 και που σήμερα αποτελούν επίσημα κείμενα που είναι καταγεγραμμένα στα αρχεία του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού (ΟΗΕ),  η τότε υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας στην βουλή των Ελλήνων, ισχυρίστηκε έτσι απλά, ότι πρόκειται «για  κείμενα που εκφράζουν τις απόψεις και τα συμπεράσματα των συντακτών τους», υποτιμώντας προφανώς το πρόσωπο της Γκέι ΜακΝτούγκαλ, αλλά και το περιεχόμενο της Έκθεσης.

Σήμερα 11 χρόνια μετά, και λίγες ημέρες από την εφαρμογή της «Συμφωνία των Πρεσπών», όπου η Βόρεια Μακεδονία έχει απαλείψει κάθε αλυτρωτική διάταξη στο Σύνταγμά της, που προέβλεπε «προστασία και υπεράσπιση των δικαιωμάτων του ‘’Μακεδόνων που είναι διάσπαρτοι σε γειτονικές χώρες», γιατί η προσωπική μαρτυρία  ζωής στο ειδησεογραφικό δίκτυο του ΒΒC ενός Έλληνα πολίτη αυτοπροσδιοριζόμενου ως Μακεδόνα, έχει μεγαλύτερη σημασία και βαρύτητα για την ΝΔ, από’όσα  περιγράφονται με αναλυτικό τρόπο στις επίσημες εκθέσεις του ΟΗΕ τις οποίες επισήμως χαρακτήρισε ως ‘’προσωπικές απόψεις’’.   

Τι να υποθέσουμε άραγε; Ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης γίνεται «θύμα» των δικών του επιλεκτικών επιδιώξεων που μεταβάλλονται ανάλογα την εκάστοτε συγκυρία η περίσταση; Η έχει χάσει κάθε ικμάδα εθνικής αυτοπεποίθησης και βλέπει παντού εχθρούς, παγίδες και τείχη που μπορεί να υπονομεύσουν την Ελλάδα;

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2019 16:57
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο.